Λαμπρή! Ημέρα γιορτινή για τους χριστιανούς και ιδιαίτερα για τους Έλληνες όλους, μπορούμε να πούμε, από παράδοση.

Τέτοια Aνάσταση, τέτοια Λαμπρή, δεν είχα ματαζήσει, δεν είχα ματαδεί στη ζωή μου. Ούτε στην Κατοχή (1942). Για τούτο και για άλλα, δεν μπορώ και δεν θέλω να γράψω για τούτη τη μεγάλη ημέρα, γι’ αυτή την τρανή γιορτή (τα γράφει η Φαίδρα). Εγώ θ’ αντιγράψω κάτι, με την ιδεατή άδεια Εκείνου! Εκείνου που τα δίδαξε κι έγινε αλιέας ανθρώπων. Τον πίστεψαν κι έγιναν χριστιανοί.

Αλλά, ποιος είναι χριστιανός; «Ο ασπαζόμενος την θρησκείαν του Χριστού», λέει το λεξικό και θαρρώ πως είναι λειψός ο ορισμός. Δεν φτάνει να την “ασπάζεστε”, πρέπει και να την τηρείτε, ή τουλάχιστον να προσπαθείτε και βέβαια να την γνωρίζετε, διαβάζοντας τις γραφές.

Και όταν λέμε “γραφές” εννοούμε κατά βάση τους Ευαγγελιστές, θεωρώντας καλόπιστα ότι κατά την αντιγραφή – γύρω στον 4ο αιώνα – δεν έγιναν μικροπαρεμβάσεις. Μελετήστε, λοιπόν και μάλιστα από το πρωτότυπο – δεν είναι δύσκολο – γιατί στις αποδόσεις στην νεο-ελληνική έχω βρει και λάθη και παραλείψεις και το χειρότερο ιδεολογικές παρεμβάσεις.

Δεν τα λέω αυτά εγώ. Είπαμε, εγώ σήμερα αντιγράφω.

Χριστιανοί, λοιπόν είναι εκείνοι που προσπαθούν τουλάχιστον να κάνουν ό,τι είπε εκείνος: «Τι δε με καλείτε, Κύριε – Κύριε, και ού ποιείτε ά λέγω;»

Και τι λέγει; «Αγαπάτε αλλήλους»1. Κι όχι μόνον αυτό, γιατί: «εἰ ἀγαπᾶτε τούς αγαπῶντας ὑμᾶς, ποία ὑμῖν χάρις ἐστί;» και οι αμαρτωλοί το αυτό ποιούσι2.

Και βλέπω πολλές φορές και από τηλεοράσεως κάποιους “χριστιανούς” πολύ μαχητικούς περίπου σαν ταλιμπάν να ξεσκίζουν τους «άπιστους», ενώ εκείνος είπε «όστις σε ραπίσει επί την δεξιάν σιαγόνα στρέψον αυτώ και την άλλην»3, και μακαρίζει τους ειρηνοποιούς «ότι αυτοί υιοί θεού κληθήσονται».4 Οι... “ταλιμπάν” όμως παρακάμπτοντας την Καινή Διαθήκη προσεταιρίζονται μάλλον το Κοράνιο, όπου για τους εχθρούς σου λέει, «Αν σας επιτεθούν, κολυμπήστε μέσ’ το αίμα τους»5. Ο tempora! O mores! Ω, καιροί! Ω ήθη! Και Ω λαοί! Ω ήθη!

Ενώ ο Ιησούς κατά κόρον τόνιζε την ΑΓΑΠΗ:

ΕΝΤΟΛΗ: Αγάπησε τον πλησίον σου ως σεαυτόν!6

Και «Μη θησαυρίζετε υμίν θησαυρούς επί της γης»... γιατί «ευκοπώτερον έστι κάμηλον δια τρυμαλιάς ραφίδος εισελθείν ή πλούσιος εις την βασιλείαν του θεού εισελθείν».Ποιο εύκολα περνάει από την τρύπα της βελόνας το Παλαμάρι (το σχοινί που δένουν τα καράβια) ή μια καμήλα, κατά διαφορετική ερμηνεία, παρά πλούσιος εις την βασιλεία του Θεού.

Τις ευχές μου, όπως πάντα ουσιαστικές και δύσπεπτες αλλά ειλικρινείς. Ανάσταση, όπως καθείς την εννοεί, και του χρόνου με υγεία χωρίς κορωναϊούς!


1. κεφ. Ιγ΄34 «ΕΝΤΟΛΗΝ ΚΑΙΝΗΝ δίδωμι, ίνα αγαπάτε αλλήλους».
2. Ευαγγειστής ΛΟΥΚΑΣ, κεφ. ζ΄ 46, 32 κ.ά.
3. Ευαγγ. ΜΑΤΘΑΙΟΣ, κεφ. ε΄, 39.
4. Ευαγγ. Ματθαίος κεφ. ε΄,9
5. 5. Κοράνιο, κεφ. 1ο Μέκκα, 187
6. 5. ΜΑΤΘΑΙΟΣ, κεφ. κβ΄, 39

Κώστας Βενετσάνος

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 165 guests και κανένα μέλος