Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
Μεγάλα κι’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.
...
Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον. Ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω

 

Κ.Π. Καβάφης

 

Συμπολίτες μου,

Σήμερα θα σας «μιλήσω» με την καρδιά μου· με το συναίσθημα, αφού το περάσω όμως, πρώτα από την κρισάρα της λογικής και της μνήμης.

Το επιτρέπω αυτό σήμερα στον εαυτό μου και ζητώ να μου το επιτρέψτε κι εσείς, γιατί είμαι αγανακτισμένος απ’ όσα πληροφορήθηκα για το Ασκληπιείο Νοσοκομείο Βούλας, από τη συγκέντρωση και την Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, στο οποίο έχω νοσηλευτεί κι αγωνιστεί από το δημοσιογραφικό μετερίζι (θα τα διαβάσετε σ’ άλλες στήλες μαζί με την ανακοίνωση του Διοικητή - με τον οποίον έχουμε ένα κοινό σημείο “...Το Ασκληπιείο Βούλας μας ενώνει” - και στον οποίο έχω καθήκον ν α υπενθυμίσω ότι δεν «κάθεται» ως μάνατζερ, στο γραφείο μιας «επιχείρησης».

«Κάθεται» πάνω στην ιστορία της Βούλας και της ευρύτερης περιοχής.

«Κάθεται» πάνω στον πόνο χιλιάδων ανθρώπων που βρήκαν εκεί την ανακούφιση, τη γιατριά τους και τη φροντίδα των εργαζομένων σ’ αυτό, πάνω στην τελευταία πνοή όσων έδωσαν τη μάχη για τη ζωή τους και την έχασαν...

Οσο πιο κοντά ζεις σ’ ένα νοσοκομείο τόσο πιο πολύ συνειδητοποιείς πως η ζωή κάποτε τελειώνει για ΟΛΟΥΣ. Και κατανοείς την αξία της ζωής και... τις αξίες της! Ο καθείς... «Μέμνησο ότι άνθρωπος ει», αν είναι Άνθρωπος!

Τα νοσοκομεία ΔΕΝ είναι εταιρείες!

Τα νοσοκομεία δεν είναι εταιρείες, λένε οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους και καταγγέλλουν τον διοικητή ότι απείλησε την πρόεδρο του Σωματείου, ως μάνατζερ: «Να κλείσεις το στόμα σου, πολλά λες, θα σε περάσω ΕΔΕ»! Αναμένουμε διάψευση.

Οι εργαζόμενοι εξεγείρονται, όπως δηλώνουν στην ανακοίνωσή τους, στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση έστω και μερική, του Ασκληπιείου («Υπήρξε απόλυτη ομοφωνία»).

ΔΕΝ δεχόμαστε καμμιά Σ.Δ.Ι.Τ., τονίζουν.

Σ.Δ.Ι.Τ. = Συνεργασία Δημόσιου / Ιδιωτικού Τομέα. Το εφεύρημα της ΣΔΙΤ είναι η άλωση του Δημόσιου τομέα από το ιδιωτικό κεφάλαιο, εκ των έσω. Αλήθεια, ποιά ιδιωτική επιχείρηση διεθνώς κάλεσε «το δημόσιο» να μπει συνεταίρος της;

Ξέρω. Ξέρω τις θεωρίες του Μίλτονος Φρίντμαν για την κατάκτηση του κράτους· όχι των ξένων κρατών. Ήδη στις ΗΠΑ υπάρχουν ιδιωτικές φυλακές που τις πληρώνει το κράτος!

Τη δικαιοσύνη την αλώνουν πιο προσεκτικά και... δημοκρατικά, με την εκλογή «δικών» τους ανώτατων δικαστών· ιδιωτικοποιούν το ...νερό, που δεν είναι του κράτους, αλλά του θεού(!). Έ, την υγεία δε θα βάζανε στο μάτι, που ξεπουλιέται ο άλλος για να σωθεί, έστω προσωρινά... Αλλά ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη δημόσια υγεία, ώστε να διευρύνουν την πελατεία τους και τον κύκλο εργασιών τους με ασφαλιστικές εταιρείες, φαρμακοβιομηχανίες ιούς και βέβαια, εμβόλια!

Συλλογίστηκα όλα αυτά και ...θυμήθηκα. Θυμήθηκα το 2007, τον Μαρτίνη του ΕΕΣ, την Μαρφίν, τον Αβραμόπουλο και τη νίκη μας, να παραμείνει αμιγώς δημόσιο το Ασκληπιείο και ν’ αποσυρθεί το περιβόητο άρθρο 4 αφήνοντας την οικονομική ενίσχυση του ΕΕΣ ν’ αυξάνεται κάθε χρόνο.

Θυμήθηκα ότι το Ασκληπιείο τότε σώθηκε με την κινητοποίηση των εργαζομένων σ’ αυτό και του Σωματείου τους, των ζωντανών τότε συλλόγων της περιοχής, την κινητοποίηση των Ο.Τ.Α., βουλευτών και του τοπικού Τύπου που υπηρετώ, και υπηρετεί με συνέπεια τα λαϊκά συμφέροντα ¼ του αιώνα, την ΕΒΔΟΜΗ.

Ναι, χωρίς ψευτοσεμνότητες, η ΕΒΔΟΜΗ που χτύπησε τις ευαίσθητες καρδιές των κατοίκων και κινητοποιήθηκαν, των αυτοδιοικητικών και των βουλευτών και ιδιαίτερα του βουλευτή του ΣΥΝασπισμού (τότε) και γιατρού Θανάση Λεβέντη, που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, για να πάρει την παραπλανητική τουλάχιστον απάντηση από τον Υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο, «...όσον αφορά τους τίτλους κυριότητας (του ΕΕΣ) ... δεν υπάρχουν στο αρχείο της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου»!

