Ως πραγματιστής δεν θα μπορούσα να εκφράσω ευχή – ως επιθυμία, κατ’ αντίθεση προς την πραγματικότητα – είτε ως παράκληση - προσευχή αναπεμπόμενη προς το θείον – είτε πολύ περισσότερο, ως τάξιμο, όπως ήταν η αρχική έννοια της λέξης1, που δεν θα μπορούσα να εκπληρώσω.

Όμως, υπάρχει και η παράδοση, το έθιμο. Και σαν τέτοιο το σέβομαι, γιατ’ είναι του λαού μας συνήθεια!

Aν οι ευχές μπορούν να φέρουν κάποιο καλό, αυτό ίσως είναι η ψυχολογική επίδραση που ασκούν στην ψυχοπνευματική μας κατάσταση. Μια υπόθεση καθαρά εγκεφαλική κι όχι βέβαια μεταφυσική.Τώρα, σαν πραγματιστής να επαναλάβω παλιότερες προτροπές, θυμίζοντας την αρχαία ρήση: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»! Συν Θεώ, λοιπόν, που είναι «άγνωστες οι βουλές του...» να κουνήσουμε το χέρι μας – που «είναι στο χέρι μας» - να ενεργήσουμε, να προσπαθήσουμε ΕΜΕΙΣ κυρίως για την εκπλήρωση λίγο – πολύ των ευχών μας.

Ο ορθολογισμός μάς λέει ότι αρκετές από τις επιθυμίες μας, που τις ευχόμαστε, ΔΕΝ εκπληρώνονται με τις ευχές και τις προσευχές, αλλά με γνώση και επίγνωση των πραγματικών δεδομένων και τη μεθοδικότερη, ορθολογικότερη αντιμετώπισή τους.

Υγιαίνετε λοιπόν πριν απ’ όλα.

Αλλά η υγεία «χτίζεται» δια βίου (όμως ποτέ δεν είναι πολύ αργά). Και το «χτίσιμο» της υγείας γίνεται με συνεχή άσκηση (π.χ. δεν πάμε στο περίπτερο με το αυτοκίνητό μας), υγιεινή ζωή – τακτικός, νυκτερινός ύπνος κλπ. – υγιεινή διατροφή και αφροδισιακή απόλαυση!

Ηδονές εν μέτρω, που έλεγε κι ο Επίκουρος. Μη στερείσθε τις ηδονές – τις ευχαριστήσεις, απεναντίας να τις επιδιώκετε, αλλά εν μέτρω.

Στιγμές, στιγμές είν’ η ζωή... όποιος πολλές θα ζήσει, αργότερα τραβάει προς τη δύση (Σαίξπηρ)

Ειρήνη! Είναι μια διαχρονική επιθυμία κι ευχή, ιδιαίτερα αναγκαία στις παρούσες περιστάσεις. Αλλά κι αυτή «χτίζεται», κι αυτή κατακτάται ή κι επιβάλλεται. Αλλά χρειάζεται μαέστρους ικανούς, ευέλικτους, δυνατούς, μεθοδικούς και ψύχραιμους. Σε καμμία περίπτωση ενδοτικούς στην αδικία και τον εκβιασμό. Αλλά όχι βέβαια και ενθουσιώδεις, θερμόαιμους παλικαράδες.

Κι εδώ χρειάζεται μέτρο και ατσαλένια νεύρα.

Σε τούτου την «ευχή» θα επανέλθω σύντομα και αναλυτικά.

Ειρήνη, λοιπόν, κι ευημερία και ευμάρεια! (ευμάρεια = ευ+μάρη «χέρι»1β).

Μα και τούτες οι ευχές απαιτούν «να βάλουμε το χέρι μας».

Καμμιά φορά και λίγη «τύχη» βοηθάει. Εκείνο που λέμε συγκυρία (σύμπτωση)· αρκεί να την αρπάξουμε»! Πάλι εμείς επομένως πρέπει να ενεργήσουμε. Η ευημερία κτάται με εργασία κι αγώνες (μεθοδευμένους – όχι άστοχους κι αστόχαστους). Τ’ αγαθά κόποις κτώνται και διαφυλάσσονται με διαρκή επαγρύπνηση!

Ας σκεφθούμε καλά και βασανιστικά. Μη βαριόμαστε να διαβάζουμε, να συζητήσουμε διαλεκτικά και παραγωγικά, να σκεφθούμε! Κι ας ξεκολλήσουμε. Συλλογάται καλά όποιος συλλογάται ελεύθερα· χωρίς φόβο και προκαταλήψεις.

Ας σκεφθούμε σωστά και ας πράξουμε σωστά και θαρρετά!

Ας κάνουμε με τις ορθές αποφάσεις μας και τους άοκνους, κι επίμονους αγώνες μας, ατομικούς και συλλογικούς το νέο έτος ν’ αποτελέσει αφετηρία για καλύτερες ημέρες για το λαό μας, για την Ελλάδα, για μας προσωπικά μα και την ανθρωπότητα ολάκερη! Μπορούμε να κάνουμε το θαύμα!

Αν καταστραφεί η ανθρωπότητα θα φταίω εγώ! Θα φταις εσύ. Ας δώσουμε λοιπόν τη μάχη!
Ας δώσουμε το «παρών» σε τούτο το προσκλητήριο. Εφόσον μάχομαι ζω! (dum pugno, vivo)
 

Με πανανθρώπινη αγάπη

Κώστας Βενετσάνος

 


1. Ευχή: βλ. λεξ. α) LIDDELL & SCOTT: Μέγα Λεξ. της Ελλην. Γλώσσης. β) ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ: Ετυμολογικό Λεξικό.

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 401 guests και κανένα μέλος