Να που θ’ ασχοληθώ πάλι με το ...εμβόλιο, που ναι μεν δεν εμπίπτει στο γνωστικό μου αντικείμενο αλλά μας ενδιαφέρει και μας αφορά άπαντες. Το προσεγγίζω λοιπόν, από τη δική μου σκοπιά· την κοινωνικο-οικονομική.

Την πρώτη φορά που είχα ασχοληθεί με το θέμα, ήταν στην “7η” της 26ης Δεκεμβρίου 2020 (αρ. φ. 1162), με τίτλο «ΕΜΒΟΛΙΟ» Το άρθρο τελείωνε με μια... προφητεία και μια παραίνεση καλοπροαίρετη.

 

Να μην κάνουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

«Και η υποχρεωτική «απόλαυση» είναι αποκρουστική· είναι βιασμός» έλεγα και συνέχιζα: «Αν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, έστω και εμμέσως – π.χ. “αν δεν εμβολιαστείς, δεν ταξιδεύεις”» τότε θα έχει υιοθετηθεί ο απεχθέστερος πειθαναγκασμός ενάσκησης πολιτικής. Θα έχουν πισωγυρίσει στη δεκαετία του 1940 και του ’50: «αν δεν έχεις ψηφίσει δεν παίρνεις άδεια οδήγησης!» Ωμός εκβιασμός.

Τι σχέση έχει η ιδεολογικό-πολιτική επιλογή με την ικανότητα οδήγησης!

Δυστυχώς, φαίνεται ότι επαληθεύομαι. Και το χειρότερο, δεν είναι μόνο οι αποφάσεις ή «σκέψεις» της ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, αλλά και η νοοτροπία μέρους της κοινωνίας. Εκεί, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) διαβάζεις συχνά πράγματα τρομερά όπως, «Αν δεν δεχθούν να εμβολιαστούν, να απολυθούν» κ.τ.τ. Δεν νομίζω να επικαλείται αυτές τις «αξίες» η Ε.Ε. Γιατί τέτοιου είδους «αξίες», ζοφερές ημέρες θυμίζουν και απολυταρχικές νοοτροπίες καταδείχνουν.

Ο καταναγκασμός και η βία, αδυναμία πειθούς αποκαλύπτουν και πενία επιχειρημάτων.

Μια κυβέρνηση για να «περάσει» μια πολιτική της επιλογή και να τύχει αποδοχής από την κοινωνία, πρέπει να πείσει και για να πείσει πρέπει να είναι αξιόπιστη. Εξ άλλου, η ίδια η λέξη «πίστη» - πιστεύω» προέρχεται από το ρ. «πείθω» (Μπαμπινιώτης).

Ας συγκεκριμενοποιήσουμε κι ας επικεντρωθούμε στα εμβόλια. Ποια είναι η αξιοπιστία της Ε.Ε. της ελληνικής κυβέρνησης και της Επιτροπής των λοιμοξιολόγων, όταν:

― τα εμβόλια αντιμετωπίζονται περισσότερο ως εμπορικό προϊόν και πολιτική επιλογή, παρά ως φάρμακο. Οι «δικές μας» Γερμανο-Αγγλο-Αμερικανικές εταιρείες και οι «εχθρικές» Κινεζο-Ρωσικές!

Ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμαν. Μακρόν, συμπαθής κατά τα άλλα, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ (24.3.21) είπε: «...θα πρέπει να δεχόμαστε όποιον έχει κάνει κάποιο εμβόλιο Pfizer, Moderna, AstraZeneca... αυτά που αναγνωρίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), (οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Όσοι αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να έρθουν και να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα...» Διπλωματικά διατυπωμένα, αλλά, εμμέσως πλην σαφώς, απέκλεισε όχι μόνον το ρωσικό εμβόλιο sputnik-v, αλλά και τους ...Ρώσους και τους Κινέζους τουρίστες και των άλλων βαλκανικών χωρών, είτε μελών της Ε.Ε. είτε όχι, που θα ’χουν κάνει αυτά τα εμβόλια!

