εκπνέει επανειλημμένη και συχνότατη παραβίαση του Συντάγματος

γράφει ο Κώστας Βενετσάνος

«Αν είχαμε δικτατορία, θα ήταν πιο εύκολα  αρκεί να ήμουν εγώ ο δικτάτορας»   Τζωρτζ Μπους       πρ. Πρόεδρος των ΗΠΑ

Μήπως είναι υπερβολικός ο τίτλος του άρθρου, «λανθάνουσα Δικτατορία;» Αυτό θα το δούμε, αφού αναζητήσουμε πρώτα τα χαρακτηριστικά της δικτατορίας και της δημοκρατίας, για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε.

Και πρέπει να το γνωρίσουμε καλά αυτό, γιατί μας έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι εκείνο που διαχωρίζει τη μια απ’ την άλλη μορφή διακυβέρνησης, είναι η αυθαιρεσία της πρώτης και η έλλειψη ελευθερίας των υπηκόων, ενώ στη δημοκρατία και ψηφίζεις και λες ότι θέλεις(!) (περίπου). Τώρα μάλιστα, μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Μ.Κ.Δ.) βρίζεις κιόλας, όπως βλέπω, και συχνά μάλιστα, χυδαία!...

Δεν είναι όμως αυτή η διαφορά.

Αν ο Παπαδόπουλος, ο Ιωαννίδης και λοιποί δικτάτορες κι όχι μόνον της 7ετίας, δεν ήσαν στρατιωτικοί και ήσαν αρκετά διαβασμένοι και πονηροί, θα άφηναν πλήρη ελευθερία του λόγου. Έτσι θα έκαναν και οικονομία στα «καρφιά» και τους χαφιέδες, αφού οι «δημοκρατικοί» πολίτες και οι πολιτευόμενοι θ’ αποκαλύπτονταν μόνοι τους, όπως τώρα!

Δεν χρειάζονταν βασανιστήρια και οι βασανιστές της «Μπουμπουλίνας» (της Ασφάλειας), ούτε της ΕΣΑ (στρατιωτικής Αστυνομίας). Αυτά είναι πρωτόγονα και βάρβαρα πράγματα. Υπάρχουν πιο «πολιτισμένα» μέσα, και ευκαιρίες – προσχήματα πάντα βρίσκονται, όπως έλεγε κι ο Μακιαβέλλι και εφευρίσκονται – κατασκευάζονται, όπως τον διόρθωνε ο Ναπολέων Βοναπάργτης. (πιο κοντά στους σύγχρονους πολιτικούς της ωραιοποίησης της εκτρωματικής πραγματικότητας). Ο «οικονομικός πόλεμος», το κλείσιμο των επιχειρήσεων π.χ, η ανεργία κ.ά.

«Η τέλεια δικτατορία θα έχει τη μορφή της δημοκρατίας. (...) Ένα σύστημα δουλείας, όπου χάρη στην κατανάλωση και τη διασκέδαση, οι δούλοι θ’ αγαπήσουν τη δουλεία τους», λέει προφητικά ο μεγάλος συγγραφέας Άλντους Χάξλεϋ1.

...Και θα ψηφίζουν... τόσο που θα το βαρεθούνε. Ευτυχώς, θα τους... διευκολίνουν στις επιλογές τους τα Μ.Μ.Ε. Και τα Μ.Κ.Δ.

Αναφέρθηκα στον Χάξλεϋ για να μην αναφερθώ πάλι στον Ρόμπερτ Κούπερ2 και γίνομαι... μονοπολικός.

Ο Χάξλεϋ, μάλιστα, γίνεται πιο συγκεκριμένος σε μιαν ευχαριστήρια επιστολή του προς τον Όργουελ το 1949, για το γνωστό βιβλίο του, «1984». Του λέει, μεταξύ των άλλων: «...η ύπνωση έγινε εύκολη και επ’ αόριστον εκτατή με τη χρήση βαρβιτουρικών, τα οποία προκαλούν μιαν υπνώδη και ευεπηρέαστη κατάσταση ακόμα και στα πιο απείθαρχα υποκείμενα (...). Οι εξουσιαστές του κόσμου θ’ ανακαλύψουν πως ο βρεφικός προγραμματισμός και ο ναρκο-υπνωτισμός είναι περισσότερο αποτελεσματικά εργαλεία διακυβέρνησης, από τα γκλομπς και τις φυλακές, και πως η δίψα για εξουσία μπορεί εξ ίσου να ικανοποιηθεί με τη δρομολόγηση των ανθρώπων ν’ αγαπάνε την (εργασιακή τους) δουλεία, παρά να τους χτυπάνε και να τους κλωτσάνε, για να συμμορφωθούν...»!!!

