«Πίσω από τ’ αυθαίρετα αυταρχικά μέτρα καιροφυλακτεί ο φασισμός»

Πίσω από τον κορωναϊό εμφιλοχωρεί ο φόβος, το χάος, η αναρχία, ο πανικός, η βία, η διαφθορά, η κερδοσκοπία, η καχυποψία, ο κανιβαλισμός, ο εκφασισμός της κοινωνίας.

Ζούμε μια χολιγουντιανή ταινία τρόμου, με όλους εμάς θεατές και κομπάρσους, δευτεραγωνιστές και πρωταγωνιστές ακούσιους! Πρωταγωνιστές δεν είναι οι Πρωθυπουργοί και οι Γιατροί. Αυτοί είναι «δεύτεροι ρόλοι». Πρωταγωνιστές είναι όσοι νοσούν: οι διασωληνωμένοι, η στρατιά των νεκρών!

 

Γιατί; Γιατί το Σύστημα Υγείας (Σ.Υ.) νοσεί.

Γιατί;

Διότι αυτή ήταν η ιδεοληπτική και συμφεροντολογική επιλογή της νεοφιλελεύθερης πλεονεξίας· της ιδιωτικοποίησης.

Η υγεία δεν είναι απλά «δημόσιο αγαθό».

 

Η υγεία είναι δημόσια ανάγκη!

menoumeΤο καταλαβαίνουμε τώρα με τον ιό που προέκυψε απ’ το πουθενά(;). Και «τα χειρότερα είναι μπροστά». Κι όταν λέω νοσεί το δημόσιο σύστημα υγείας (Σ.Υ.), γιατί αυτή ήταν η βουλημική επιλογή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, δεν εννοώ μόνο το Σ.Υ. της Ελλάδας. Μιλάμε για εξελιγμένες οικονομικά χώρες· της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Αγγλίας, της Αμερικής!...

Το ομολογούν· «καθείστε σπίτια σας», φωνάξτε το γιατρό σας· μην έρχεστε στα νοσοκομεία, παρά μονάχα όταν κοντεύετε να πεθάνετε! (Καλά, δεν το λένε έτσι). Το ομολογούν όμως. Γιατί δεν επαρκούν τα κρεβάτια των ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας). Δεν επαρκεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό!

Έτσι, «σκέφτονται» - δηλαδή αποφάσισαν και στην ουσία εφαρμόζουν «διαλογή» των ασθενών. «Αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο – στη Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία – δημιουργίας Επιτροπών Διαλογής των ασθενών», στις Μ.Ε.Θ.!

«Διαλογής», όχι με κριτήρια ιατρικά, συμπτωματολογικά ...αλλά κοινωνικών χαρακτηριστικών:

Όχι «ταξικά». Μην περιμένετε από εμένα να πω κάτι τέτοιο. Δεν κάνω ιδεοπολιτική εκμετάλλευση της κατάστασης. Δεν σπεκουλάρω. Εξ άλλου ο ταξικός διαχωρισμός γίνεται αυτομάτως. Όποιος έχει λεφτά πάει σε ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια για το τεστ.

Ο διαχωρισμός των ασθενών από τις «Επιτροπές» θα γίνεται προφανώς με άλλα κριτήρια... Πρωταρχικά, ηλικίας, - υπάρχει ήδη σχετική κατεύθυνση εδώ και πέντε χρόνια «Να μην ξοδευόμαστε και πολύ για τους “προχωρημένης ηλικίας”, για την οποία είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο Δημ. Κρεμαστινός.

Άλλο «κριτήριο» θα μπορούσε να είναι της «κοινωνικής χρησιμότητας», επαγγελματικής, καλλιτεχνικής, οικονομικής, πολιτικής, αθλητικής κ.λπ.

Κι ακόμη, σ’ αυτές τις επιτροπές παρεισφρέουν κι άλλοι τρόποι διαλογής. Το «μέσον», το «φακελάκι» και ενδεχομένως, και η συμπάθεια! Δηλαδή η διαφθορά.

Αυτή όμως η «διαλογή», αυτή καθ’ αυτή, καθώς και τα περιοριστικά μέτρα (ενδεδειγμένα, ως επί το πλείστον) και ο τρόπος εφαρμογής τους κυρίως, παραπέμπουν σε νοοτροπίες και πρακτικές φασισμού. Επιλογές των ανώτερων, όχι φυλών, αλλά ανωτέρων οικονομικώς, ακμαιότητας, θαλερότητας, κάλλους, χρησιμότητας και ανωτερότητας επαγγέλματος!

