zariaΠεριβάλλον Ασφάλεια
Καθαριότητα Ανακύκλωση
Πολιτισμός πολιτισμός
Πολιτισμός και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το διακύβευμα των επερχόμενων ιδίως δημοτικών εκλογών είναι ταυτόσημο, αλλά και διαφορετικό συγχρόνως από Δήμο σε Δήμο.

Αλλού προέχουν τα έργα υποδομής και λειτουργικής βελτίωσης, αλλού οι εντάξεις στο σχέδιο πόλεως και οι χρήσεις γης, αλλού τα σχολικά κτήρια, η καθαριότητα και η διάθεση των απορριμμάτων κ.λπ....

Αλλά και το θέμα της ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα μετά την ποσοτική και ποιοτική έκταση – έκρηξη, πρέπει να πω – της εγκληματικότητας τα τελευταία 25 – 30, χρόνια.

Στην ΑΣΦΛΑΕΙΑ, σε ορισμένες ιδιαίτερα περιοχές θα συμπεριλάβω, εκτός των παράνομων πράξεων του κοινού Ποινικού Δικαίου, και τις ... «νόμιμες» πράξεις των αρχών χάριν ιδιωτικών συμφερόντων, όχι βεβαίως, χωρίς ιδιοτέλεια των αρχόντων!

Στα ιδιωτικά συμφέροντα, διευκρινίζω ότι συμπεριλαμβάνονται, δυστυχώς, και φορείς δημοσίου χαρακτήρα, όπως – να το πούμε «έξω απ’ τα δόντια» - η εκκλησία.

Αλλά πολύ φοβούμαι, και είναι κοινή πεποίθηση πλέον, πως οι άρχοντές μας ξεχνούν ή και αγνοούν – αν δεν τη γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια – την αρχαία σοφία:

«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι:

1ον, ότι ανθρώπων άρχει, 2ον ότι κατά νόμους άρχει και 3ον ότι ουκ αεί άρχει.

Αγάθων 450-400 π.Χ.

Αυτά φαίνεται πως είναι παρωχημένα και ...ρομαντικά, για τους «ρεαλιστές «ηγεμόνες» μας, στους οποίους συμπεριλαμβάνω και τους δημοτικούς μας άρχοντες! (όχι όλους).        

Παρακαλώ τους αγαπητούς αναγνώστες να διαβάσουν το εμπνευσμένο άρθρο του καθηγητή της πολιτικής φιλοσοφίας Θεόδωρου Γεωργίου (σελ. 8) και ιδιαίτερα την παράγραφο στην οποία τονίζει ότι «υπάρχουν δύο μοντέλα ανάπτυξης και διακυβέρνησης τα οποία συνδέονται μεταξύ τους: το μοντέλο της ανάπτυξης, που θεμελιώνεται στην οικιστική και την πολεοδομική μνήμη του τόπου και το μοντέλο της ουσιαστικής δημοκρατικής διακυβέρνησης».

Αυτή η παράγραφος, αγαπητοί αναγνώστες, τα λέει ΟΛΑ. Και δεν θα μπορούσα να προσθέσω τίποτα εγώ, ούτε και να την αναδιατυπώσω διαφορετικά.

«Ο άλλος δρόμος, καταλήγει ο Θ. Γεωργίου, είναι ο δρόμος της επενδυτικής ανάπτυξης, ο οποίος διασταυρώνεται με το δρόμο της απολυταρχικής διακυβέρνησης».

Κι εδώ θέλω ν’ ανοίξω μια παρένθεση, παράδειγμα προς απέχθεια και αποφυγή του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου της Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και πάμπολλων βέβαια προηγούμενων: Ο Δήμαρχος 3Β, με την πειθαρχημένη συνεπικουρία του Προέδρου του Δ.Σ. Νίκου Ψαλλίδα, έχει μετατρέψει το δημοκρατικό βήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε... άμβωνα προνομιακού μονολόγου!

Ή, επειδή χρησιμοποίησα θρησκευτική ορολογία,... σε «πασαρέλα» «επηρμένης εξουσίας» και «εκχύλισμα (...) νόθων συμπλεγμάτων υπεροχής και αυτοϊκανοποίησης μύχιων πόθων για υπέρβαση της μετριότητας», κατά τον Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημο2.

Εξηγούμαι: Μιαν αναφορά ενό φύλλου χάρτου Α4, συνολικού χρόνου ...ρητορικής ανάγνωσης 6 λεπτών, που απευθυνόταν στο Δήμαρχο, στον Πρόεδρο του Δ.Σ. και στους δημοτικούς Συμβούλους, δεν την ανέγνωσε ο Πρόεδρος, για προφανείς λόγους, ο δε Δήμαρχος... έδωσε την αυτάρεσκη, υβριστική και ιταμή απάντησή του αγορεύοντας, υβρίζοντας, ειρωνευόμενος και ψευδόμενος (η απόκρυψη της αλήθειας, είναι ψεύδος) επί 18 τουλάχιστον λεπτά!

