Και ξαφνικά, γίναμε μονοδιάστατοι άνθρωποι! Δεν υπάρχει τίποτε άλλο στα ενδιαφέροντά μας, λες. Μόνο ο covid-19.

Όλα τ’ άλλα προβλήματα εξαφανίστηκαν...

Στην υγεία, δεν υπάρχουν καρκίνοι, καρδιές, νεφρά, γαστρεντερικά...

Στην οικονομία, μόνο σαν παρεπόμενη του κορωναϊού,Ύφεση, φέτος 10%! Μόνο;

Το κλείσιμο επιχειρήσεων η “διασωληνωμένη” επιχειρηματικότητα, που αν δεν “του κάτσεις” του “γιατρού” σου τραβάει το σωληνάκι; Η διαφθορά;

Η κακοδιοίκηση; Τα εθνικά θέματα;

Η ανεργία; τη συνηθίσαμε ή την “αντιμετωπίσαμε” με την... κινητικότητα των εργαζομένων. Κινητικότητα γεωγραφική (σήμερα έχει δουλειά στη Γερμανία, αύριο στη ...Λετονία) ή κλαδική (είσαι πολιτικός μηχανικός και δουλεύεις σε καφετέρια· έρχεται ο covid και πας “εθελοντής”, στο ...μεταναστευτικό!)

Μόνο η πανδημία, και ως εκ ταύτης και η υγειονομική τρομοκρατία! Μόνο...

Μόνο που κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να σκαλίζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία και τεμαχίζουν μια χώρα!

Σήμερα την Αρμενία στο Λαγκόρνο Καραμπάχ, με το Αζερμπαϊτζάν και την μάστιγα της ανατολικής Μεσογείου, την Τουρκία που όλοι την χαϊδεύουν (Τραμπ, Πούτιν, Μέρκελ) μέχρι που να θεριέψει και μετά θα ψάχνουν την ...υφαλοκρηπίδα τους - μας.

Κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία, “δοθείσης” με τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους, τους νεκρούς να “περνάνε” τον αυταρχισμό τους, τον περιορισμό των ελευθεριών μας, να “παρακάμπτουν” το Σύνταγμα, να βγάζουν τ’ αποθυμένα τους, να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σ’ αυτούς που τους ανέδειξαν! Παλιά, η μέθοδος. Πάντα βρίσκονται “πρόθυμοι”, ιδεολογικά προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι.

Γι’ αυτό κι εγώ δεν θ’ ασχοληθώ με την πανδημία. Να ξεκαθαρίσω μόνο τη θέση μου: ο κορωναϊός είναι προϊόν βιολογικού πολέμου που τους ξέφυγε, αλλά είναι υπαρκτός. Συνωμοσία; Ναι, και δεν αποφεύγω να το διατυπώσω με το φόβο να με χαρακτηρίσουν κάποιοι καλοπροαίρετοι θετικιστές “συνωμοσιολόγο”.

Όταν επιδιώκεις κάτι απεχθές δεν το διατυμπανίζεις. Το αποκηρύσσεις, το καταδικάζεις, ακόμη καλύτερα το γελοιοποιείς και... το διαπράττεις!

Εξ άλλου, ο βιολογικός πόλεμος κατά της ανθρωπότητας - και όχι, ίσως, στοχευμένα κατά ορισμένων πληθυσμών - είναι για το “καλό μας”! Για την αντιμετώπηση της πληθυσμιακής έκρηξης· για τη μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού στα 500 εκατομμύρια, από τα 7,6 δις που είναι σήμερα, για το “καλό” της ανθρωπότητας και της φύσης1. Συνωμοσία, λοιπόν. Ναι, αλλά ο ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ covid-19 υπάρχει και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Πώς; Με διάλογο ειδικών· και “ειδικοί” δεν είναι μόνο οι λοιμοξιολόγοι. Είναι και οι κοινωνιολόγοι και οι οικονομολόγοι και οι κοινωνικοί ψυχολόγοι και οι... πολιτικοί επιστήμονες· όχι οι ιδιοτελείς πολιτικάντηδες. Και όλοι αυτοί και άλλοι, σαν γνήσιοι επιστήμονες· ερευνητές και λειτουργοί της αλήθειας! Όχι θεραπαινίδες της πολιτικής των πολιτικών αρχηγών· όχι παραδουλεύτρες των πολιτικών και ιδιοτελών επιδιώξεων ή και ιδεοληψιών.

 

Ο “βαριά” μεγάλος Ασθενής, Δημόσια Διοίκηση και τα “γιατροσόφια”

Στο προηγούμενο φύλλο μας, λέγαμε από τούτη εδώ τη στήλη, αναφερόμενοι στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνήγορου του Πολίτη, πως συμπεραίνουμε “ερχόμενοι... από τον πλανήτη Αρη, “ότι για να υπάρχει Συνήγορος πρέπει να υπάρχει κάποια διένεξη...»

Κάποιος ν’ αδικείται! Κι αυτός βέβαια, συνηθέστατα, αν όχι πάντοτε, είναι ο πολίτης.