Να τ’ ακούν οι Κλωτσοχοείδηδες και Χρυσοτάκηδες, γιατί, ως φαίνεται, αυτά δεν διδάσκονται στα Χάρβαρντ. Τώρα, όσον αφορά τον ναρκο-υπνωτισμό των μαζών και τον βρεφικό – γονιδιακό προγραμματισμό, τον καιρό που τα ’λεγε ο Χάξλεϋ, η τηλεόραση ήταν στα σπάργανα και η νανοτεχνολογία των εμφυτευμάτων ήταν άγνωστη, καθώς και η γονιδιακή βιολογία.

Και η Δημοκρατία;

Η δημοκρατία είναι ένα πολύ εύπλαστο πολίτευμα. Είναι ένα λάστιχο. Την διαπλάθει και την απλώνει ή τη μαζεύει ο κάθε Ηγεμόνας ανάλογα με τις ανάγκες του και τα κέφια του, και την προσαρμόζει στα «μέτρα» του. Αιτιολογίες – προφάσεις υπάρχουν πληθώρα!

Παλιότερα, εύκολη και πρόσφορη πρόφαση όταν «ο εκ βορρά κίνδυνος» - ποτέ ο εξ ανατολών – ο κομμουνιστικός κίνδυνος (αυτό μέχρι το 1974 και ηπιότερα μέχρι το 1990). Μετά; Μετά η «τρομοκρατία», που εμφανίστηκε κυρίως μετά τον πόλεμο των 6 ημερών (Αραβο-Ισραηλινός του 1967) και παραμένει. Η οικονομία ασφαλώς πάντοτε έπαιζε το ρόλο της, πραγματικό ή προσχηματικό, για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, με αποκορύφωμα την κρίση του 2007 – 2008, που προκάλεσαν τα χρηματο-οικονομικά παιχνίδια των τραπεζών· (18,6 τρισεκατομμύρια ευρώ, τοξικά περιουσιακά στοιχεία τα υπολόγιζε “άκρως εμπιστευτική” έκθεση της Κομισιόν), που τα πληρώνουν οι λαοί – εσείς κι εγώ – και θα τα πληρώνουν και τα εγγόνια μας.

Βέβαια στην Ελλάδα τα ανακρούσματα, τα αντιμάμαλα για τους θαλασσινoύς, φάνηκαν λίγο αργότερα, το 2010, αφού είχε προηγηθεί το φιάσκο του χρηματιστηρίου, στο τέλος της περασμένης χιλιετίας, δηλαδή πριν 21-22 χρόνια.

Το 2010 λοιπόν και εντεύθεν εν πλήρη συνταγματική και ευρωπαϊκή «δημοκρατία», αφού είχαν «φάει» τα λεφτά του κοσμάκη στο χρηματιστήριο, με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης Σημίτη, άρχισαν και συνεχίζουν να τα τρώνε, με τα ΕΜΦΙΑ το ΦΠΑ, την άγρια φορολογία και την περικοπή των εσόδων παντειοτρόπως και ποικιλοτρόπως.

Εσχάτως δε, ενισχυτικά και πιο έντονα – ευκαιρίας δοθείσης με τον κορωναϊό, – τη δημοκρατία την έκαναν περίπου «μουσιακό είδος».

Δημοκρατία, (Democracy) στη σύγχρονη πολιτική αντίληψη είναι:

Α. «...το δικαίωμα του ατόμου να ενδιαφέρεται, εξίσου με τα άλλα άτομα (δεν λέει «πολίτες») για τις δυνατότητες της ανεμπόδιστης συμμετοχής του, στις αξίες της κοινωνίας αυτής...»3.

