EUallilegii covid19Μια – δυο – τρεις αναβολές και στην Τρίτη επετεύχθη στο Eurogroup «...συμβιβασμός», που οδηγεί τη νομισματική ένωση σε εσωτερική διάλυση. «Η απώλεια εμπιστοσύνης στο ίδιο το ευρώ, θα μπορούσε να είναι οι μοιραία συνέπεια», δήλωσε πριν επιτευχθεί «συμφωνία», ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στη γερμανική εφημερίδα «Bild», για να προσθέσει: «Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον η Ευρώπη (…) να δείξει ότι αίρεται στο ύψος των περιστάσεων αυτής της πρόκλησης. Διαφορετικά θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό όραμα (...)»!

Το έχετε αντιληφθεί πλέον, αλλά δεν το ’χετε χωνέψει. Τρέφερε την ελπίδα του μελλοθάνατου, ότι την τελευταία στιγμή θα ματαιωθεί η εκτέλεση... Ουαί υμίν και ημίν, δυστυχώς.

«Επετεύχθη» όμως! Πώς θα γινόταν αλλιώς! Μπορούσε να μην επιτευχθεί; Εδώ «επετεύχθη», με τον... «Τσάβες» της Ν.Α. Ευρώπης! Τον Τσίπρα, ντε. Εμ, γιατί γίνονταν οι αναβολές; Πιέσεις, υποσχέσεις, εκβιασμοί, απειλές... «είδες τι έπαθε κοντζάμ Αγγλία, που έφυγε από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Και ο διάδοχός της και ο πρωθυπουργός της κόλλησαν κορωναϊό». Όποιος φεύγει απ’ το μαντρί...                                 

Ενάμιση τρισεκατομμύριο ευρώ θεωρούσαν οι οικονομολόγοι ότι χρειαζόταν η Ε.Ε., για ν’ ανακάμψει η Ευρώπη, κυρίως του νότου, από την κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός, μισό έλεγαν οι σοφοί προτεστάντες, του Βορρά. (Ο Τραμπ για τις ΗΠΑ, μιλάει για 2 καί τρισεκατομμύρια). Με τους συμβιβασμούς του Eurogroup, επετεύχθησαν 540 δις. Το ένα τέταρτο, των ΗΠΑ!! Κι αυτά από τον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Απ’ αυτόν που «υποστηριχθήκαμε» κι εμείς με τα Μνημόνια και με αυξημένη «επιτήρηση» μέχρι το 2060!

Κατά τα άλλα, του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της... «ανεξαρτησίας» μας!!! Αν δεν ήταν καταθλιπτικό θα προκαλούσε θορυβώδες γέλειο· καγχασμό.

Αλλά ποια είναι η συμφωνία «αλληλεγγύης» (δεν αναφέρουν καν τη λέξη), που «επετεύχθη» στο Eurogroup, αργά το βράδυ της Πέμπτης (9.4.20); Δεν κάνω ρεπορτάζ, αλλά για τις ανάγκες του άρθρου, διατυπώνω εν τάχει:

Τί «επετεύχθη» και τί ΔΕΝ επετεύχθη

Ευρωομόλογο, nein!

Κουβέντα για το Ευρωομόλογο που είχαν συμφωνήσει και εισηγηθεί οι «εννιά», μεταξύ των οποίων, εκτός της Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας κ.λπ. και ο δικός μας. Κι αυτό για την ανάκαμψη της οικονομίας, «την επόμενη μέρα». Όταν θα βγούμε, με το καλό, από την κρίση του κορωναϊού, και θα μπορούμε τα τσαρούχια, ή ορθότερα, ξυπόλητοι, στην κρίση της οικονομίας, στην κρίση ρευστότητας, στην κρίση ανεργίας, στον φαύλο κύκλο μιας νέας οικονομικής κρίσης, χειρότερη του 2008 κ.ε.

Εκείνο που συμφωνήθηκε με τους καλβινιστές και τους προτεστάντες γενικώς του βορρά (και θα εξηγήσω γιατί αναμιγνύω τα θρησκευτικά δόγματα) που τους πέρασε, βεβαίως, είναι πως η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» εκφράζεται με δανεικά.

Και ως γνωστόν, «τα δάνεια, δούλους τους ελευθέρους ποιούν». Η συμφωνία που επετεύχθη δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στις πιστωτικές γραμμές του ΕSM στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, με την δεσμευτική προϋπόθεση ότι τα χρήματα του δανείου θα διατεθούν αποκλειστικά για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης του κορωναϊού.

