Ο Μπάιντεν κοντράρει «χοντρά» με τον Πούτιν, και φέρνει σε δύσκολη θέση τους έμπειρους εκπροσώπους του.

Ο Ερντογάν βλέπει πραξικοπήματα και συνωμοσίες σε μια κοινή δήλωση αντίδρασης στην επικίνδυνη εκτροπή της Τουρκίας, από «σύγχρονο» κοσμικό κράτος, σε θεοκρατικό – Ισλαμικό πισωγύρισμα. Ενώ συνεχίζει τις ονειρώξεις του και τους λεονταρισμούς.

Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, ενώ «έξω» οι συγκυρίες δείχνουν να τα φέρνει σχετικά καλά, στο εσωτερικό έχει αποτύχει παταγωδώς στους κύριους τομείς της υγείας με τη φυσαρμόνικα των λοκ-ντάουν και την ασφυξία των νοσοκομείων, ενώ η οικονομία βρίσκεται στη «διασωλήνωση» κι ο λαός στην κατάθλιψη.

 

Πώς να ’μαστε καλά, λοιπόν;

Οι μόνοι που είναι καλά, είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες που πουλάνε εμβόλια παραγωγής «φαστ τρακ», και σελφ τεστ από εταιρεία που συστήθηκε επί τούτου, στο «τσακ μπαμ», τα επιλεγμένα ΜΜΕ και οι διαφημιστικές εταιρείες, κάποιες ιδιωτικές κλινικές και άλλοι, όπως κάποιος καινοφανής (nova) δημοσιογράφος(;) τηλεπαρουσιαστής(;) που έπαιρνε και ήθελε να παίρνει 70 - 80 χιλιάδες ευρώ το μήνα για «συν-εργασία». Ενας νεαρούλης, ατσίδας – τσογλάνι (ic oglani), για να παραδειγματίζονται και οι Τούρκοι γείτονές μας. Ήθελα να ’ξερα πόσους τέτοιους διατρέφει παχυλώς και πλουσιοπάροχα ο φαβοριτισμός1 και η ενδημική οικογενειοκρατία της κυβέρνησης και κάθε...διακυβέρνησης.

 

Δεν έφταιγε ο ...κομμουνισμός.

Ήταν απλά ο μπαμπούλας.

 

Είπαμε πως θα γλυτώναμε από τις «τρέλες» του Τραμπ, με την επιλογή ενός δημοκρατικού ισορροπημένου ηγέτη των ΗΠΑ, μεγάλης και σύμμαχου ισχυρής χώρας, ηγέτιδας (ηγέτιδας, όχι «αυτοκρατορίας» υπήκοων δορυφόρων χωρών), μεγάλου τμήματος που πλανήτη.                

Εξ άλλου τον γνωρίζαμε ως Αντιπρόεδρο επί προεδρίας Ομπάμα. (Όχι πως ήμασταν ικανοποιημένοι από τον Ομπάμα), που η πρώτη του επίσκεψη ήταν στην Τουρκία – παρακάμπτοντας την Ελλάδα – και στην τουρκική εθνοσυνέλευση να μας κατηγορεί ανιστόρητα, χωρίς να μας κατονομάζει, ότι «κάποιοι πήγαν να τους πάρουν (των Τούρκων) τα εδάφη» - που μας είχαν πάρει και που κατοικούνταν ακόμη από πυκνό πλήθος δραστήριων Ελλήνων.

Η τελευταία επίσκεψη όμως ήταν στην Ελλάδα, ίσως κατανοώντας και μετανοώντας, όπου μίλησε για τη δημοκρατία, στη χώρα που τη γέννησε.

- Κύριε Πρόεδρε των ΗΠΑ, αγαπητέ Τζο, επιτρέπει το διπλωματικό πρωτόκολλο ν’ αποκαλείς τον ηγέτη μιας επίσης ισχυρής χώρας – της οποιασδήποτε χώρας- «φονιά»2 και να τον απειλείς πως «θα πληρώσει το κόστος» και «θα το δούμε πολύ σύντομα»! Αυτά λέγονται μόνο όταν σκοπεύεις να κάνεις, άμεσα ή έμμεσα, ΠΟΛΕΜΟ ή να οδηγηθείς σε μια ψυχροπολεμική κατάσταση πολύ επικίνδυνη, από την οποία οφελούνται πολύ λίγοι και ζημιώνουν πολλοί. Οι ΛΑΟΙ!

Τη στιγμή μάλιστα που τον κατηγορείς πως «είναι τόσο ψυχρός, σαν να μη διαθέτει καν ψυχή». Αυτό θα έπρεπε να σε κάνει πιο προσεκτικό!

 

– Παίζεις σκάκι;

Στο σκάκι δεν παίζεις με το συναίσθημα, αλλά με την ψυχρή λογική: Είδες πόσο ψύχραιμα και ευγενικά σου απάντησε ο Πούτιν; «...Να είσαι καλά. Του εύχομαι καλή υγεία, και το λέω χωρίς ίχνος ειρωνείας ή αστεϊσμού»3.

