«Στην Ελλάδα έφθασαν οι περισσότεροι μετανάστες το 2019». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ1.

«1.080.656 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τις 5 Μαΐου του 2018»2

«577.000 νόμιμοι μετανάστες, από 150 χώρες, ζουν στην Ελλάδα»3!

«Εξέγερση» στη Μόρια από 300 ανήλικους πρόσφυγες4

«68,5 εκατομμύρια Μετανάστες και Πρόσφυγες σ’ όλο τον κόσμο»5.

«Παίζοντας» με τον τίτλο του περίφημου βιβλίου του Εράσμου, «Μωρίας εγκώμιον»*, στον τίτλο του παρόντος άρθρου, προφανώς και δεν σκοπεύω να... εγκωμιάσω τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Προσφύγων της Λέσβου, στο χωριό Μόρια των 1.164 κατοίκων και των 12.000 προσφύγων!

Ο Ολλανδός θεολόγος-φιλόσοφος της Αναγέννησης, με το ελληνικό όνομα «Έρασμος» - παράγωγο του έρωτα – εραστής της ελληνικής γλώσσας6 και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, διάλεξε την προστατευτική τρέλα (προσωποποίησή της), για να στηλιτεύσει την πλεονεξία, την ματαιοδοξία, την αδικία, την ανισότητα, την αρπακτικότητα της εποχής του – της κάθε εποχής· της εποχής μας.

Είναι τα ίδια χαρακτηριστικά, τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, που οδηγούν την «πολιτισμένη» και αναπτυγμένη εποχή μας στην «τρέλα» της βαρβαρότητας και την αποκοινωνικοποίηση του ατόμου. Στην ιδιώτευση, στην εκμετάλλευση του περισσότερου αδύναμου από τον σχετικά ισχυρότερο, και αυτού από τον πιο ισχυρό και στην οπισθοδρόμηση της νομαδικής ζωής. «Κινητικότητα» την ονομάζουν τώρα. Κοίτα τα λεγόμενα του Guy Verhofstadt, αρχηγού των φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή, που διαμαρτύρεται για την έλλειψη «κινητικότητας» των Ευρωπαίων εργαζομένων, ώστε ο Γάλλος να τρέχει να καλύψει μια κενή θέση εργασίας στη ...Λετονία, ο Έλληνας στη Σουηδία, ο Ιταλός στην Πολωνία και μετά λίγους μήνες κάπου αλλού που θα υπάρχει έλλειψη εργαζομένων της τάδε ειδικότητας.

Άντε να στεριώσει έτσι οικογένεια, παραδόσεις, κοινά ήθη, γλώσσα, κοινή συνείδηση, κοινοί δεσμοί και θεσμοί, αγάπη και κοινή ταυτότητα· αυτά που συνιστούν τα συνθετικά στοιχεία του έθνους. Αυτό ακριβώς, το έθνος, δηλωμένα θέλουν να διαλύσουν. (R. Cooper)7.

Αυτός ο σκοπός – η αποδυνάμωση της ενότητας–κοινότητας – επιτυγχάνεται και με μοχλό τη βίαιη μετακίνηση ομάδων λαών, κυρίως από τις λεγόμενες “τρίτες χώρες”.

Τα αίτια της Μετανάστευσης και της προσφυγιάς

Συνοπτικά τα αίτια της μετανάστευσης – νόμιμης ή λαθραίας – είναι η φτώχεια και η έλλειψη ή αδυναμία αναπτυξιακών δυνατοτήτων, η έλλειψη βασικών αγαθών και σύγχρονων κοινωνικών υποδομών, η κοινωνική καταπίεση και η ελκυστικότητα του προβαλλόμενου από την TV τρόπου ζωής των αναπτυγμένων χωρών.

Τα αίτια της προσφυγιάς δε, κυρίως οι πολεμικές συγκρούσεις, οι εμφύλιοι πόλεμοι, με πρόσχημα πολλές φορές τις διαφορετικές θρησκευτικές πίστεις, τις φυλετικές διαφορές, τις κοινωνικές συγκρούσεις και διώξεις κ.λπ. Προσθέστε στο άμεσο μέλλον και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής· ερημοποίηση, λειψυδρία κ.λπ.

Κύριοι πραγματικοί υπεύθυνοι είναι οι πρώην αποικιοκρατικές χώρες, που πλούτισαν και πλουτίζουν από την υπερεκμετάλλευση χωρών και στυγνή καταπίεση των λαών των αποικιών, καθώς και των νεοαποικιακών χωρών, κυρίως των ΗΠΑ, της εξαρτώμενης ποικιλοτρόπως από τις ΗΠΑ (ΝΑΤΟ κλπ.), Ε.Ε. και άλλων εξαρτώμενων χωρών και κάποιων που επιδιώκουν ή νομίζουν ότι είναι περιφερειακές δυνάμεις (π.χ. Τουρκία). Με μια φράση, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Ακούσιοι επίκουροι βοηθοί όλων αυτών είναι μια ισχυρή μερίδα προοδευτικών ανθρώπων και φορέων (αριστερών) οι οποίοι για ιδεολογικούς και φιλανθρωπικούς λόγους θεοποιούν σχεδόν τη μετανάστευση και την λαθραία, την παράνομη, την συγχέουν συχνά με την προσφυγιά και σπεύδουν να την εναγκαλιστούν, να την ηρωποιήσουν, να την αναβαθμίσουν σε προνόμια έναντι των ιθαγενών ομοεθνών τους, καθιερώνωντάς τα ως δικαιώματα, εις βάρος των ντόπιων συμπατριωτών τους – συναδέλφων τους.