Και η ελληνική κυβέρνηση συμπλέει πλήρως, σαν «καλό παιδί» αποκλείοντας μεγάλο τμήμα του τουριστικού ρεύματος, κυρίως προς τη βόρεια Ελλάδα. Καθώς «...δια στόματος του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη έχει επανειλημμένα υπογραμμιστεί ότι «δεν παρεκκλίνει από την κοινή στρατηγική που έχει χαράξει η Ενωση».

Η «Ένωση» βεβαίως, με πρόσφατη ακόμη δήλωση (23.3.21) εκπροσώπου της Κομισιόν τονίζει πως «...μετά τη μονομερή έγκριση και αγορά εμβολίων από τη Ρωσία και την Κίνα, από κράτη-μέλη (της Ε.Ε.) ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ε.Ε. για την προμήθεια των εμβολίων δεν αλλάζει»! «Το τι κάνουν κράτη-μέλη επιπρόσθετα σ’ αυτό είναι δική τους ευθύνη»!

Δεν πάει να πεθαίνει ο κόσμος, δεν πάει να υπάρχουν ελλείψεις και να μην τηρούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις, από τις εταιρείες, παράδοσης των εμβολίων, δεν πάει να διαπιστώνονται παρενέργειες – που τις αντιμετωπίζουμε επικοινωνιακά με στατιστικές, «υποκείμενα νοσήματα», συμπτώσεις... – η Ε.Ε. και τα «καλά παιδιά» εκεί... πιστοί στα συμφέροντα των μεγαλοεταιρειών, και των ισχυρών κρατών κόντρα ακόμη και προς τις ...φιλελεύθερες ιδέες τους! (Laissez-faire, Laissez passer) θέση διατυπωμένη ήδη τον 17ο και 18ο αιώνα από τους Γάλλους Μερκαντιλιστές*. Βασική αρχή και του νεοφιλελευθερισμού της παγκοσμιοποίησης της αγοράς, και θεσμοθετημένη μετην ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισσαβόνας (μεταμφιεσμένο το καταψηφισθέν ευρωσύνταγμα, από Γαλλία – Ολλανδία – Ιρλανδία, που πέρας ως «Συνθήκη», πράγμα που συνιστά απάτη).

Κάποια στιγμή επιβάλλεται να γίνεται ιεράρχηση αξιών και αρχών, προκειμένου να λάβουμε σχετικές αποφάσεις.

 

Τα «συμφέροντα» είναι και «καλά»

Προς επιβεβαίωση των όσων ισχυρίζομαι ας ρίξουμε μια ματιά στα επιφαινόμενα συμφέροντα – γιατί υπάρχουν και αφανή.

Το εμβόλιο Pfizer είναι συμπαραγωγή της γερμανικής εταιρείας BioNtech και της Βελγικής Pfizer.

Το Μoderna είναι Αμερικανική εταιρεία που έχει εργοστάσιο και στην Ελβετία. Το AstraZeneca είναι συμπαραγωγή της ομώνυμης Βρετανικής εταιρείας και τους Παν/μίου ρης Οξφόρδης (UK). Το Janssen είναι της ομώνυμης Αμερικανικής εταιρείας, του Ομίλου Johnson & Johnson Αμερικανικού, βεβαίως.

Δεν είναι «κακό» οι συνεργασίες, ούτε είναι κακό, στα πλαίσια της εταιρικής αλληλεγγύης, η προτίμησή τους. Κακό είναι, και μάλιστα σε σχέση με το «φιλελεύθερη» ιδεολογία και τον «ελεύθερο ανταγωνισμό», να τις προστατεύεις εις βάρος άλλων ανταγωνιστών με (δια)κρατική παρέμβαση. Κι αυτό, κόντρα σε διακηρυγμένες και θεσμοθετημένες αρχές σου και πιθανότατα εις βάρος της υγείας των λαών σου και σίγουρα απαγορεύοντάς τους την, για οποιονδήποτε λόγο, ελεύθερη επιλογή.

