1. Στην εύσχημη αθέτηση των υπεσχημένων «βρίσκεται η μεγαλύτερη τέχνη της πολιτικής»
M. Ναπολέων1
  1. Quid nescit fallere, nescit regnare (Αυτός που δεν ξέρει να εξαπατά δεν ξέρει και να κυβερνά)
Μ. Ναπολέων2
 
Μας είχανε «ζώσει τα φίδια» από το φθινόπωρο (Σεπτέμβρης) του ’18 όταν είδαμε στο πρώτο φύλλο νεοεκδιδόμενης τοπικής εφημερίδας, κύριο θέμα, αποκλειστική συνέντευξη του Γενικού διευθυντή της εκκλησιαστικής περιουσίας και Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου, για την «αξιοποίηση» της εκκλησιαστικής περιουσίας, με Ρώσους και Άραβες επενδυτές και κύριο τίτλο: «Η εκκλησία επιθυμεί να χτίσει στη Βουλιαγμένη»!

Υπότιτλος πιο εύγλωττος: «Φασκομηλιά και αδόμητα οικοδομικά τετράγωνα».

Ακόμη πιο κραυγαλέες οι «αβανταδόρικες» ερωτήσεις του δημοσιογράφου, ώστε να πάει το πράγμα εκεί που θέλει ο συνεντευξιαζόμενος.

Προβαλλόμενο απόσπασμα του επισκόπου – διαχειριστή της εκκλησιαστικής περιουσίας: «Ο Κασιδόκωστας φύτευε σε ιδιωτικά οικόπεδα για ψηφοθηρικούς λόγους».

Η αίσθηση που μου δημιουργήθηκε αρχικά ήταν πως το τοπικό αυτό έντυπο «ήταν της εκκλησίας» και υποστήριζε τα συμφέροντά της. Απ’ την άλλη, πάλι, παρατήρησα πως πρόβαλε έργα του Δημάρχου, δίχως να του ασκεί καμμιά κριτική – ενώ «εκείνη που κυρίως κρίνεται είναι η εξουσία» - είδα μετά και τις διαφημίσεις γνωστών επιχειρήσεων αναψυχής κυρίως, συνεργαζόμενων, ως μισθωτές, με το Δήμο, κι έβλεπα μιαν αντίφαση ανησυχητική: ο δήμαρχος, όπως τον φανταζόμουν, είναι υπέρμαχος των συμφερόντων του τόπου του. Πως γίνεται να υποστηρίζει και στηρίζει ένα έντυπο   συμφερόντων της εκκλησίας (ως οικονομικού οργανισμού), με την οποία έχει μια χρόνια διαπάλη λόγω του περιουσιακού καθεστώτος!

Ανησύχησα πολύ, ως πολύ παλαιός κάτοικος. «Πάει θα ξεπουληθεί και η φασκομηλιά, είπα, και τα λιμανάκια και ‘τ ορφανοτροφείο... λόγω της προεκλογικής περιόδου, για ν’ αποκτήσει ο Δήμαρχος ένα “δικό του” μέσο»;

Τις ανησυχίες μου για την πορεία του τόπου ήρθε να ενισχύσει επόμενο δημοσίευμα του... ουρανόπεμπτου εντύπου, με τις διαφημίσεις των ίδιων εμπλεκόμενων επιχειρηματιών, τινές των οποίων έχουν πιθανόν βλέψεις σε «φιλέτα» της παραλίας – τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι – ν’ αποτολμήσει, με περίσσιο θράσος, να κατηγορήσει για fake news (φτιαχτές ειδήσεις) την ΕΒΔΟΜΗ! Μια εφημερίδα που διανύει το εικοστό δεύτερο (22ο) έτος εβδομαδιαίας τακτικής και ανελλιπούς κυκλοφορίας, βραβευμένης από το ίδρυμα Μπότση και κυρίως αγκαλιασμένη από το ευρύ αναγνωστικό της κοινό στην Ανατολική Αττική, για την αξιοπιστία της, την αντικειμενικότητα, την ανεξαρτησία της από κόμματα και παρατάξεις και την άκαμπτη και ανυποχώρητη αγωνιστικότητά της, στα πλαίσια πάντα της κοσμιότητας και της τεκμηρίωσης (ιδιότητες που μας έχουν αποδοθεί από κρινόμενους).

Η «φτιαχτή είδηση» ήταν απόλυτα τεκμηριωμένη καταγγελία της δημοτικής παράταξης ΡΙ.ΚΙ.Π. του Δήμου 3Β για οικόπεδα της εκκλησιαστικής περιουσίας (κοίτα 7η φύλλο... 1067/12.1.19).

Λίγη σεμνότητα οφελεί – Η οίηση βλάπτει!

 

Ο Κωνσταντέλλος κάνει την ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Και ξάφνου, μέσα απ’ αυτό το ζοφερό κλίμα, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σαν απλός «ενορίτης», όπως είπε, και «καλός Σαμαρίτης» να προσθέσουμε, μας εξέπληξε ευχάριστα· έκανε ανατροπή του σκηνικού.