Έχετε αναρωτηθεί αλήθεια, οι οργανώσεις και οι φορείς που κόπτονται για τα δικαιώματα των μεταναστών – προσφύγων, από την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ, μέχρι τα κόμματα και τις ΜΚΟ, που απαιτούν «να νοικιαστούν σπίτια και ξενοδοχεία για τους μετανάστες», τι έχουν κάνει για τους Έλληνες πολίτες που κοιμούνται σε χαρτόκουτα και παγκάκια, στον εθνικό κήπο, στην οδό Σταδίου, στην Κοραή, στην Πανεπιστημίου, στην Ομόνοια, σε κάθε απάνεμο μέρος; Αναρωτηθήκαμε τί έχουν κάνει; Σχεδόν τίποτε. Κι όμως το φαινόμενο αποτελεί τη ντροπή της κοινωνίας μας.

Κι έχουν «προτάσεις» για τους πρόσφυγες, φιλάνθρωπες κι ωραίες, ακοστολόγητες όμως και απερίσκεπτες για τις συνέπειες της μεταναστευτικής πλημμυρίδας, συνέπειες που βολεύουν θαυμάσια τους υπαίτιους κι όσους επωφελούνται απ’ αυτή. Κι ακόμα έχουν εύκολη τη ρετσινιά του «ξενοφοβικού» και του «ρατσιστή, για όποιον διαμαρτύρεται.

Τι πρέπει να γίνει

Η πρόταση, η απαίτηση, ο αγώνας θα ’πρεπε να στραφεί στην άρση των αιτίων που προκαλούν το φαινόμενο και στην επιβάρυνση αυτών που το προκαλούν. (πόλεμοι, εμφύλιοι, κοινωνικές ανισότητες και διώξεις, χάρη των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών επιδιώξεων και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων όσων τα δημιουργούν).

Ο προκαλών την προσφυγιά (πρέπει να) την υφίσταται, κατά το γνωστό δόγμα της Ε.Ε. «ο ρυπαίνων πληρώνει»! (αλλά κατά πως φαίνεται ισχύει το «ο έχων να πληρώνει ρυπαίνει», αντιστρέφοντας).

Η εισβολή, τώρα, γίνεται ...ειρηνικά!

Και πάω ακόμη παραπέρα, για τους απερίσκεπτους, μ’ έναν «παιδικό» συλλογισμό: Οι εισβολείς του Αττίλα, της «μάστιγας του θεού», στα μισά της πρώτης χιλιετίας ήσαν της τάξεως των 200.000 σκληρών και βάρβαρων πολεμιστών ιππέων.

Η Ευρώπη υπέφερε, «πόνεσε», καταστράφηκαν κράτη και εξαφανίστηκαν πόλεις, αλλά τελικά επέζησε αντιστεκόμενη.

Σήμερα οι αθώοι, ως επί το πλείστον, και άοπλοι εισβολείς από Ασία, Αφρική και μέση Ανατολή, ξεσπιτωμένοι, ενδεείς, καταδιωγμένοι και καταβεβλημένοι, ξεπερνούν τα 68 εκατομμύρια... και φυσικά, η Ευρώπη σαστισμένη δεν αντιστέκεται δεόντως. Τους καλοδέχεται σχεδόν, τους εκμεταλλεύεται και τους υπομένει!

Σκεφθείτε απροκατάληπτα όμως, τι θα συμβεί «αύριο», όταν αυτοί οι άοπλοι, ειρηνικοί και ενδεείς εισβολείς – ναι, εισβολείς – αποκτήσουν δικαιώματα πολίτη, με ψήφο, αλλά με διαφορετική κουλτούρα και πολιτισμό, με υπεργεννητικότητα έναντι της υπογεννητικότητας των Ευρωπαίων, τί θα συμβεί. Σκεφθείτε – απροκατάληπτα από φοβίες, αλλά και ιδεολογήματα. Σκεφθείτε ρεαλιστικά και ψύχραιμα.

Στην έκταση ενός άρθρου, αδυνατώ να εξαντλήσω το θέμα. Το βάρος πέφτει σε όλους μας. Ας μη σφυρίζουμε αδιάφορα ή προχειρολογώντας, όσο ο κίνδυνος δεν έχει μπει ακόμη στο σπίτι μας...


  1. Μέχρι το Μάη του 2019. Πηγή: Το ΒΗΜΑ team 11.5.2019 (με έξαρση κατά τον τρέχοντα μήνα).
  2. Πηγή: www.Documentonews.gr
  3. ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. Πηγή: iefimerida.gr.
  4. Πηγή: THE TOC, 4 Σεπτ.2019 (16:06).
  5. Πηγή: UNHCR (Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες). Στοιχεία για το έτος 2017.
  6. «Μπορώ να σου ονομάσω πολλούς που, ασπρομάλληδες πια, ξανάνιωσαν μαθαίνοντας αυτή τη γλώσσα (την ελληνική), γιατί παρατήρησαν επιτέλους πως δίχως αυτή, η μελέτη της φιλολογίας είναι κουλή και γκαβή», λέει ο Έρασμος. (“Μωρίας Εγκώμιον”, εκδ. ΗΡΙΔΑΝΟΣ, Εισαγ. σελ. 19.
  7. Robert Cooper: Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ των ΕΘΝΩΝ.

* Ανοησίας - κουταμάρας έπαινος!

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 211 guests και κανένα μέλος