Ενδιαφέρει τους υποψηφίους γενικώς
τους φερέλπιδες Δημάρχους
περιφερειακούς και ...περιθωριακούς·
αυτούς που θα ‘πρεπε να προσέχουν oι ψηφοφόροι τους.
 
 

Τύπος ημερήσιος, απογευματινός, εβδομαδιαίος, όπως επί 22 χρόνια η ΕΒΔΟΜΗ, τακτικώς – ανελλιπώς, ανεξάρτητη και αδιάφθορη... Τύπος μηνιαίος, ευκαιριακός... έ, όλα αυτά είναι γνωστά κι αναφέρονται συχνά, αλλά και έντυπα τακτικότατα(!) εκδιδόμενα κάθε ...τέσσερα χρόνια ανελλιπώς και προεκλογικώς!...

Δεν θ’ ασχοληθώ με τους ευκαιριακούς εκδότες και δημοσιογράφους! Εξάλλου, εκδότες είναι αφού εκδίδουν και δημοσιο-γράφοι, αφού γράφουν δημοσίως... ό,τι γράφουν, και επιχειρηματίες ικανοί, ξύπνιοι και ...συνεπείς είναι προς τις γνήσιες επιχειρηματικές επιδιώξεις, του κέρδους, της σύλληψης της ευκαιρίας – καθόλου δύσκολο εξάλλου, αφού είναι γνωστό ότι οι τοπικές ιδιαίτερα εκλογές, έρχονται κάθε τέσσερα χρόνια συνήθως. Αυτό είναι· το άρπαγμα της ευκαιρίας! Όχι ιδεολογίες, τοπικά, κοινωνικά και λαϊκά συμφέροντα και άλλα ...κουραφέξαλα! Αυτά είναι για τους ...αιθεροβάμονες! Ποιος εκσυγχρονισμένος ιδιώτης ή και δημόσιος λειτουργός ακόμη τα κοιτάει αυτά;

Δεν θα μας απασχολήσουν στο παρόν αυτοί οι κύριοι που «κάνουν τη δουλειά τους», στην κυριολεξία. Θα μας απασχολήσουν οι άλλοι. Αυτοί που διεκδικούν.

Που διεκδικούν τ’ αξιώματα κι εκλιπαρούν ή και αξιώνουν συχνά την προτίμηση των ψηφοφόρων!

Και μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα αυτοί οι συμπολίτες μας γιατί πρέπει να είναι άνθρωποι έντιμοι, ικανοί (όχι καταφερτζήδες), οξυδερκείς και άλλες ξεχωριστές ιδιότητες που δεν ενδιαφέρουν το παρόν σημείωμα, που αφορά την προβολή τους, ιδιαίτερα μέσω των εντύπων.

Ο οξυδερκής λοιπόν υποψήφιος επιλέγει έντυπα με κύρος και συνέπεια, αντάξια και του δικού τους χαρακτήρα· της δικής τους προσωπικότητας!

Δεν επιλέγει να γνωστοποιήσει την υποψηφιότητά του, να προβάλει την αξία του, να διαμηνύσει τις επιδιώξεις και τις υποσχέσεις του, μέσω ενός πολυσυλλεκτικού συνήθως ή και αποκλειστικού διαφημιστικού εντύπου, που έχει την ονομασία «εφημερίδα», ενώ είναι ένα διαφημιστικό φερέφωνο, φτιασιδωμένο σε «εφημερίδα».

Η ειδησεογραφία και η αρθρογραφία του ανταποκρίνεται στις επιταγές και τις επιθυμίες των χρηματοδοτών του. Είναι κατευθυνόμενος Τύπος, όχι μόνον με face news (ψευδείς, παραποιημένες και παραπλανητικές ειδήσεις), αλλά, το επιβλαβέστερο, με paid news, (πληρωμένες ειδήσεις), κατά την ορολογία.

Χειρότερο του χειροτέρου είναι όταν δεν πληρώνει ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος, όταν μάλιστα αυτός κατέχει ήδη κάποιο αξίωμα, αλλά οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, όχι βέβαια από θαυμασμό, αλλά προφανώς από υποχρέωση και συμφέρον. Παλαιό το φαινόμενο, «υποκρυπτόμενο» υπό τον διαφανή μανδύα της επιχειρηματικής διαφήμισης, συνήθως!

Δεν είναι τόσο αφελής ο πολίτης ψηφοφόρος, ώστε να μην αντιλαμβάνεται τί κρύβεται πίσω από τα διαφανή πέπλα της ...Σαλώμης και να μην εξάγει εύκολα τα εύλογα συμπεράσματά του. Εκτός ...εκτός και δεν ξεφυλλίσει καν τα εν λόγω έντυπα και τα στείλει κατευθείαν στην ανακύκλωση.