Ευχαρίστησα τον βουλευτή για τις ενέργειές του, αλλά του δήλωσα ότι δεν είμαι ικανοποιημένος. Και κάλεσα, στην ομιλία μου, στην κατάμεστη αίθουσα ΙΩΝΙΑ, την 28η Ιανουαρίου 2007 τον Υπουργό Υγείας και τον Συνασπισμό, «...εάν θέλουν τους τίτλους κυριότητας του Νοσοκομείου, να έρθουν στα γραφεία της ΕΒΔΟΜΗΣ»! που φρόντισε να τα συλλέξει.

Τα στοιχεία και τα Στοιχειά

Τα στοιχεία σάς τ’ αφήνω για το τέλος, γιατί με ζώνουν τα ...στοιχειά!

Τούτον τον όμορφο τόπο τον ορέγονται τ’ αρπαχτικά όρνια. Το ακόρεστο κεφάλαιο που αρπάζει ...νόμιμα. Με νόμους, με διαγωνισμούς, αλλά και μ’ αναθέσεις, με συμβάσεις και ...συνεργασίες με το δημόσιο τομέα, με πάθος για την ...ανάπτυξη! Αυτά είναι τα στοιχειά του παρελθόντος και τα όρνια του παρόντος. Του παρόντος που είναι ζοφερό ιδιαίτερα για την περιοχή μας, την «αθηναϊκή Ριβιέρα».

Το «Ελληνικό» - το πρώην αεροδρόμιο, αντί για νομοθετημένο και υπεσχημένο «μητροπολιτικό πάρκο», που ήταν γίνεται ουρανοξύστες και «άλλη μια πόλη» περίκλειστη υψηλότατων προδιαγραφών» οι παραλίες «κλείνουν» για το λαό με πανάκριβες ξαπλώστρες και μπαράκια (ωραία πράγματα...) κοσμοσυρροή, κίνηση, «ζωηράδα», συνωστισμός, ατυχήματα... το νοσοκομείο πρέπει να «εκσυγχρονιστεί», να διογκωθεί... πού θα τα βρει το χρεωμένο δημόσιο τα λεφτά, να εξυπηρετήσει τις εγκαταστάσεις του Λάτση;

Και να λοιπόν η «Συνεργασία» τω ν... φιλάνθρωπων ιδιωτικών κεφαλαίων ώστε να επαληθευθεί η αλάνθαστη πρόβλεψη, προ 15ετίας, του δημάρχου «μας» Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, που είχε δηλώσει σ’ εκείνη τη συγκέντρωση με παρρησία «εκείνοι που αντιπαλεύουμε είναι θεριά και δεν ξέρει κανένας πότε θα ξεκινήσουν αυτό που θέλουν να κάνουν», γι’ αυτό προέτρεψε «να γίνουμε μέρος της λύσης του προβλήματος κι όχι αποδέκτες μιας λύσης που θ’ αποφασίσουν άλλοι, για μας!». Σοφόν. «Χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις το ...φιλάς». Προφανώς αυτός ο «ρεαλισμός» του υπαγόρευσε να συμμαχήσει με τα «θεριά». Σαφώς είναι πιο ασφαλές και επωφελές. Κι εμείς που νομίζαμε πως θα γινόταν... θηριοδαμαστής.

«Θεριά» και θηριοθωπευτές τα στοιχειά, και μαζί μ’ αυτά – για το Νοσοκομείο – και οι «ποιμένες» μας. Ακούστηκε πως διεκδικούν οι άγιοι πατέρες, που επιζητούν την βασιλεία των ουρανών, και τα 108,3 στρέμματα του Ασκληπιείου! Αναμένουμε κι από εδώ διάψευση.

Μερικά στοιχεία

Δεν γνωρίζω τι ισχυρίστηκε η εκκλησία στο δικαστήριο για να της αναγνωριστεί η κυριότητα του «φιλέτου» των 108 στρεμμάτων του Νοσοκομείου, μια που δεν «έχει καθαρογραφεί η απόφαση», αν αληθεύει η πληροφορία. Θα διερευνηθεί.

Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι «το 1927 παραχωρήθηκε με τη μέθοδο της εκποίησης από το Ελληνικό δημόσιο – την Αεροπορική Άμυνα, έκταση 108,320 στρεμμ. (στον ΕΕΣ, το τότε ΕΣΥ) προς 1.730 δραχμές το στρέμμα. Δηλαδή με το ένα δέκατο πέμπτο (1/15) της εμπορικής αξίας της εποχής, με τον όρο να λειτουργήσει το νοσοκομείο Ασκληπιείο.

Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υπογραφή του Υπουργού και την ψήφο των βουλευτών στη Βουλή.

Αν είναι κάτι που πρέπει ν’ αλλάξει, είναι να Περιέλθει και η κυριότητα στο Δημόσιο και το Νοσοκομείο να εκσυγχρονιστεί. Χρήματα βρίσκονται όταν θέλουμε.

Κώστας Βενετσάνος


1. Εφημ. ΕΒΔΟΜΗ, φύλλα 462, 463. 464, 1ος, 20ς, 2007.


 Διαβάστε σχετικά:
 
 
 
 
Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 151 guests και κανένα μέλος