Το θέμα της προκλητικής μετατροπής
(και πάλι) του μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς, του προστατευόμενου από την UNESCO, σε μουσουλμανικό τέμενος - τζαμί, δεν είναι θέμα θρησκευτικό

Δεν είναι καν μόνο ελληνοτουρκικό.

Είναι βαθύτατα γεωπολιτικό

Μετά από 90 χρόνια - απ’ όταν έπαψε να λειτουργεί ως τζαμί (1930) - Ο νεοστεφής “Σουλτάνος”  γύρισε στο 1453 και ξανάκανε το μνημείο τζαμί, για να αισθανθούν “περήφανοι” οι μουσουλμάνοι φονταμενταλιστές και να “ταπεινωθούν” οι ανά την υφήλιο χριστιανοί και ιδιαίτερα οι Έλληνες που αναμιμνήσκονται την “ένδοξη Χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία” που δεν ήταν “ελληνική” αλλά ρωμαϊκή, (μεσοβέζικη), γιατί ο λαός κατά το πλείστον ήταν ελληνικής καταγωγής, αλλά με υποτονικό -τουλάχιστον- Εθνικό συναίσθημα, λόγω Χριστιανικής πίστης.

Δεν είναι του παρόντος, αλλά η χριστιανική θρησκεία -όπως είχε αναθεωρηθεί από τους διάφορους θεωρητικούς του ιερατείου, (μην ξεχνάμε την Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο και τα αναθέματα κατά των Ελλήνων και του πολιτισμού τους που ακόμα ισχύουν και μάλιστα Συνταγματικά!) η χριστιανική θρησκεία, λοιπόν, όπως είχε προσαρμοστεί στα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και τη χρησιμοποιούσαν ορισμένοι πονηροί, προς ίδιον όφελος, έβλαψε τον ελληνισμό. Μετά την άλωση οφείλουμε να πούμε πως έπαιξε θετικό ρόλο γιατί συνέτεινε στη διατήρηση της εθνικής ομοιογένειας.

Το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι μόνο ελληνικό διότι το ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, δεν τον έχτισε κανένα ελληνικό κράτος, ούτε Έλληνας αυτοκράτορας, αλλά ο Ιουστινιανός, που  ήταν Ρωμαίος, όπως και οι προγενέστεροι Κωνσταντίνος ο Μέγας, ο άγιος και ισαπόστολος -κααλά- και ο Κωνσταντίνος ο Β΄ με τον προϋπάρχοντα ομώνυμο ναό που έκαψαν οι στασιαστές της “στάσης του Νίκα”, το 532 -γιατί άραγε;- και να το ξαναχτίσει όπως περίπου τον ξέρουμε -και χωρίς τους μιναρέδες, βεβαίως- ο Ιουστινιανός μέσα σε 5 χρόνια. Αρχιτέκτονες της ναοδομίας ήσαν οι Έλληνες Ανθέμιος και Ισίδωρος. Ο ναός ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του και τον εσωτερικό του διάκοσμο. έχει αντέξει πάνω από μιάμιση χιλιετία και η UNESCO τον έχει ανακηρύξει από το 1985 σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς!

 Τι μνημείο είναι αυτό; Όπως είπαμε: Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς! Ποιος πρέπει να ενδιαφέρεται λοιπόν και να αντιδράσει δεόντως στη βεβήλωσή του από τον Τούρκο πρόεδρο; -σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα και πρωτίστως η UNESCO ! πολύ αργεί... τι οδηγίες αναμένει και από ποιόν;

 

Ποιοι οφείλουν να αντιδράσουν;

- Οι ανά την οικουμένη χριστιανοί όλων των δογμάτων, τάσεων κλπ. επίσημοι και μη. Κληρικοί, πιστοί και πολιτικοί. (Όταν μάλιστα κάποιοι οικειοποιούνται και τον τίτλο: “χριστιανοδημοκράτες”, που ούτε το ένα αποδεικνύεται ούτε το άλλο αναδεικνύεται. Εδώ να θυμηθούμε ότι το πλείστον και των αμερικανών και των Ρώσων και των λοιπών ευρωπαίων ενωσιακών και μη δηλώνουν χριστιανοί!

- Η ιταλική χερσόνησος έχει ιδιαίτερο λόγο ευθύνης και λόγου. 

Α) Η Αγία έδρα, το βατικανό, ο Πάπας και Β) Η ιταλική κυβέρνηση. Οι αρχαίοι Ιταλοί δεν είναι οι Ρωμαίοι; Ο Ιουστινιανός ήταν Ρωμαίος. Το Ανατολικό Ρωμαϊκό κράτος ήταν ρωμαϊκό. Και δεν είναι θέμα που προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση. Τα λέω και για τους δικούς μας. 

- Οι Ρώσοι, που αισθάνονται και διάδοχοι ηγέτες της Ορθοδοξίας μετά την άλωση της Πόλης...  οι πιστοί εξοργίστηκαν· η κυβέρνηση το έπαιξε διπλωματικά!

