2020 μείον 1

Ν’ αρχίσουμε λίγο χαλαρά, αλλά σοβαρά.

Σοβαρά γιατί, εκτός από τις καιρικές συνθήκες αγριεύουν και οι πολιτικές εξελίξεις. Και μακάρι, μόνον αυτές, γιατί οι Τούρκοι του Ερντογάν ξανάγιναν «τούρκοι». Ξαναθυμήθηκαν τα νταηλίκια τους, τα ασικλίκια τους, τα ζοριλίκια τους, τα ζορμπαλίκια1 τους... τουρκιστί συνώνυμα της (ψευτο)παλικαριάς. Αυτήν τη φορά πάντως προβλέπεται να μην τους βγουν σε καλό.

Έτος εκλογών το 2019! Πολλών εκλογών: Δημοτικών, Περιφερειακών, Βουλευτικών (είναι λάθος το «εθνικών»· ψηφίζουν οι πολίτες για την επικράτεια· δεν ψηφίζει το έθνος!2) και μαζί μ’ αυτές και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

Ευρω-κοινο βουλευτικές και Δημοτικές – Περιφερειακές στις 26 Μαΐου. Για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), Δήμους και Περιφέρειες προβλέπονται επαναληπτικές, για την ανάδειξη Δημάρχων και Περιφερειαρχών, την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου (όσων βέβαια δεν εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή, που θα είναι και οι περισσότεροι).

Έτσι λοιπόν γι’ αυτές τις εκλογές των ΟΤΑ και της Ε.Ε. αρχίζει από σήμερα (12/1), η αντίστροφη μέτρηση: Μένουν 136 ημέρες!... Σε λιγότερο από ένα μήνα δηλαδή, μετά τη Λαμπρή (28 Απριλίου), όπως προβλέπει ο Καζαμίας!

Ως τότε προβλέπονται σεισμοί κι αναταράξεις, πνιγμοί και αναστάσεις, στο πολιτικό βεβαίως πεδίο.

Αυτά τα φαινόμενα προβλέπεται να καθορίσουν και την ημερομηνία των πολιτικών – βουλευτικών εκλογών.

Οι βουλευτικές εκλογές, όπως είναι ήδη γνωστό, προβλέπονται κανονικά για τον Οκτώβρη τ.έ. (τρέχοντος έτους), αλλά η προσυμφωνία των Πρεσπών για το κράτος των Σκοπίων, όπως ήδη είχαμε διαπιστώσει από τον Οκτώβρη του περασμένου έτους, δημιουργεί πολιτικές αναταράξεις, ανακατατάξεις, κλιδωνισμούς και νευρική – πολιτική κρίση στην Αθήνα. [άρθρο μου με τίτλο: «ΚΡΙΣΗ στην ΑΘΗΝΑ προκαλούν τα Σκόπια» και υπότιτλο: «Η «μπάλα» στον Καμμένο» (φ. 1056/27/10/18)].

 

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Για τον Πρωθυπουργό και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η συμφωνία των Πρεσπών είναι «μια συμφωνία μοντέλο που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις είναι εφικτές». Και πως αυτή, θα εξασφαλίσει «την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την ανάπτυξη για το μέλλον της περιοχής»3.

Για τον Πάνο Καμμένο η συμφωνία είναι «κόκκινη γραμμή», που, όπως δείχνουν τα πράγματα θα οδηγήσει σ’ ένα «λευκό διαζύγιο»4, κατά το μάλλον «βελούδινο»! Ίδωμεν!

Για τη Νέα Δημοκρατία του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ένας στίβος για να κονταροχτυπηθεί πάλι με την κυβέρνηση, σ’ έναν μάλλον «σικέ» αγώνα, με σκοπό την άντληση εκλογικών οφελημάτων, αφού η κυβέρνηση «πέτυχε» μια συμφωνία στο δρόμο που χαραξε η Ν.Δ. το 2008 με Υπ. Εξ. Την Ντόρα Μπακογιάννη – Μητσοτάκη, και με καλύτερα μάλιστα αποτελέσματα: Και σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes – το μάθαμε κι αυτό -.

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή, χάριν συντομίας «Βόρεια Μακεδονία», θα είναι το Συνταγματικό της όνομα, γενικής χρήσης κ.λπ., κ.λπ. Η Ιθαγένεια των Σκοπιανών θα είναι Μακεδονική με τη διευκρίνιση «πολίτης της δημοκρατίας της βόρειας Μακεδονίας». Και η γλώσσα «μακεδονική γλώσσα», όπως αναγνωρίστηκε το 1977 στην Αθήνα κατά τη συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων.

