Με τα κόμματα ξεμπερδέψαμε σχεδόν, στο προηγούμενο σχετικό άρθρο. Για την ακρίβεια, εγώ έχω ξεμπερδέψει. Στα άρθρα μου δεν παροτρύνω, δεν «διδάσκω». Να βάλω προβλήματα, τα πραγματικά προβλήματα, στη σωστή τους διάσταση προσπαθώ.

Να   προ βλη μα τι στού με.

Μας έχουν παραμυθιάσει, μας έχουν πιπιλίσει το μυαλό χρόνια, αιώνες τώρα, ότι «δημοκρατία» είναι να ψηφίζουμε και μετά να υπακούουμε, ως υπήκοοι βεβαίως. Α, και να μιλάμε «ελεύθερα»! Ελευθέρια συνήθως, ή αήθως ελευθεριάζοντες.

Κι εγώ τουλάχιστον, δεν λέω να απαγορευτεί αυτό. Αλλά να δοθεί η σωστή παιδεία ώστε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, αλλά υπεύθυνα και με ευπρέπεια. Πού θα το διδαχθούμε αυτό; Στα τηλεοπτικά παράθυρα ή μήπως στη Βουλή; Εκεί πλέον συναντάς μάλλον κακά παραδείγματα· κάκιστα!

Η ελευθερία αυτή της έκφρασης ...παραχωρείται, διότι δεν βλάπτει το σύστημα, αν δεν το ωφελεί κιόλας, αφού λειτουργεί ως ανακουφιστική βαλβίδα,, για εκτόνωση του λαού!

Η ψήφος πάλι πώς μετράει; Η «ελευθέρα» ψήφος! Μην τα αναλύσω τώρα, λίγο πολύ το έχουμε καταλάβει όλοι, αλλά το έχουμε δεχθεί(;). Κάτι το 3% για να μπεις στη Βουλή (μπορούν να το αυξήσουν και στο 10%, όπως ο Ερντογάν), κάτι τα «μπόνους», 50 βουλευτές – το ένα έκτο της Βουλής – κάτι τα διαπλεκόμενα «Μέσα» και η πλύση εγκεφάλου που υφίστανται οι ψηφοφόροι παντοιοτρόπως, από τις τηλεοράσεις κ.λπ., αντιλαμβάνεσθε, φαντάζομαι, πόση και τι δημοκρατία έχουμε.

Ένα μόνο παράδειγμα από την παρούσα Βουλή, για να «πιάσουμε» μέρος, απ’ όσα αναφέρονται παραπάνω.

Η «Ενωση Κεντρώων» με 3,44% και 186.908 (καθ’ υπολογισμό) ψήφους, έβγαλε 9 βουλευτές.

Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», που συγκυβέρνησαν για τρία χρόνια, με 3,69% και 200.492 ψήφους έβγαλαν 10 βουλευτές.

Ενώ η «Λαϊκή Ενότητα» με 2,86%, για 7.607 ψήφους (0,14%) δηλαδή που υπολείφθηκε, δεν μπήκε στη Βουλή.

Συνολικά τα κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή, πήραν 6,40%. Το ποσοστό αυτό αναλογικά, ισοδυναμεί με 19 βουλευτές, τους οποίους επωφελήθηκε το πρώτο κόμμα που έβγαλε 145 βουλευτές με 35,46%, ενώ με το ποσοστό αυτό του αναλογούσαν 106 βουλευτές.

Το 6,40%, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, έμειναν εκτός Βουλής, ισοδυναμούν με 347.736 ψήφους. Ξέρετε τί σημαίνει αυτό για την ...ιστορία μας; Ότι στη δημοκρατία «μας» των «ευρωπαϊκών αξιών», της καθολικής δημοκρατικής ψηφοφορίας, 350.000 ψήφοι ΔΕΝ «μετράνε!» Ή, αν θέλανε να «μετράνε», εκβιαστικά ας ψήφιζαν ένα από τα κόμματα που είχαν τα Μέσα Μαζικού Επηρεασμού της κοινής γνώμης και τα κατάφεραν(!) Νόμιμα;

 

ΝΟΜΙΜΗ ΚΛΟΠΗ

Νόμιμα; Νόμιμα, σύμφωνα με τους νόμους που ψηφίζουν τα «μεγάλα» κόμματα, που χρωστάνε και κοντά μισό δισεκατομμύριο ευρώ!