Επίσης επετεύχθη συμφωνία «και για τον τρόπο εμπλοκής της ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων και για το πρόγραμμα απασχόλησης (όπως ονομάζουν τώρα την εργασία) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»1.

Παράλληλα γίνεται αναφορά για τη μελλοντική χρήση ακαθαρίστων «καινοτόμων εργαλείων», έτσι για να παρηγορηθούμε.

Τα θρησκευτικά δόγματα, η οικονομία και η ψυχανάλυση!

Δεν πρόκειται εδώ ν’ αναλύσουμε τα θρησκευτικά δόγματα, αλλά οφείλουμε να αιτιολογήσουμε γιατί αναφερόμαστε στους «στυφούς προτεστάντες», τους καλβινιστές κ.λπ.

Κατ’ αρχήν διότι στις χώρες της Β. Ευρώπης υπερισχύουν ή είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα ως θρησκευτικά δόγματα, και δη στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στην Ελβετία, αλλά και τη Νότια Αφρική, όπου έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο, μέσω των Ολλανδών αποικιοκρατών, με το απαρτχάιντ2. Ο Καλβινισμός δεχόταν εκ προοιμίου την ανισότητα των ανθρώπων, πράγμα που βόλευε τους αποικιοκράτες σε Αφρική και Αμερική.

«Πάντοτε η απαίτηση για ευτυχία, απόλαυση κ.λπ., είναι το αυτονόητο δικαίωμα του ανθρώπου», λέει ο γνωστός ψυχαναλυτής της κοινωνικής ψυχολογία Έριχ Φρομ. Αυτό δηλαδή που έλεγε πριν 2500 χρόνια ο Επίκουρος με την «ευδαιμονία» και τις «ηδονές εν μέτρω»!

Αυτά όμως δεν συμφωνούν με τις αστικές αντιλήψεις του πρώιμου κεφαλαιοκρατισμού, που θέλει δουλειά εξαντλητική από το πρωί μέχρι το βράδυ. Την ξεγνοιασιά και τη χαρά και την απόλαυση την έδινε και ο καθολικός και ο ορθόδοξος χριστιανισμός με τις γιορτές και τα πανηγύρια και τις αργίες.

«Η ευτυχία παύει να είναι ο αυτονόητος σκοπός της ζωής. Κάτι άλλο παίρνει την ανώτερη θέση στην “κλίμακα των αξιών” το καθήκον», λέει ο Εριχ Φρομ «...το ήθος της εργασίας (...)  της τυπικής επαγγελματικής υπακοής (...) επιβάλλει σιδερένια πειθαρχία (...) Η εκτίμηση του καθήκοντος, σαν του υπέρτατου νόμου, περνά από τον καλβινισμό σ’ όλη την αστική σκέψη (...) Η κατοχή (περιουσιακών στοιχείων – γης, ζώων, μηχανών, χρημάτων) και η αποταμίευση γίνονται ηθικές απαιτήσεις»3.

Παρέα ακολουθεί και πουριτανισμός, για ν’ ανατραπεί τον καιρό της Belle époque (1871-1914) και τη δεκαετία το 1920, όπως και άλλες μικροαστικές ιδέες με την έλευση της εποχής του μεγάλου κεφαλαίου και της παγκοσμιοποίησης.

Όμως η αδιαφορία για το συνάνθρωπο και ο ατομισμός παραμένει. Η χριστιανική αλληλεγγύη της αγάπης και η αρχαιοελληνική σοφία ξεχνιούνται.

Τη θέση της ευγενούς άμιλλας παίρνει ο ανταγωνισμός.

Και μυαλό δε βάζουμε. Ούτε με τους δυο πολέμους, ούτε με τις καταστροφικές οικονομικές κρίσεις. Ούτε με τις πανδημίες. Η Β. Ευρώπη, βλέπει την ευκαιρία να πλουτίσει κι άλλο και ν’ αρπάξει, τη Νότια Ευρώπη. Και μετά περιμένετε να επέλθει ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ! Ολοκληρωτική διάλυση και καταστροφή θα επέλθει, εκτός κι αν...

 


1. Πηγή: CNN Greece

2. Απαρτχάιντ = φυλετικός διαχωρισμός στη γλώσσα των «Αφρικάανς», δηλαδή των Μπόερς, των Ολλανδών κτηνοτρόφων αποικιοκρατών στη Ν. Αφρική.

3. Εριχ Φρομ: «ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ», εκδ. Αρίων, σελ. 66 κ.ε.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 110 guests και κανένα μέλος