«Ν’ αγαπάς την ευθύνη! Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης.
Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω»!
 

Ν. Καζαντζάκης «Ασκητική»

 

Ν’ αποζητάς την ευθύνη! Μην τη φοβάσαι. «Να την αγαπάς», λέει ο στοχαστής Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης. Μοιάζει υπερβολή. Εξαρτάται...

Αν είσαι Άνθρωπος υπεύθυνος, μετρώντας τις δυνάμεις σου, τις υπερβαίνεις!

Στον αντίποδα κείτεται η ανευθυνότητα· θυγάτηρ της ευθυνοφοβίας.

Ήταν το τρανό, θλιβερό συμβάν των τελευταίων ημερών: Ο 66χρονος εκπαιδευτικός και περιφερειακός Σύμβουλος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, που επισκέφθηκε τους «άγιους τόπους», μαζί με άλλους πενήντα τόσους, από τις 17 του περασμένου μήνα. Ήταν το ένατο κρούσμα στη χώρα μας και το πρώτο θύμα. Εξέπνευσε την Πέμπτη 12/3/20) τα ξημερώματα. Ήταν το θύμα της ανευθυνότητας, «που δεν έχει ευθύνη»(!) με πολλά... παράπλευρα θύματα – ανθρώπους που ήρθε σε επαφή, γιατί ο «Εθνικός Οργανισμός Υγείας» ...γνωμοδότησε για την πιθανότητα της ασθένειας, όχι συμπτωματολογικά, αλλά ...γεωγραφικά!!!

«Πηγές του Υπ. Υγείας ανέφεραν ότι, ναι μεν το περιστατικό αποδείχθηκε τελικά επικίνδυνο, ωστόσο στις αρχικές οδηγίες του, ο “Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας” (ΠΟΥ)  έκανε λόγο για ελέγχους σε πολίτες που έρχονταν από Ιταλία και Κίνα και όχι από Αίγυπτο και Ισραήλ.

Κι εμείς αφελώς ρωτάμε: Περιοριστικές και υποχρεωτικές ήταν οι οδηγίες του Π.Ο.Υ.; Αλλά μετά τις “πηγές” τού Υπουργείου, υπήρξαν και δηλώσεις σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, από τον «εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρα, ο οποίος παραδέχθηκε πως το περιστατικό ήταν επικίνδυνο, ωστόσο ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα και δεν υπήρχε μετάδοση κρουσμάτων στην κοινότητα, άρα δεν ήταν στο πρωτόκολλο, δικαιολογώντας έτσι το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ δεν έδωσε εντολή για άμεση ενεργοποίηση του ειδικού πρωτοκόλλου ασφαλείας και ελέγχου για τον 66χρονο.

«Το πρωτόκολλο»!...

Σε ερώτηση μάλιστα δημοσιογράφου, αν υπάρχει ευθύνη του ΕΟΔΥ, απεφάνθη πως δεν υπάρχει καμμία ευθύνη! Δοξάστε τον για την...ετυμηγορία.

«Εμείς είπαμε στον ΕΟΔΥ ότι έχει συμπτώματα μετά από την επιστροφή του από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά το Ισραήλ δεν ήταν στις χώρες υψηλού κινδύνου», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας Δημ. Ζιαζιάς, ο οποίος νοσηλεύεται ο ίδιος σε καραντίνα, στο νοσοκομείο του Ρίο και υποστηρίζει πως «δεν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος, γιατί υπάρχει μια προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι γιατροί, ότι δεν έστειλαν έγκαιρα το δείγμα. Είχε γίνει επικοινωνία γιατρών από Αμαλιάδα και Ρίο με τον ΕOΔΥ και η σαφέστατη οδηγία ήταν να μη σταλεί δείγμα. Μετά από επιμονή των γιατρών της παθολογικής κλινικής του Ρίο εστάλη το δείγμα». Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση· η επιστημονική επιμονή.

Όχι η γραφειοκρατική ανευθυνότητα του ΕΟΔΥ που μέσω του ...τηλεφωνητή του(;) διαβεβαίωνε πως «η θεία κοινωνία δεν εγκυμονεί κινδύνους»! Θεέ και Κύριε, αυτό δεν είναι πίστη· είναι πρωτογονισμός· άντε σκοταδιστικός μεσαιωνισμός. Και μη μου διαμαρτυρηθεί κανένας, γιατί θα τον περάσω από πραγματική ιερή εξέταση με βάση τις ευαγγελικές αρχές του χριστιανισμού. (Η κόσμια αντιπαράθεση είναι ευπρόσδεκτη).

Σίγουρα πάντως είναι ανευθυνότητα. Επικίνδυνη γραφειοκρατική  ανευθυνότητα.