Στις 2 Απρίλη, στις 15.34, σε τηλεοπτική εκπομπή στον 90.1. FM στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, παρουσιάζεται διαπρύσιος πολέμιος του «μπίζνεσμαν» Αρχιερέα, Επισκόπου Σαλώνων,   Γλυφάδας κλπ. Και βεβαίως Γεν. Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας της Αρχιεπισκοπής, και μας αποκαλύπτει πως ο ίδιος έχει προσφύγει ως πολίτης – ως απλός ενορίτης – κατά της εκλογής, ως Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.λπ., του επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου. «...Εχω στείλει ένα υπόμνημα, όχι ως Δήμαρχος, αλλά ως ενορίτης της περιοχής της Μητροπόλεως, στο Υπουργείο Παιδείας και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καθόσον οι δυο αυτοί φορείς επεξεργάζονται σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.), το οποίο πρέπει να εκδοθεί, για την τοποθέτηση του νεο-εκλεγέντος Μητροπολίτη. Η δεύτερη φάση εάν και εφόσον βγει το Π.Δ., θα είναι η προσβολή αυτής της Διοικητικής Πράξης στο Σ.τ.Ε.»!

Και εξηγεί ευθύς αμέσως τους λόγους των ενεργειών του αυτών: «Το ζήτημα το δικό μας είναι το εξής. Είναι απλό, το ‘χω προσωπικά εξηγήσει μετ’ επιτάσεως και στον μακαριότατο (...) και γνωρίζει για τα έργα και τις ημέρες του μητροπολίτη που τελικά ανεδείχθη, του πατρός Αντωνίου, καθ’ όσον ο συγκεκριμένος ιερωμένος έχει αναδειχθεί από το 2012 Γενικός Δ/ντης της εκκλησιαστικής περιουσίας (Σ.Σ. της Οικονομικής Υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου). Η εκκλησιαστική περιουσία βρίσκεται σ’ όλη την Ελλάδα, ένα πολύ μεγάλο μέρος βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου μας».

Στην εξέλιξη μάλιστα της ομιλίας του λέει: «Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος η προσπάθεια αυτή που γίνεται, πολλές φορές αγκαλιά με την εκάστοτε κυβέρνηση και σε συνεννοήσεις, καταλαβαίνετε, υψηλοτάτου επιπέδου, ν’ αλλοιώσει το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία και το πράσινο και τους κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους, που σήμερα έχει η δημοτική Ενότητα Βουλιαγμένης, που την καθιστούν μια περιοχή εξαιρετικού κάλλους και εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Για μας η αποστολή μας είναι να την προστατεύσουμε».

Κι αφού φέρνει παραδείγματα με κάτι καντίνες που γίνονται παραλιακά ζυθοπωλεία (beach Bar), καταλήγει «αυτή είναι η άποψη του πατρός Αντωνίου και πως βλέπει την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη. Για μας είναι casus belli. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η εκλογή Αντωνίου και στη Μητρόπολη, πέρα από τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι μια επικίνδυνη για την περιοχή εξέλιξη...».

Όμως παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου, κάποιοι και ιδιαίτερα η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών (ΡΙ.ΚΙ.Π.) ΒΒΒ, που εκπροσωπείται στο Δ.Σ. από το Θάνο Ματόπουλο, ΑΝΗΣΥΧΕΙ, γιατί παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου στη 19η συνεδρίαση του 2018 (Νοέμβρης), που ανέφερε ότι «δεν είναι εφικτή η αξιοποίηση των αδόμητων οικοπέδων εντός του αστικού ιστού, κυρίως, λόγω της διαρκούς άρνησης της αρμόδιας υπηρεσίας...», η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική – και διαψεύδει τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου – «Η εκκλησία ζήτησε και έλαβε πρόσφατα την πολυπόθητη έγκριση για τους όρους οικοδομησιμότητας στο Ο.Τ. 27, στη Βουλιαγμένη», λέει η ΡΙ.ΚΙ.Π. και δίνει σχετικό αποδεικτικό έγγραφο (7η φ. 1067).

Μετά ταύτα ανησυχούμε κι εμείς, μήπως το ΣτΕ απορρίψει την προσφυγή του Δημάρχου, μετά από κανένα χρόνο και έρθει τότε, σαν νομιμόφρονας βεβαίως ο Δήμαρχος και μας πει: «... τι να κάνω; Έκαναν υπόμνημα, πήγα στο Σ.τ.Ε., απορρίφθηκε η προσφυγή μου... τι άλλο να κάνω;»

Και ο «belli” (πόλεμος), γίνεται bella!

«Είναι η μεγαλύτερη τέχνη της πολιτικής», που διατείνεται ο Μέγας Ναπολέων!


  1. Ν. Μακιαβέλλι: «Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ», σχολιασμένος από τον Μ. Ναπολέοντα»,  εκδ. Σκαραβαίος, σ.102.
  2. Ομοίως ως άνω, σελ. 148.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 224 guests και κανένα μέλος