Β. Αλλη άποψη υπογραμμίζει την «υπακοή που οφείλεται στη θέληση του λαού» (πώς διαμορφώνεται αλήθεια, και πώς διαγιγνώσκεται;) και άλλη «την ανεμπόδιστη συμμετοχή του κάθε ατόμου στη διαμόρφωση αυτής της θέλησης.» (πρακτικά πώς;) ...«Η πλειοψηφική δημοκρατία (Π.Δ.) (που τώρα, με τα διάφορα εκλογικά κόλπα και όχι μόνο, μπορεί η «πλειοψηφία» να είναι σχετική ή και μειοψηφική ακόμη) η Π.Δ. λοιπόν, «μπορεί να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αρνήσεως (ή περιστολής) των ατομικών ελευθεριών στο όνομα της θελήσεως του λαού!...»3

Μπορεί να το κάνει, - και πολλές φορές πρόσφατα, στη 10ετία μας, το κάνει, να επικαλεσθεί τη θεωρία της volonte generale (γενικής θέλησης) του Ρουσσώ.

Η Δυτική αντίληψη της δημοκρατίας, λέει η UNESCO – που στην περίπτωση αυτή εκφράζει το ένα και υπερισχύσαν μπλοκ – έχει τονίσει την ισότητα των πολιτών ενώπιον του νόμου. Και τυπικά, είναι σχεδόν έτσι, Ισχύει όμως και ουσιαστικά;

Η άλλη πλευρά πάντως τονίζει ότι «το κράτος είναι πάντα και αναπότρεπτα το όργανο της κυρίαρχης οικονομικής τάξεως».

«Η πραγματική θέληση της πλειοψηφίας παρεμποδίζεται, και οι “ατομικές ελευθερίες”, είναι τυπικές, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο»3.

Γ. Οι κοινωνιολόγοι λένε πολλά και διάφορα, ανάλογα με την κοσμοθεωρία τους ή τα συμφέροντα που εκφράζουν. Κάποιοι, της παρεμβατικής οικονομίας, «προσβλέπουν σε μια μικτή οικονομία, όπου το κράτος παρεμβαίνει για την εξισορρόπηση της οικονομικής ισχύος και την κοινωνική ευημερία...» (J – K. Galbraith)3.

Δ. Τέλος, γιατί δεν υπάρχει τέλος, μια άλλη θεώρηση (Δυτική κι αυτή) λέει: «... για να είναι μια κοινωνία δημοκρατική, πρέπει όχι μόνο να υπάρχει πολιτική ελευθερία και πολιτική ισότητα, αλλά και οικονομική ελευθερία και οικονομική ισότητα επίσης» (S.M. Lipset, «Πολιτικός Ανθρωπος», Ν.Υ. 1960).

Θα μου επιτραπεί να συμπληρώσω «Οικονομική ελευθερία με κοινωνικούς απαρέγκλιτους κανόνες» και οικονομική ισχύς μέχρις εκεί που αδυνατεί να επηρεάσει την πολιτική ισχύ. Κι ακόμη «οικονομική ισότητα», αναλογική και αξιοκρατική. Από τον καθένα όσο μπορεί και στον καθένα όσο αποδίδει, αφού καλύψω το αναγκαίο «όσο ελάχιστο, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, χρειάζεται.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, ποια δημοκρατία είχαμε και έχουμε τη 10ετία που εκπνέει; Επανειλημμένη και συχνότατη παραβίαση του Συντάγματος τυπικά και ουσιαστικά. Ενδεικτικά: Μια κυβέρνηση καθ’ ολοκληρία και ομολογουμένα από πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες παράνομη (Λουκ. Παπαδήμα). Ένα δημοψήφισμα του 63% το 2015, που το ανέτρεψαν. Μια «νόμιμη» ληστεία με την οικονομική αφαίμαξη που επεβλήθη στον ελληνικό λαό, από τους «εταίρους» μας, για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι τους. Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς για να συνεχίσω. Ή τώρα, με την “πανδημία” ανοίγει νέο κεφάλαιο;

――――――

1. Άλντους Χάξλεϋ (1894-1963 Άγγλος): «Θαυμαστός καινούργιος κόσμος» (από τα διασημότερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα).

2. R. Cooper, επίσης Άγγλος διπλωμάτης, Γενικός Δ/ντής του γραφείου Εξωτερικών υποθέσεων και Άμυνας του Κομισιόν της Ε.Ε., στο βιβλίο του «Η Διάλυση των Εθνών».

3. Unesco: «Λεξικό Κοινωνικών Επιστημών», τομ. 1ος, σελ. 131 κ.ε.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 84 guests και κανένα μέλος