Ας βοηθήσουμε με τη στάση μας να επικρατήσει η λογική: Δεν είναι ούτε καλοί, ούτε αποτελεσματικοί τρόποι αυτοί για να μειωθεί ο πληθυσμός του πλανήτη. Ούτε κυριαρχείς μ’ αυτούς τους τρόπους που οδηγούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

 

Στην καταστροφή δεν υπάρχει κυριαρχία!

Δεν υπάρχει κυρίαρχος. Κι επειδή Μπάιντεν και Πούτιν δήλωσαν ότι γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους, βγάζουμε από τον τάφο τον σοφό Μαχάτμα Γκάντι να μας θυμίσει πως «πόλεμος, είναι όταν αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή κάποιοι, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν».

«Γλυκύς δ’ απείρω πόλεμος» (στον “άκαπνο” ο πόλεμος είναι ελκυστικός).

Δεν έχει κουραστεί 80 χρόνους τώρα συνεχώς, ο Αμερικανικός λαός να σκοτώνει και να σκοτώνεται; Δεν έχει διδαχθεί; Ο πόλεμος δεν είναι video game!

Αλλά η όλη στάση της Αμερικής μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ αποδεικνύει ότι ο “κομμουνιστικικός κίνδυνος” ήταν απλώς το πρόσχημα. Ήταν ο μπαμπούλας. Αλλη ήταν και είναι η επιδίωξη κάποιας ηγετικής ομάδας που δείχνει να κυριαρχεί σε αρρωστημένα μυαλά: Η παγκόσμια κυριαρχία!

Αυτή είναι ανέφικτη. Είναι μια χίμαιρα.

Όσα είπα παραπάνω για τον πόλεμο, ισχύουν και για τον Ερντογάν κι ακόμα περισσότερα. Δεν θα πω άλλα. Μόνο να του επισημάνω ότι ακροβατεί «επί ξυρού ακμής»· στην κυριολεξία, στην κόψη του ξυραφιού, ιδιαίτερα μετά την ανάρμοστη, αναιδή συμπεριφορά, που προκλητικά επέδειξε απέναντι στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν - κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Άγκυρα (6/4/21) -μαζί με τον ισότιμό της Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ- απέναντι στη γυναικείο φύλο, απέναντι στον πολιτισμό!

Την είχαν να ίσταται όρθια και αμήχανη, ενώ είχε προβλεφθεί να κάθονται σε πολυθρόνες μόνον οι δύο άνδρες. Προφανώς από αμηχανία και έλλειψη τακτ και ετοιμότητας, δεν αντέδρασε άμεσα κι ο Σαρλ Μισέλ. – ή έτσι είχε ζητήσει η Ε.Ε., όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι!

Στη θέση του θα δημιουργούσα άμεσα διπλωματικό επεισόδιο, στο όνομα της Ε.Ε., στο όνομα του μισού πληθυσμού του πλανήτη, στο όνομα των περισσοτέρων ανθρώπων της γης που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, στο όνομα της προσωπικής μου αξιοπρέπειας. ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΣ μ’ έναν τέτοιο ηγέτη προτού ζητήσει έμπρακτα και πειστικά “συγγνώμην”.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν ήσαν διπλωματικά συνεπείς προς τη σκοπιμότητα των συμφερόντων, και ουσιαστικά κατευναστικές απέναντι στον δεσποτικό Πατιχάχ Ερντογάν!

(Ναι· «παρέβλεψε» ο ..καμαριέρης, ο υπεύθυνος του πρωτοκόλλου, ο Ρ.R.). Θαρρώ πως ήταν έμπρακτη αποφασιστική επιβεβαίωση της πρόσφατης αποχώρησης, της Τουρκίας, με Προεδρικό Διάταγμα, από το Σύμφωνο της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Απόφαση απόλυτα συμβατή με την ανατολίτικη αντίληψη και τις επιταγές του Κορανίου: «Οι γυναίκες σας είναι το χωράφι σας. Καλλιεργείστε το όσες φορές σας αρέσει (...) οι σύζυγοι έχουν απέναντί τους την υπεροχή», σύμφωνα με το Κοράνιο4.

Όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση και τη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, έχουμε να παρατηρήσουμε επιγραμματικά, χωρίς ελπίδα να εισακουστούμε, για ευνοήτους λόγους τα εξής;

Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του covid-19 ήταν αποτυχημένη κυρίως γιατί βασίστηκε αποκλειστικά στους τεχνοκράτες γιατρούς. Οι γιατροί δεν αποφασίζουν για τα μέτρα – λοκ ντάουν και λοιπούς αγγλοσαξονικούς όρους – γιατί τα μέτρα δεν αφορούν μόνο την υγεία και τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης και θεραπείας. Αφορούν την οικονομία, την ατομική και κοινωνική ψυχολογία, τις κοινωνικές σχέσεις και συμπεριφορές κ.ά.

