Αυθαίρετη καθορισμένη μονάδα από τον άνθρωπο

Στο αέναο κύλισμα του χρόνου δεν υπάρχουν σταθμοί, πέρας, αρχή*...
Απλά, κυλά απαλά
στου απείρου, η σφαίρα, τη σιωπή...
...Και κάποια στιγμή περνά το νοητό σταθμό όπου βρίσκεται το «τέρμα» του παλιού γερο-χρόνου, που φεύγει και η «αρχή» του «νέου», που γεννιέται!
Κι ο χρόνος αυτός, όπως είναι ήδη γνωστό, καθορίζεται από μια πλήρη περιφορά της γης γύρω απ’ τον Ήλιο μας.
Αυθαίρετη καθορισμένη μονάδα από τον άνθρωπο, αλλά πρακτικά, όπως είναι ευνόητο, πολύ χρήσιμη.
Ακόμα και ο εορτασμός της «πρωτοχρονιάς» δεν αναφέρεται σε κάποιο παγκόσμια αποδεκτό γεγονός, όπως θα μπορούσε π.χ. να θεωρηθεί η 4η Οκτωβρίου! Η ημέρα που ο Άνθρωπος, το 1957, έθεσε σε τροχιά γύρω απ’ τη Γη τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, σπάζοντας τα δεσμά της γήινης βαρύτητας1, τη χρονιά που είχε ορισθεί ως πρώτο Γεωφυσικό έτος. Θα μπορούσε να ορισθεί ως πρώτο Αστροφυσικό Έτος (Έτος 1ο).
Κι αν θέλαμε γιορτάσι με πανανθρώπινη αξία θα ορίζαμε, ως πρωτοχρονιά, την πρώτη ημέρα της Άνοιξης, που η φύση αναγεννάται.
Μα δεν έχουμε παντού στη Γη τις ίδιες εποχές. Εδώ, αυτή τη στιγμή, ακουμπάμε τους μηδέν βαθμούς κελσίου (00 C) και στην Αυστραλία το θερμόμετρο χτυπάει τους 50! Τέλος πάντων, ας τη βρουν τη λύση οι ειδικοί. Εκείνο που είναι επιβεβλημένο για την πολιτισμένη –  σύγχρονη ανθρωπότητα, είναι ότι δεν μπορούν να καθορίζονται οι χρονολογίες και οι μετρήσεις του χρόνου – έννοια καθαρά των φυσικών επιστημών – από τις δοξασίες των διαφόρων θρησκειών, της ιουδαϊκής, της χριστιανικής, της μωαμεθανικής, της βουδιστικής, της βραχμανικής κ.λπ. Για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει μ’ αυτό, να θυμηθούμε ότι οι Εβραίοι π.χ. θεωρούν πως «από κτήσεως κόσμου» έχουν περάσει συνολικά 5.779 χρόνια. Κι εδώ οι ειδικοί επιστήμονες, αστροφυσικοί κ.λπ. με τα τηλεσκόπια του διαστήματος, με τα διαστημόπλοια που εξερευνούν το ηλιακό μας σύστημα, μας μιλάνε για 13.800 εκατομμύρια χρόνια από την έναρξη της δημιουργίας του Σύμπαντος, από το big bang, ενώ τη Γη την τοποθετούν εκεί γύρω στα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και την εμφάνιση της ζωής, στην ατελέστερη μορφή της, στα 2000 εκατομμύρια χρόνια (2 byr, δις).
Δεν είναι πλέον κατάλληλες οι θρησκείες να καθορίζουν τέτοιους κανόνες, πράγμα που βλάπτει και τις ίδιες, με τις αναξιοπιστίες, επιστημονικά, που προβάλουν δογματικά. Κάθε άνθρωπος μπορεί να πιστεύει ότι θέλει για να καλύψει τα ερωτηματικά του, τις μεταφυσικές του ανάγκες, τις φοβίες του, τις παραδόσεις του λαού του κ.λπ., αρκεί να μη θέλει να επιβάλει τις απόψεις του με τη βία.
Αρκετά έχει πληρώσει και πληρώνει η ανθρωπότητα με τους θρησκευτικούς φονταμενταλισμούς, φανατισμούς και ενίοτε ιδιοτελείς επιδιώξεις, επιχρισμένες ιδεαλιστικά.Ξέφυγα, ημέρες χαράς που είναι, αισιοδοξίας και ευχών, σε ορθολογισμούς επιστήμης και φιλοσοφίας. Τη συγνώμην σας ζητώ.
Αλλά θα διολισθήσω πάλι, μιας και αναφέρθηκα στις ευχές, που όλοι ανταλλάσσουμε αυτές τις ημέρες. Και καλά κάνουμε: Η ψευδαίσθηση, η χαλαρότητα, η ελπίδα χρειάζονται, για να γλυκάνουν κάπως την ψυχρή λογική, το φιλοσοφικό στοχασμό.

