«Ήμουνα νιος και γέρασα», ν’ ακούω να δοθούν - και δίνονται και καλώς δίνεται... - αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ναι, να δοθούν· αλλά αυτό προϋποθέτει υπευθυνότητα και στοιχειώδεις γνώσεις.

Με λύπη μου όμως, έχω διαπιστώσει, στην πολύχρονη, για δεκαετίες, δημοσιογραφική μου διαδρομή, ότι δεν υπάρχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. (Με τις λαμπρές εξαιρέσεις, βεβαίως, που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα).

Στην καλοπροαίρετη, πάντα, κριτική μου να επικεντρωθώ, σήμερα, στο θέμα της διαδικασίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν είναι καθόλου τυπικό.

Αφορμή παίρνω από μια πολύ σημαντική πρόσφατη απόφαση του Δήμου Σαρωνικού. Διευκρινίζω ότι δεν στοχοποιείται ούτε ο Δήμος, ούτε η Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Το γεγονός επισημαίνεται:

Η Πρόεδρος θέτει σε ψηφοφορία την πρόταση του Δημάρχου επί του συζητηθέντος θέματος της Ημερήσιας διάταξης για την ενεργειακή αναβάθμιση του κοινόχρηστου φωτισμού...

Ένας σύμβουλος ρωτάει, “τί ψηφίζουμε;” Πρώτο διαδικαστικό λάθος που το έχουμε παρατηρήσει επανειλημμένως. Προσέχουμε και ακούμε τί θέτει σε ψηφοφορία ο πρευδρεύων, ο οποίος, βεβαίως, οφείλει πριν απ’ την έναρξη της ψηφοφορίας να εκφωνήσει ευκρινώς και επακριβώς την πρόταση. Κατά την ψηφοφορία δεν γίνονται συζητήσεις, αντιπροτάσεις, ερωτήσεις, διευκρινίσεις. Γίνεται μόνο τοποθέτηση μ’ ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ. (Υπάρχει και το ΠΑΡΩΝ - άρνηση ψήφου, στις διάφορες εκδοχές του).

Διευκρίνιση: Αν υπάρχουν άλλες προτάσεις, εκτός της κύριας, μπαίνει πρώτη σε ψηφοφορία η κύρια πρόταση και αν μειοψηφίσει, μπαίνουν και οι άλλες κατά σειράν. Αν όμως υπάρχει τροπολογία της κύριας πρότασης, προηγείται η τροπολογία, κι αν υπερψηφιστεί, ενσωματώνεται στην κύρια πρόταση.

ΠΟΤΕ, μα ποτέ δεν τίθενται δυο προτάσεις, συγχρόνως, για να επιλέξουν οι Σύμβουλοι ή τη μία, ή την άλλη: «Εγώ ψηφίζω την πρόταση του...», “εγώ του άλλου!” Αυτό ακριβώς έγινε κατά την ψηφοφορία της πρότασης του Δημάρχου Σαρωνικού. Ετέθη σε ψηφοφορία η πρόταση του Δημάρχου και υπερψηφίστηκε η μη πρόταση της αναβολής!

Εάν είχε τεθεί πρόταση αναβολής, έπρεπε να προηγηθεί. Δεν είχε κατατεθεί πρόταση αναβολής, παρά μόνο έκφραση γνώμης, κατά ρητή δήλωση του συμβούλου, που την εξέφρασε και ...την ψήφισε(!), αφού την ψηφίζανε κι άλλοι! Και δεν είχε τεθεί σε ψηφοφορία. Άρα; Άρα η απόφαση αναβολής είναι ΑΚΥΡΗ, αλλά de factum ισχυρή, αφού δεν υπερψηφίστηκε η κύρια και μοναδική πρόταση.

Aς προσέχουμε, λοιπόν.

Κώστας Βενετσάνος


Λεπτομέρειες στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 166 guests και κανένα μέλος