Θέλοντας να διερευνήσουμε περισσότερο το θέμα της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς της Δημόσιας Διοίκησης είδαμε ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη “ευαισθησία”, να την πούμε, των πολιτειακών εξουσιών. Έχουν επιστρατεύσει και εξοπλίσει με αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες σωρεία “σωμάτων” και ανεξάρτητων Αρχών:

Συνήγορος του ΠΟΛΙΤΗ, είναι αλήθεια ότι έχει κάνει πολύ παραγωγική δουλειά. ΔΕΝ έχει κάνει όμως τη δουλειά. Γιατί οι εξαρτημένες και ελεγχόμενες αρχές και τα υποκοριστικά τους συνεχίζουν να κάνουν τη “δουλειά” τους όπως περίπου και επί τουρκοκρατίας. Δεν λένε ν’ απαλλαγούν από το σχετικό σύνδρομο.

• Γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Δ.Δ.)

Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)

• Σώμα Ελεγκτών Δημοσίων Εργων (ΣΕΔΕ)

• Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ)

• Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Μεταφορών (ΣΕΕΜΕ)

Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.

Και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλα “σώματα” και “σωματάρχες” βεβαίως - βεβαίως που θα ‘ναι περήφανοι για το έργο τους. Όμως, το αποτέλεσμα μετράει. Και το αποτέλεσμα είναι ότι το θεριό θεριεύει και ο “ασθενής” παραμένει... σθεναρός και ως προς την αποτελεσματικότητα “διασωληνωμένος”. Γραφειοκρατία, αυταρχισμός, πολυνομία - ανομία - κακοδιοίκηση, διαφθορά.

Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες τρεις - τέσσερις δεκαετίες έχουν γίνει κάποια βήματα, τα οποία όμως περιορίζονται σε τμήμα μόνο λειτουργών και υπαλλήλων της Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν χρειάζεται τεκμηρίωση, η οποία αναγκαστικά θα περιοριζόταν σε περιπτωσιολογία ενώ η πληρότητα, κι αν ακόμη ήταν δυνατή, θ’ απαιτούσε χρόνο, δυνατότητα, χρήμα.

Αλλά, και πάλι δεν χρειάζεται.

Το πρόβλημα αποδεικνύεται από το πλήθος των “Σωμάτων” και των φορέων και των “Αρχών” καταπολέμησής του. Για να υπάρξει μηχανικός Αυτοκινήτων, πρέπει να υπάρχουν αυτοκίνητα. Για να υπάρξουν ηλεκτρολόγοι, πρέπει να προϋπάρχει ηλεκτρισμός. Για να υπάρχουν ελεγκτές και επιθεωρητές της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς πρέπει να προϋπάρχει και το ένα και το άλλο.

Η παρούσα κυβέρνηση, από τις πρώτες της δράσεις, ένα μήνα μετά την εκλογή της, τον Αύγουστο του 2019, ψηφίζει και εκδίδει νόμο (Ν. 4622/19 - ΦΕΚ Α΄133/19) με τον οποίον ιδρύει μία νέα “Αρχή”, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) και στην οποία ενσωματώνει τις πέντε από τις προαναφερθείσες καθώς και τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Διακηρυγμένος κύριος στόχος της Ε.Α.Δ. είναι «η μηδενική ανοχή στη διαφθορά και η ενίσχυση της διαφάνειας και των μηχανισμών λογοδοσίας».

«Αποστολή της αρχής αφορά στο δημόσιο ήθος, τις κοινωνικές αξίες και την ποιότητα της δημοκρατίας μας». Μακάρι! απομένει να το δούμε στην πράξη και σύντομα.

Για την ώρα πάντως, εκείνο που είδαμε, είναι μια αστυνόμευση “παιδονομίας” με την επιβολή 136.000 ευρώ σε ελέγχους τήρησης των μέτρων,

- Βεβαίωση διοικητικών προστίμων στις Δ.Ο.Υ. 261.600 €

- πρόστιμα 162,550 € για μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων, που μάλλον αφορούν την “απείθεια” των πολιτών!...

Πάντως, “εμβόλιο” αισιοδοξίας είναι η διακήρυξη της Αρχής πως στόχος της είναι η “αλλαγή των προτύπων και των αντιλήψεων για τη δημόσια ηθική και ακεραιότητα. και ότι αποβλέπει στην «ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς». Ελπίζουμε οι προθέσεις ν’ αποδειχθούν ως αποτελεσματικό φάρμακο, κι όχι σαν ένα ακόμη γιατροσόφι.

 


1. “Κατευθυντήριοι Λίθοι” (100 τόνων) της Τζόρτζια των ΗΠΑ, Κοίτα “7η”, 4/4/2020 (www.ebdomi.com), Αρχείο 2020, φ. 1129) και αναλυτικότερα: ΕΒΔΟΜΗ της 1/8/20 σελ. 16-17.

Κώστας Βενετσάνος

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 118 guests και κανένα μέλος