Νόμιμα, αλλά και ηθικά; Όχι, βέβαια. Η κλοπή δεν θεωρείται από κανέναν «ηθική», εκτός απ’ αυτούς που τους συμφέρει... Χθες, προχθές το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν το υποστήριξε, δεν το ψήφισε, το προσπάθησε να το αλλάξει, αλλά δεν τα κατάφερε – για να είμαστε δίκαιοι - αλλά το επωφελήθηκε, και δεν μπορεί να κατηγορηθεί γι’ αυτό.

Θέλετε κι άλλο δείγμα της «δημοκρατίας» μας; Το 35,46% που πήρε το πρώτο κόμμα, ΔΕΝ αφορά το σύνολο των ψηφοφόρων, αλλά των εγκύρων ψηφοδελτίων απ’ όσους ψήφισαν! Ψήφισαν κοντά οι μισοί (56,16%) κι αν αφαιρέσεις τα λευκά και τα άκυρα – που στην πλειονότητά τους είναι συνειδητά άκυρα – τότε τα έγκυρα είναι μόνο 53,74%!

Δηλαδή το 35,46% του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πραγματικότητα μόνον 19%! Και το 28% της Ν.Δ. που ετοιμάζεται να μας «κυβερνήσει», είναι μόνο 15%.

Τους τη χαρίζω αυτή τη δημοκρατία! Είναι απατηλή ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ της κλοπής, της εξαπάτησης, του εκβιασμού και της παραίτησης.

Ίσως σας ζάλισα πάλι με τους αριθμούς, αλλά δεν γίνεται αλλιώς· βλέπεις «τα πάντα ουκ εξ αριθμών, αλλά κατ’ αριθμών» (...όχι από τους αριθμούς, αλλά σύμφωνα με τους αριθμούς), όπως διευκρίνισε η Θεανώ1.

Αληθινή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προϋποθέσεις

Όσα ακολουθούν δεν όλα είναι δικά μου, αλλά για ν’ αποφύγω τις παραπομπές, χάριν συντομίας, τα παραθέτω και φυσικά τα υιοθετώ:

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα κατά το οποίο η πολιτική εξουσία πηγάζει από το λαό και ασκείται υπέρ αυτού – όπως περίπου το καθορίζει και το σύνταγμά μας.

Ένα πρώτο ερώτημα είναι, πως «πηγάζει» από το λαό – γιατί δεν ασκείται βεβαίως απ’ αυτόν – και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, ώστε «ν’ ασκείται υπέρ αυτού» καθολικά.

Στο «πως πηγάζει» είναι γνωστό: «δια αντιπροσώπων», που «...εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία» κ.λπ., όπως και πάλι ορίζει το Σύνταγμα (αρθ.51).

Αυτό το «μυστική ψηφοφορία» υποκρύπτει ή και συγκαλύπτει τις αδυναμίες και την έλλειψη ή το έλλειμμα των αναγκαίων προϋποθέσεων για συνειδητή, σώφρονα, εγνωσμένη, ανεπηρέαστη και καθολικώς συμφέρουσα έκφραση επιλογής – γνώμης!

Και για να υπάρχει «γνώμη», πρέπει να υπάρχει γνώση. Γνώση ιδεών, προγραμμάτων, ανθρώπων και πραγματικού και εις βάθος γενικού συμφέροντος.

Εκτός αυτών των γνώσεων πρέπει η επιλογή να γίνει με φρόνηση και σωφροσύνη δηλαδή ανεπηρέαστη από παρορμήσεις, πάθη, προκαταλήψεις και κοσμίως βεβαίως. Και για να περιφρουρήσουμε αυτές τις αρετές – όσοι τις θέλουν, τις έχουν και τις ασκούν – πρέπει η γνώμη μας και η ψήφος μας να μείνει ανεπηρέαστη από τις οπαδικές επιρροές των κομμάτων και της ομαδικής κοπαδικής ψυχολογίας2.

Αλλά πως θα γίνουν όλα αυτά αφού σου έχουν υποσχεθεί «μια δουλειά» ή κάτι άλλο που σε «καίει», γιατί το έχεις ανάγκη; Εν κατακλείδι, εάν δεν έχεις εξασφαλισμένη και ανεμπόδιστη την οικονομική σου επάρκεια είτε μέσω της εργασίας σου ή το επιχειρείν. Αναγκαία προϋπόθεση λοιπόν, η εξασφαλισμένη οικονομική επάρκεια.

― Κι όταν δεν την έχεις ή κινδυνεύεις; Τότε απαιτείται μια επιπλέον αρετή: η γενναιότητα!

 ――――――――

φωτο: anoixtoparathyro.gr

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 326 guests και κανένα μέλος