Η επιτροπή λοιπόν, που θα συμβούλευε την κυβέρνηση – γιατί η κυβέρνηση αποφασίζει, σταθμίζοντας τις εισηγήσεις, γιατί αυτή λογοδοτεί στον «κυρίαρχο». Εμείς αυτήν ψηφίσαμε και αυτήν ελέγχουμε· όχι τους λοιμοξιολόγους – η επιτροπή λοιπόν ΔΕΝ πλαισιώθηκε πλήρως. Και είμαι περίεργος, δεν προτάθηκε κάτι ανάλογο, ούτε από τους φορείς των ενδιαφερομένων. Αν δεν συνέβη είναι ανησυχητικό.

Διερωτώμαστε: Δεν έπρεπε να υπάρχουν, έστω δύο κοινωνιολόγοι, δύο κοινωνικοί ψυχολόγοι, δύο νευροψυχίατροι, δύο οικονομολόγοι, δύο από τους «καλούς» της «κοινωνικής μηχανικής;»

Κάποιοι θα τους έλεγαν ότι η διαχείριση αυτής της ιδιότυπης γενικής κοινωνικής κρίσης, δεν αντιμετωπίζεται έτσι: (Με διαγγέλματα, με πρωτόγνωρες αυταρχικές απαγορεύσεις, χωρίς εξειδικευμένη κοινωνική ενημέρωση και πειστική και αποδεκτή καθοδήγηση (όχι «φτηνή» αξιακά, αλλά πανάκριβη οικονομικά προπαγάνδα.

Εμείς, έγκαιρα, χωρίς να πάρουμε «γραμμή» από κάποιο κόμμα – γιατί δεν «γουστάρουμε» («αρεσκώμεθα», είναι η σωστή έκφραση) τον τρόπο λειτουργίας τους και την πρόταξη του κομματικού και προσωπικού συμφέροντος, εμείς λοιπόν, παρ’ όλη την αντικειμενική μας ανεπάρκεια είχαμε προτείνει:

– 16 Ιανουαρίου, φύλλο 1165 «Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ, μια κι έξω», όχι ακορντεόν!

– Φύλλο 1126/14 Μαρτίου 2020: Το πρώτο ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ του Πρωθυπουργού με θετικά σχόλια. Κύριο άρθρο: «Ανευθυνότητα, ελαφρότητα», όπου κρίναμε τις «γνωματεύσεις» του ΕΟΔΥ με γεωγραφικά κριτήρια και όχι νοσογόνα συμπτώματα, καθώς και τη θρησκευτική δογματική προσκόλληση, ακόμη και πανεπιστημιακών.

– Φύλλο 1127/21 Μαρτίου ’20: ΚΑΤΑΡΡΕEΙ το Ευρωπαϊκό Σύστημα Υγείας» και 1127/28.2020 ΕΠΙΤΑΞΗ των ιδιωτικών δομών «χθες», λόγω «πολέμου». Κύριο άρθρο: Κίνδυνος ΕΚΦΑΣΙΣΜΟΥ (αναρχίας, βίας διαφθοράς...) ήδη σήμερα, 8/4/21 έχουμε φόνο διασωληνωμένου ασθενούς από ασθενή!

Αυτά και άλλα καλά θα τα είχαν προτείνει ίσως, οι ειδικοί της διευρυμένης πλήρους επιτροπής, ένα χρόνο πριν και δεν θα είχαν πεθάνει τόσες χιλιάδες άνθρωποι. Δεν θα είχαν κλείσει και θα κλείσουν, δεκάδες χιλιάδων επιχειρήσεις, δεν θα είχαν «τρελαθεί» πολλοί πολίτες, δεν θα είχε εκδηλωθεί τόση βία και αυταρχισμός, ΔΕΝ θα είχε καταρρεύσει η οικονομία.

Η «δουλειά» γίνεται σωστά, με συνεργασία πολλών ειδικοτήτων αρμοδίων ειδικών επιστημόνων κι όχι με τον Πιραντέλο, «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε».

 


1. Φαβοριτισμός = ευνοιοκρατία και εξειδικευμένα «Νεποτισμός» (οικογενειοκρατία).

2. Συνέντευξη στο ΑBC, στον Τζορτζ Στεφανόπουλος την Τετάρτη 17/3/21.

3. Πούτιν: στη δημόσια ρωσική τηλεόραση (Reuters, Α.Ρ. 19.3.21).

4. Κοράνιο: (Ιερό βιβλίο του Ισλάμ) βιβλίο δεύτερο «Μπι’σμ Αλλάχ Αλ ραχμάν, Αλ ραχίμ» (εις το όνομα του πολυελαίου και φιλευσπλάχνου Θεού) εδάφια 223 & 228.

 

Κώστας Βενετσάνος
Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 121 guests και κανένα μέλος