 

Δεν αισθάνθηκα τις αντιδράσεις κανενός.

Ό,τι μέχρι στιγμής... αλίευσα ήταν χλιαρό και/ή για την “τιμή των όπλων”.... 

Πού το πάνε λοιπόν όλες εκείνες οι βαρύγδουπες οργανώσεις, οι Οργανισμοί, οι “θεσμοί”, οι “αξίες”, το Διεθνές Δίκαιο, οι “ηγέτες”, τα κράτη, οι ενώσεις, οι διακηρύξεις…. 

Έχουν απέναντί τους, ή ορθότερα, στους κόλπους τους, έναν ηγέτη, έναν πραγματικό ηγέτη, κακόν,αλλά ηγέτη -τον Ερντογάν- που βαδίζει 20 χρόνια τώρα πολύ μεθοδικά, με ορθά μελετημένα και μακροχρόνια σχεδιασμένα ρίσκα, αφού προηγουμένως έχει διασφαλιστεί με τις διαπλοκές του - ακόμα και προσωπικές- κυρίως οικονομικού χαρακτήρα-! Δεν χρειάζονται ιδεολογίες. Αυτές είναι για τα προσχήματα. “Ιδεολογία” είναι μόνο η Τουρκία και οι επεκτατικές επιδιώξεις της. Το Ισλάμ και η μαντίλα είναι απλώς εργαλεία!

- “Ο Τραμπ αποφασίζει για την Τουρκία με βάση προσωπικά επιχειρηματικά συμφέροντα”,  σύμφωνα με τον Τζον Μπόλτον.1

- η Γερμανία ως γνωστόν, έχει τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία.

- Οι ΗΠΑ και ο Τραμπ βεβαίως, καίγονται να πουλήσουν στην Τουρκία τα εκατό F35 και επιθυμούν να την αποσπάσουν από την “αγκαλιά” του Πούτιν.

- Οι Ρώσοι πουλάνε τους S-400, Aτομικό εργοστάσιο κλπ. ενώ προσπαθούν -και πέρνουν- από την Τουρκία ό τι τους αρνηθήκαμε εμείς, ως “δεδομένοι”.

Όλοι αυτοί βεβαίως νομίζουν ότι κάνουν ένα επωφελές παιχνίδι για τα κράτη τους και για τους ίδιους. 

Δεν πιστεύουν όμως ότι είναι πραγματοποιήσιμο εκείνο που είναι καταφανές: H Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει την ισχύ της διεθνώς, καθώς και την επιρροή της στο Ισλάμ των τριών ηπείρων, ενδυναμώνοντας έτσι περεταίρω την οικονομική και στρατιωτική της ισχύ. 

- Ο Ερντογάν διακατέχεται από ισχυρότατο ναπολεόντειο σύμπλεγμα. Τα γεγονότα, οι εξελίξεις, οι ανοχές και οι δισταγμοί των μεγάλων δυνάμεων ευνοούν την ανάπτυξή του και την εκδήλωση του στο ορατό μέλλον. Εκκολάπτουν το “αυγό του φιδιού” και ευχαριστιούνται που αυτό “κλωτσάει”. Κυοφορούν έναν ανατολίτη Βοναπάρτη.- έναν Φύρερ Ισλαμιστή. Μα όταν ξυπνήσουν, θα είναι αργά πολύ. Θα έχει ήδη πνιγεί στο αίμα η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής και της ανατολικής Μεσογείου και ίσως όχι μόνον.

 

Κλείνω με μία παρήγορη φωνή του νομπελίστα τούρκου Ορχάν Παμούκ.

Το να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία σε τζαμί, είναι σαν να λέμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι  δυστυχώς δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος. Υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι που φωνάζουν εναντίον της απόφασης αλλά οι φωνές μας δεν ακούγονται” δήλωσε στο BBC news2. Φτάνει που ακούγεται η απειλητική και απατηλή φωνή του Ερντογάν. Και παραακούγεται μάλιστα!


1. iefimerida 16/7/20. Bolton μέχρι πρότινος δεξί χέρι του Τραμπ πρώην σύμβουλος Εθνικής ασφαλείας (δηλώσεις του 19-9-19, 7-11-19) “ο όμιλος Trump έχει ένα ακίνητο στην Κωνσταντινούπολη στα εγκαίνια, το 2012, η κόρη του η Ιβάνκα Τραμπ δίπλα-δίπλα με τον Ερντογάν”, θυμίζει το NBC news... Σημειοση Συν., ως γνωστόν ο Τραμπ είχε ενδιαφερθεί για το “Ελληνικό” προτού γίνει πρόεδρος αλλά εμείς προτιμήσαμε τον Λάτση! 

2. Naftemporiki.gr (12/7/20).

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 119 guests και κανένα μέλος