Τί καταδεικνύει λοιπόν μια τέτοια απερίσκεπτη πολιτική επιλογής προβολής τους;

Γιατί δεν επιλέγουν μια εφημερίδα κύρους, που επί χρόνια ενημερώνει τους δημότες με αναγνωρισμένη από τους αναγνώστες και τοπικούς άρχοντες αντικειμενικότητα, συνέπεια και μαχητικότητα*, χωρίς εξαρτήσεις και επιλέγουν τα εν λόγω λαθρόβια ευκαιριακά έντυπα;

― Από στενόκαρδη και στενόμυαλη κακότητα κακομαθημένου παιδιού;
― Από εκδικητική διάθεση, γιατί δεν διαβάζουν αυτά που αρέσουν στ’ αυτιά τους;
― Γιατί τα θέλουν “όλα δικά τοους”; Γιατί δεν μπορεί να τους λείπει η ικανότητα κρίσης.
― Γιατί διακατέχονται μήπως από το «θεϊκό» σύνδρομο μοναδικότητας;
 

" μή ν μετ μο κατ μο στι»

Ε, αυτό το τελευταίο παραπάει. Το γνωστό, «Ο δύνασθε Θε δουλεύειν κα μαμων....» (Ματθαίος), μπορεί να το λέει μόνον ο Θεός. Ουδείς θνητός. Εξάλλου, εκείνη που πρωτίστως κρίνεται είναι η εξουσία, εκτός και... λιβανίζεται, επ’ ανταλλάγματι βεβαίως, ...ευλογίας!

Πήραν στραβά, ως φαίνεται, τα διδάγματα του Μακιαβέλλι, προς τον «Ηγεμόνα» ή δεν τον έχουν διαβάσει καν, οπότε τί σόι «ηγεμόνες» επιδιώκουν να γίνουν!

Ο «κακός» Μακιαβέλλι λοιπόν, συμβουλεύει τον «Ηγεμόνα» και του λέει να βάλει καλά στο μυαλό του πως «τους ανθρώπους πρέπει να τους κερδίζεις με το μέρος σου...»1 όχι εξαπατώντας τους, ή εκβιάζοντάς τους, ή με ευφυολογήματα.

Οι υποψήφιοι λοιπόν κρίνονται και από τις πράξεις τους, για το ήθος τους και για τις γνώσεις τους και την κρίση τους και για την εξυπνάδα τους, που αποκαλύπτονται και μέσω της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Για να μην εκτεθούμε με τους ενεργούς δημάρχους, χάριν αντικειμενικότητας, ν’ αναφέρουμε ένα λαμπρό παράδειγμα οξυδέρκειας και εξυπνάδας: τον πρώην και πρώτο δήμαρχο 3Β Γρηγόρη Κασιδόκωστα! Δεν τον «πηγαίναμε» και δεν μας «πήγαινε», για διάφορους λόγους, άσχετους με το παρόν θέμα. Μέχρι και «οδηγίες» είχε δώσει στους υποψηφίους του, να αγνοήσουν την ΕΒΔΟΜΗ στην προεκλογική του εκστρατεία. Όταν όμως πραγματοποίησε προεκλογικά, το 2010, μια κρυφή δημοσκόπηση, έσπευσε ο ίδιος να προβληθεί μέσω της ΕΒΔΟΜΗΣ. Γιατί;

Διότι τ’ αποτελέσματα ήταν καταλυτικά!

Το 46% των κατοίκων, ενημερώνεται από τον τοπικό Τύπο. Απ’ αυτούς το 57% ενημερωνόταν από την ΕΒΔΟΜΗ. Ξέρετε πού ήταν η δεύτερη εφημερίδα; (δεν λέμε όνομα για να μην τη δυσφημίσουμε), στο 14,8%.

– 1η εφημερίδα η Εβδόμη, 57%
– 2η εφημερίδα                15%
– 4η εφημερίδα                11%
– 2η εφημερίδα                  0,5%
 

Υπάρχει και νεότερη δημοσκόπηση του 2014, με καλύτερα για μας αποτελέσματα, αλλά δεν μας έχει δοθεί άδεια δημοσίευσης.

 


  1. Ν. Μακιαβέλλι: «Ο «ηγεμόνας σχολιασμένος από το Μεγάλο Ναπολέοντα», εκδόσεις «Σκαραβαίος», κεφ. 3, σελ. 83.
  2. «Εβδόμη», φ. 667/22.1.2011, σελ. 24

 

* Κοιτα video “10 χρόνια ΕΒΔΟΜΗ” στο αρχείο της ιστοσελίδας μας www.ebdomi.com


 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 91 guests και κανένα μέλος