Σημείωση: Η διευκρινιστική παρέμβαση του Μπαμπινιώτη στον “Σκάι” δεν διαφοροποιεί τα πράγματα, αφού στη συμφωνία, (αρθρ. 1 § 3δ) διευκρινίζεται πως οι παραπάνω όροι έχουν την έννοια του γεωγραφικού όρου, όπως ορίζεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.

Η πρ. ΓΔΜ δηλώνει ότι μ’ αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα (που δέχονται ρητά ότι ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών) και δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής της Ελλάδας (σ.σ. την «βόρεια περιοχή της Ελλάδος» γιατί αποφεύγει να την ονομάσει ευθέως «Μακεδονία»;).

Κι αλήθεια, μιαν «υπόθεση εργασίας» κάνω: Αν οι Έλληνες Μακεδόνες τσαντιστούν και ζητήσουν με δημοψήφισμα, ν’ ανεξαρτητοποιηθούν και ν’ αποτελέσουν ομόσπονδο κράτος με την υπόλοιπη Ελλάδα, τι όνομα θα τους αναγνωρισθεί;

Σκέτο «Μακεδονία» ή Νότια Μακεδονία;

Επαναλαμβάνω, «υπόθεση εργασίας» κάνω. Όχι πρόταση.

Κι ακόμα μιαν αλήθεια: Είχε λάθος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν συνεβούλευε το 1992 τον τότε ΥΠ. Εξ. Αντώνη Σαμαρά ότι στην ιδιαίτερα ρευστή εποχή που ζούμε, φοβάται μη τυχόν ο συσχετισμός δυνάμεων και οι γεωπολιτικές επιδιώξεις τους, μήπως ανακινήσουν «μακεδονικό» ζήτημα, και με τη δική μας πλέον νομιμοποίηση, των Νοτιοσλάβων ως “Μακεδόνων”. Και επιπλέον, είχε και ο Ανδρεάς Παπανδρέου λάθος, όταν έλεγε ξεκάθαρα «ούτε το όνομα Μακεδονία, ούτε παράγωγό του;»

Πάντως, ο ...Καζαμίας λέει – όχι εγώ – ότι το σχέδιο συμφωνίας των Πρεσπών θα κυρωθεί από τη Βουλή, αν κυρωθεί απ’ τα Σκόπια, αφού η Κυβέρνηση θα έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Πάνος Καμμένος καθώς και μέρος των ΑΝ.ΕΛ. θα καταψηφίσουν τη συμφωνία. Στη συνέχεια θα υποβάλλει την παραίτησή του η οποία πιθανόν να μη γίνει αποδεκτή, «με την παράκληση», να παραμείνει στη θέση του λόγω των σοβαρών εθνικών θεμάτων που εκκρεμούν, και λόγω των προγραμματισμένων τριπλών εκλογών τον Μάιο. Έτσι, ...έτσι οι «εθνικές» εκλογές θα γίνουν, αφού ο λαός έχει ολοκληρώσει τα μπάνια του και τα παιδάκια έχουν επιστρέψει στα σχολεία τους.

Εκτός... εκτός και η συζυγία του Δία με τον Κρόνο, στον αστερισμό του Κυνός επιδράσουν αρνητικά στους νευρώνες των εγκεφάλων που μας κυβερνούν (σ.σ. με την επιλογή μας) και προκηρυχθούν εκλογές αιφνιδιαστικά το Μάρτη, ή το Μάη, σ’ ένα μπαράζ ...πολυεκλογών!

Καλά βόλια!...

―――――――――

  1. Ζόρι (τούρκ.) πίεση, βία, καταγκασμός επιθ. τυρρανικός, βίαιος, αυθαίρετος/ζορμπάς: οπλοφόρος ατάκτου σώματος, άρπαγας, βιαστής (λεξ. Δημητράκου). Συμπεριφορά ανθρώπου που παριστάνει το σκληρό, προσπαθώντας να επιβάλλει τη θέλησή του, συνήθως εκ του ασφαλούς (lexigram).
  2. Έθνος: Συγκεκριμένος λαός “εν δυνάμει”, δηλ. Διαχρονικά και διατοπικά, συνδεόμενος με κοινή ιστορική καταβολή, κοινή γλώσσα, παράδοση, ιστορία και κυρίως κοινή συνείδηση.
  3. Υπ.Εξ. prime minister.gr.

4. “Λευκό διαζύγιο”, κατά το “λευκός γάμος” δηλαδή εικονικό, “για τα μάτια

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 167 guests και κανένα μέλος