Κι έπρεπε να ’ρθει ο Πρωθυπουργός με διάγγελμα να βάλει τα πράγματα στη θέση του: «Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών». Και παραπέρα:

«Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες μας»! και ακολούθως «...σήμερα δεν δοκιμάζεται τα “πιστεύω” μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον πλησίον, στην οποία ομνύει και η ίδια η ορθοδοξία», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, (η εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη) κι άλλοι φωτισμένοι κληρικοί, όπως της Αμερικής, ο «δικός» μας της Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος και πολλοί άλλοι, ευτυχώς τους οποίους τιμούμε.

Δεν ισχύει δυστυχώς το ίδιο για όσους διαπνέονται και από άμβωνος διασκορπίζουν και αναζωπυρώνουν τη σκοταδιστική, μεσαιωνική, «μαγική» πίστη. Σύμφωνα μ’ αυτήν ως εκ θαύματος, το “νάμα”, ο οίνος, το κρασί των 140 οινοπνεύματος “σκοτώνει τα μικρόβια” και μεταβάλλεται σε αίμα του Ιησού που έχει θεϊκές ή μαγικές ιδιότητες. Η δύναμη του συμβολισμού είναι ανώτερη και ισχυρότερη απ’ αυτές τις ανερμάτιστες απόψεις. Απόψεις στις οποίες μπορεί να πιστεύει καθένας ελευθέρως, αρκεί να μην προκαλεί βλάβη στο κοινωνικό σύνολο· στον πλησίον του που πρέπει ν’ αγαπά1.

Ν’ αγαπά κι επομένως να σέβεται τις απόψεις του πλησίον του. Κι ούτε να τον γδέρνει, να τον καίει, να τον διαπομπεύει λαύρος, στις μέρες μας.

Οι θρησκείες όλες, με τα δόγματά τους, τις αιρέσεις τους, τις αποκλίσεις, έχουν κατοχυρωθεί ως προς την ελευθερία της πίστης και τέλεση του λατρευτικού τελετουργικού τους με τη χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (άρθρο 18) με όλα τα Συντάγματα των σύγχρονων κρατών και άλλες διεθνείς Συμβάσεις.

Ευνόητο είναι, με την επαναλαμβανόμενη σε κάθε άρθρο φράση, «κάθε άτομο έχει το δικαίωμα...» κατοχυρώνεται η υποχρέωση του σεβασμού του δικαιώματος του “πλησίον” μας, “κάθε ανθρώπου” να μην παραβιάζονται τα δικαιώματά τους, από την ενάσκηση των «δικαιωμάτων» των άλλων. Αυτά είναι τα όρια της θρησκευτικής πίστης. Κάθε θρησκείας.

Όσον αφορά τον κορονοϊό αυτόν καθ’ αυτόν, δεν εκφράζω προς το παρόν άποψη, αλλά, παρ’ όλη την οικονομική κρίση που θα προκαλέσει – μεγαλύτερη του 2008 – θα... ωφελήσει τα ασφαλιστικά ταμεία με την μείωση των συνταξιούχων λόγω πρόωρης αποδημίας!...

Δεν έχω ειδικές γνώσεις επιδημιολογίας, ούτε μοριακής βιολογίας και μοριακής γενετικής, αλλά κάτι «έξυπνοι» ιοί, όπως ο HIV του AIDS και τούτος εδώ ο …βασιλικός ιός, που αποδεκατίζει κυρίως τους συνταξιούχους, ιδιαίτερα των πιο προχωρημένων ηλικιών 80-90 ετών και 70-80, που παρουσιάζουν και τα πιο εντυπωσιακά ποσοστά θανάτου, που προσβάλει τους άνω των 50 ετών, αλλά τα παιδιά και οι νέοι (ευτυχώς) ενώ είναι φορτισμένοι φορείς, έχουν ένα είδος ανοσίας, ή την περνάνε ξόφαλτσα, μου βάζει ιδέες, υποψίες που κινδυνεύουν να με κατατάξουν στους... συνωμοσιολόγους. Ιδιότητα την οποία δεν επιδιώκω, αλλά δεν αποκηρύσσω κιόλας για να προστατεύσω με το φόβο της «γελοιοποίησης», τους πιθανούς συνωμότες!

Οι “κατευθυντήριοι λίθοι” της Τζόρτζια (ΗΠΑ), βάρους άνω των 100 τόνων, αστρονομικά διατεγαμένοι, που θέλουν να περιορίσουν τον πληθυσμό της γης σταθερά στα 500 εκατομμύρια. Πιθανόν ορθώς, αλλά πώς;

(Θυμηθήκαμε μήπως τoν Malthus δυο αιώνες μετά;)


1. Ιωάννης (εαγγ.).: Αύτη εσών η εντολή η εμή, ίνα αγαπάτε αλλήλους καθώς ηγάπης υμάς. 15.12.

Κώστας Βενετσάνος

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 124 guests και κανένα μέλος