Δεν σου φτάνει η προπαγάνδα σου, δεν φτάνουν τα εκατομμύρια που ξοδεύεις στα επιλεγμένα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικού Επηρεασμού) αποκλείεις από πάνω για λόγους οικονομικούς και γεωπολιτικής, με ιδιότυπο εμπάργκο, εμβόλια που πιθανόν να είναι αποτελεσματικότερα και πιο ασφαλή και πιθανότατα είναι επιλογής μέρους των πολιτών σου (2 στους τρεις έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO (σχετικό ρεπορταζ σελ. 16).

 

Ψυχροπολεμικές τακτικές
και εθνοτικές αντιθέσεις
Μπροστά στην παγκόσμια απειλή του ιού!
 

Μην ξεχνάμε τον Τραμπ (άνευ επιθετικοκύ προσδιορισμού) που ως πρόεδρος των ΗΠΑ ονόμαζε δημόσια τον covid-19 «Κινέζικο ιό» (17.3.20) και την αντίδραση του Πεκίνου. Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως η Κίνα του 1,4 δις κατοίκων, σήμερα (31/3) είχε ΜΗΔΕΝ θανάτους, όταν στην Ελλάδα των 11 εκατομ. Είχαμε 76 στη Γερμανία 200 και στη Ρωσία 402!

Κουβέντα για το κινέζικο εμβόλιο που το προμηθεύεται η Τουρκία του Ερντογάν. Με το ρώσικο εμβόλιο τί γίνεται; Το «κλώθουν» για τους ίδιους λόγους: εθνοτικών γεωστρατηγικών αντιθέσεων και οικονομικο-γεωπολιτικών ανταγωνισμών: Στην υγεία, μωρέ; the money is money, είναι η απάντηση.

Κι όμως, είναι ένα εμβόλιο που όλοι το παραδέχονται πλέον ως αποτελεσματικό και ασφαλές, συζητάνε κιόλας για συμπαραγωγές, λένε τα καλύτερα λόγια, αλλά.... κωλυσιεργούν!

Δεν μιλάω για μας «Εμείς είμαστε μικρή χώρα»! ...Οχι: Μικρούς πολιτικούς έχουμε και ελάχιστους των περιστάσεων. Και την ευθύνη την έχουμε εμείς. Έχουμε χάσει την πυξίδα. Την έχουν απομαγνητίσει τα προβλήματά μας, η νοοτροπία μας, η αδιαφορία μας, η απέχθειά μας στη μελέτη, ο «ωχαδερφισμός», η ροπή προς την τρυφή (καλοπερασακισμός) ...γνωστά.

Το ρώσικο εμβόλιο λοιπόν sputnik-v είναι μιας δόσης, ιϊκού φορτίου 91,6% αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Εχει εγκριθεί από τουλάχιστον 55 χώρες.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ συνεχάρη δυο φορές τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τον εμβόλιο sputnik-v, «είναι μια καλή είδηση για την ανθρωπότητα»3. Καθώς επίσης και ο Αμερικανός Υπ. Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν3.

Πάντως, «...οι καθυστερήσεις των Βρυξελλών σχετικά με τους εμβολιασμούς, έχουν οδηγήσει και άλλες χώρες σε σκέψεις για αγορές, όχι μόνο από τη Μόσχα και το Πεκίνο, αλλά και από την «μαύρη αγορά» με προτάσεις από μεσάζοντες (...) μεταξύ των οποίων και η Ελλάδαζ.4.

Λαμπρόν πεδίον δράσεως δια τους τόλμην και πόρους έχοντες».


* Μερκαντιλισμός = Εμποριοκρατία.
1. «Πρώτο θέμα», 1/4/21.
2. Ιατρικό επιστημονικό περιοδικό Lancet.
3. «Καθημερινή» 5/2/21 (www.kathimerini.gr)
4. New York Tims, ρεπορταζ 27/2/21 – kathimerini.gr
 
Κώστας Βενετσάνος
 
 
Αφήστε σχόλιο...

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 133 guests και κανένα μέλος