Καλή Χρονιά, λοιπόν
Καλύτερη από πέρυσι

Αν έπιαναν όμως οι ευχές που ανταλλάσσουμε θα ’μασταν όλοι ευτυχισμένοι, σε μια κοινωνία ειρηνική. Δε θα ’λειπε το χαμόγελο απ’ τα χείλη κανενός και θα χαίραμε άκρας υγείας.
Καλές οι ευχές σαν προτροπή, σαν τόνωση αισιοδοξίας, σαν προδιάθεση να προσπαθήσουμε, να κάνουμε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. «Να κάνουμε κάτι», γιατί οι ευχές δεν πραγματοποιούνται από μόνες τους, ούτε με λίγη τύχη (αστάθμιτοι και απρόβλεπτοι παράγοντες).
Εκείνο το «... και χείρα κίνει» είναι το «μυστικό της επιτυχίας», της υγείας, της ευτυχίας! Και ...λίγη τύχη· να μην έρθουν ανάποδα.
Οι στόχοι μας να ‘ναι εφικτοί, τίμιοι, δίκαιοι! Κι ας μην επιτυγχάνονται πάντα. Να ξαναπροσπαθούμε πιο μεθοδικά, με περισσότερη και «μαθηματική» σκέψη. Με γνώση και περίσκεψη. Η γνώση, όπως είναι γνωστό, αποκτάται με την καθημερινή εμπειρία – την ανάλυση των επιτευγμάτων και κυρίως, με τη διύλιση των παθημάτων – και τη μελέτη. Μη βαριόμαστε να μελετάμε.
Η προσωπική μας πείρα, θολωμένη κι από τα συναισθήματα, είναι μια φτωχή πηγή. Το βιβλίο, τα υπεύθυνα άρθρα, είναι η συσσωρευμένη εμπειρία, άνω του μέσου όρου εγκεφάλων, όλων των εποχών.
Με τη μελέτη αυξάνεις την πρόσληψη πληροφοριών, δεδομένων και με την άσκηση της κρίσης μαθαίνεις να τ’ αναλύεις. Η επαλήθευση της γνώμης σου είναι μια απόλαυση· είναι η επιβεβαίωση!Μιαν «ευχή» ακόμη, μια προτροπή!
Μη μνησικακείς· ΑΓΑΠΑ!
Η αγάπη είναι καθρέφτης· αντικατοπτρίζει το είδωλό σου, Αγάπα τον άλλον, για τον άλλον και η αγάπη επιστρέφει, γρήγορα ή αργά στον εαυτό σου.
Ας ευχηθούμε όλοι για όλους! Ας το προσπαθήσουμε όμως...

――――――
* Μια αρχή υπήρξε αμέσως μετά τη μεγάλη έκρηξη (BIG BANG πριν 13,8 byr δις χρόνια, όπου άρχισε να καταλαμβάνεται διάστημα από την ύλη και η μετακίνησή της στο χώρο (από το σημείο Α στο σημείο Β) γέννησε την έννοια του χρόνου.

1. Την 4η Οκτωβρίου του 1957 εκτοξεύτηκε ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της Γης, από Ρώσους επιστήμονες· ο Σπούτνικ1, βάρους 83,6 kg.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 78 guests και κανένα μέλος