Από επίσημα κυβερνητικά χείλη δεν άκουσα την αναγκαιότατη πρακτική σε έκτακτες περιστάσεις, της επίταξης ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων και ένταξη υποδομών και υγειονομικού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το πρότεινε ο Γεν. Γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, που το ζήτησε στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό, και ο πρώην Υπουργός Υγείας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, γιατρός, καθηγητής καρδιολογίας, Δημ. Κρεμαστινός («Αυγή», 17/3/20). Πιθανόν και άλλοι, που διέφυγαν της προσοχής μου ή δεν θεωρήθηκε σκόπιμο ν’ ακουστούν από τη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση, ενώ προβλήθηκε δεόντως η ύβρις, η «άποψη» του υπουργού που πρόβαλε, σ’ αυτές τις περιστάσεις, ως παραδεκτό και «λογικό» το νόμο «προσφοράς και ζήτησης», με 300% αυξήσεις! Ντροπή...

Να το πούμε ξεκάθαρα. Εμείς συμφωνούμε με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος, στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Συμφωνούμε με το «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»! και σε δυο-τρεις εβδομάδες θα δείξει. Δεν συμφωνούμε με τις ακρότητες εφαρμογής· δεν συμφωνούμε με τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Αλλά και ο λαός πρέπει να δείξει πνεύμα κοινωνικής ευθύνης. Υπευθυνότητα. Δεν κάνουμε «πικ-νικ» αυτοκτονίας και διασποράς θανάτου, διότι, συν τοις άλλοις, δίνουμε δικαιώματα και άλλοθι εκφασισμού. Αντί απαγόρευσης και πρόστιμα - εύκολη κατασταλτική λύση - ενημέρωση πειστική και διεύρυνση των τεστ με επίταξη των ιδιωτικών εργαστηρίων.

 

Ουδέν κακόν αμιγές καλού

Έχω ζήσει τουλάχιστον δύο φορές στη ζωή μου την έντονη κοινωνικοποίηση, τη συλλογικότητα, τη διάθεση συνεργασίας, αλληλεγγύης και ομόνοιας. Την πρώτη ήταν πανανθρώπινο, με τη λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Τη δεύτερη ήταν ελληνικό· με τη μεταπολίτευση. Κράτησαν λίγο· τις έκαναν να φαίνονται σαν ψευδαισθήσεις. Άφησαν όμως κάτι· σαν δίδαγμα, σαν ανάμνηση, σαν επιχείρημα. Έτσι πάει η ανθρωπότητα μπροστά· χορεύοντας ταγκό: Δυο βήματα μπρος, ένα πίσω. Κομπαρσίτα!

Ας δούμε το επιτυχημένο μοντέλο της Κίνας. Αυτής της ιδιότυπης καπιταλ-κομμουνιστικής Κίνας: Καραντίνα-πειθαρχία, αλληλεγγύη, στήσιμο νοσοκομείου με 1000 κρεβάτια σε δέκα ημέρες... και τώρα, δυο μήνες μετά έκλεισε και το δέκατο έκτακτο νοσοκομείο! Δεν χρειάζεται πια!... Αυτή είναι η αισιόδοξη προσδοκία. Το υπαρκτό παράδειγμα. Αλλά χρειάζεται οργανωμένο κοινωνικό κράτος και πειθαρχημένο λαό.

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Είναι μυρμηγκοφωλιά – είναι μελίσσι. Στο μελίσσι και οι “κηφήνες” εργάζονται. Δει είναι οι «μάγκες». Με τα μεγάλα υμενόπτερά τους προκαλούν τον αναγκαίο εξαερισμό της κυψέλης. Όλοι μαζί δημιουργούμε. Όλοι πρέπει ν’ απολαμβάνουμε, τουλάχιστον τ’ αναγκαία αγαθά!

Και η υγεία, είναι αναγκαίο αγαθό. Είναι ανάγκη κοινωνική.

Ανάγκη, τι αιχμηρή βελόνα!

Δεν είναι η οικονομία, stupid. Είναι ο άνθρωπος!

Κώστας Βενετσάνος

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 34 guests και κανένα μέλος