Αυτή είναι η απολυταρχική διακυβέρνηση που χαρακτηρίζει το δήμαρχο 3Β και τον “δεδομένο” του Πρόεδρο του Δ.Σ. του εν λόγω τριώνυμου δήμου (η αναφορά μετά ταύτα, όπως είχε προεπισημανθεί, δημοσιεύεται στη σελ. 16). Για να μη μου ξεφύγει όλη η αλήθεια να σημειώσω ότι ο Πρόεδρος διάβασε με οργίλον ύφος – δεν κατάλαβα γιατί – μόνον την τελευταία παράγραφο της αναφοράς. Αυτήν ακριβώς με την οποία εδίνετο η δυνατότητα αποκατάστασης της δημοκρατικής νομιμότητας και της ισότιμης αντιμετώπισης των τιμώμενων νεκρών.

Να πω επίσης, ότι δεν «έτυχα» εγώ μόνον αυτής της διακριτικής, ασεβούς και ιταμής μεταχείρισης, αλλά είναι σύνηθες φαινόμενο και για άλλους δημότες, ώστε ευλόγως να χαρακτηρίζεται ως «πάγια τακτική» και κυριαρχική αντίληψη!

Να λοιπόν ένα κύριο διακύβευμα των επερχόμενων δημοτικών εκλογών:

Η απολυταρχική διακυβέρνηση ή η ουσιαστικά δημοκρατική;

Αλλά για ουσιαστική δημοκρατική διακυβέρνηση, προαπαιτείται η διαμόρφωση δημοκρατικών χαρακτήρων. Έχω δε προμηθεύσει ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής θα διαμορφώσει με τον καιρό δημοκρατικούς χαρακτήρες, αφού περάσουμε ένα διάστημα εξαγορών, εκβιασμών και πιέσεων, κατάλοιπα των αυταρχικών χαρακτήρων που έχουν διαμορφώσει αιώνες απολυταρχίας και εξάρτησης. Μέχρι τότε;

Μέχρι τότε πέφτει μεγάλο βάρος, για την επιβράχυνση του χρόνου προσαρμογής, στους πολίτες. Στους δημότες ψηφοφόρους που πρέπει να επιλέξουν, όχι τα χαμογελαστά «καλά γνωστά μας παιδιά», που μας κτυπούν «φιλικά» την πλάτη και μας τάζουν «λαγούς με πετραχήλια», αλλά ακέραιους και έντιμους χαρακτήρες και ικανούς και αυτάρκεις, αυτόφωτους και ομιλούντες δημοτικούς συμβούλους, που δεν προσδοκούν τίποτε άλλο παρά την προσφορά στην πόλη τους και την πλέον υπεύθυνη διαχείρισης της εμπιστοσύνης που θα τους περιβάλλει η αμερόληπτη ψήφος των συμπολιτών τους.

Ένα σημαντικότατο διακύβευμα, ιδιαίτερα για τους παράλιους δήμους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης είναι οι χρήσεις γης, ιδιαίτερα των παραλιών – μετά μάλιστα τον πρόσφατο νόμο για τον αιγιαλό και την παραλία, που ...χτίζει μέσα στο νερό! Οι παραλίες από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν res nulus – res omnium (= πράγματα κανενός – πράγμα όλων) κοινόχρηστες και «εκτός συναλλαγής»! Όχι για εκμετάλλευση επιτηδείων και απόλαυση μόνο των εχόντων (και ωφέλεια των μεσολαβητών, αιρετών συνήθως, διαχειριστών.

Ιδιαίτερα για το Δήμο 3Β σημαντικότατο ενδιαφέρον έχει η εκκλησιαστική περιουσία, μετά μάλιστα την εκλογών Γενικού Δ/ντή της εκκλησιαστικής περιουσίας, ως Μητροπολίτη της περιοχής.

Ευτυχώς επί του προκειμένου ο Δήμαρχος Γρηγ. Κωνσταντέλλος, ασχέτως όποιων υπονοιών, έχει πάρει επί του προκειμένου ορθή θέση.

Μένει να αποδείξει, με δημοκρατικές διαδικασίες κι «ανοιχτά χαρτιά» ότι αυτό που λέει και δείχνει το εννοεί.

Η πορεία, οι αιρετοί που θα εκλεγούν και οι επαγρυπνούντες δημότες θα δείξουν.

 


  1. Βίας ο Πριηνεύς: (625-540 π.Χ.), ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαιότητας.
  2. Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδης ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ (1927-2013), www.attikisnikodimos.gr

 

Διαβάστε σχετικά: Τί κρίνεται στις δημοτικές εκλογές στο ΔΗΜΟ Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης;

 

 

 


 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 144 guests και κανένα μέλος