Καλός αναγνώστης βρήκε το χρόνο, τούτες τις εορταστικές ημέρες, ν’ ασχοληθεί μαζί μου (τιμή μου), διαβάζοντας και σχολιάζοντας το ευτελές άρθρο μου, «Τρίλειροι και μακροπουπουλάτοι»!

Επιφυλάχθηκα να του απαντήσω γραπτώς και κρατώ την υπόσχεσή μου, κυρίως γιατί γνωρίζω πως «Ένας αναγνώστης που μιλάει, εκφράζει χίλιους σιωπηλούς».

Ο αναγνώστης λοιπόν που μου εξέφρασε τις παρατηρήσεις του και τους προβληματισμούς του – και που μου ζήτησε να μη δημοσιοποιήσω τ’ όνομά του, πράγμα που σέβομαι, με ρώτησε:

― Ο Πάνος Καμμένος είναι ή δεν είναι «κόττα», όπως τον χαρακτήρισε η Ντόρα, και

― ...«γιατί χρησιμοποιείτε πληθυντικό αριθμό στον τίτλο του άρθρου σας, “τρίλειροι και μακροπουπουλάτοι”, ενώ η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε μόνον και συγκεκριμένα σε έναν, «...ο Καμμένος είναι κότα τρίλειρη και μακροπουπουλάτη». Κι ακόμα

«Ποιο “σεμινάριο” οργανώσατε, που προσκαλέσατε και τους 300 βουλευτές και ανταποκρίθηκε το 1,5%, δηλαδή 4 και μισός(!)»

Απαντώ:

Στο πρώτο ερώτημα, για το αν ο Πάνος Καμμένος είναι ή δεν είναι «κόττα», έχω ήδη απαντήσει στο εν λόγω άρθρο μου: θεώρησα αδιανόητο να χαρακτήρισε Ελληνίδα βουλευτής τον Υπουργό Άμυνας, «κόττα», δηλαδή δειλό και μάλιστα θρασύδειλο και διερωτήθηκα, υπό ποία έννοια το είπε. Διότι σε μένα φαίνεται αδιανόητο να χαρακτηρίζεται έτσι ένας Υπουργός Άμυνας.

Oικόττεςμε ή χωρίς φτερά

Όσον αφορά τον πληθυντικό που χρησιμοποίησα, είναι γιατί ο κρητικός χαρακτηρισμός «κότα τρίλειρη και μακροπουπουλάτη» αφορά δυστυχώς πολλούς ....φουσκωτούς, βουλευτές και εξωκοινοβουλευτικούς αξιωματούχους.

Κι εδώ θα σταθώ, να το αναλύσω λίγο: «κότα» είναι και ο ευθυνόφοβος. «κόττα» και μάλιστα «τρίλειρη και μακροπουπουλάτη» είναι και κυρίως εκείνος που «φουσκώνει» μπροστά στα αδύναμα «σκουλήκια», καλαμπόκια κ.λπ., και γίνεται «κοτούλα» μπροστά στους ισχυρούς ή... στους πετεινούς του κοτετσιού! Και ο νοών, νοείτω.

«Κόττες» είναι, αν και δεν μ’ αρέσει αυτή η έκφραση, και οι βουλευτές που αποδέχονται τη διαγραφή των ιδίων και των συναδέλφων τους κατά παράβαση των άρθρων 60 του Συντάγματος, παρ. 1 και 61 παρ.1 από τους αρχηγούς των κομμάτων, αφού οι βουλευτές όχι μόνον «έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση», αλλά δεν καταδιώκονται (π.χ. διαγραφή), ούτε εξετάζονται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων».

Κατ’ εμέ μόνον ηθική ευθύνη έχει ο βουλευτής όταν ψηφίζει στη Βουλή καταφανώς αντίθετα προς το πρόγραμμα, την ιδεολογία και τις αρχές του κόμματος, για τα οποία προϋποτίθεται ότι εξελέγη! Ή μήπως δεν έχουν διαβάσει ούτε το Σύνταγμα; (112 σελίδες).

«Κόττες» ήσαν όταν ψήφιζαν «παραίτηση από εθνική κυριαρχία» στις απαιτήσεις των δανειστών, «κότες» και όταν πρόδιδαν την επαυξημένη επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Επ’ αυτού δεν χωρεί αμφισβήτηση, αλλά μόνο και κατά παραχώρηση, δημοκρατική συζήτηση, απολογία, δοσιλογία.

Και είναι «...τρίλειροι και μακροπουπουλάτοι» γιατί αντί να ζουν στο σκιόφως προσδοκώντας τη λήθη του χρόνου, έχουν το θράσος να διεκδικούν και πάλι και συνεχώς τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας, που έχουν αποδεδειγμένα καταστρέψει, για να την ...σώσουν!

Κι εμείς ο λαός, σαν κότες ξεπουπουλιασμένες πια, αφιονισμένοι από το οπιούχο θυμίαμα των τηλεοπτικών αντιδημοκρατικών διαύλων, ετοιμαζόμαστε και πάλι να εμπιστευθούμε στους ίδιους, τής ιδίας νοοτροπίας, τη ...«σωτηρία» του λαού και της πατρίδας! Αλίμονο ...αλί και τρισαλί, αδιόρθωτοι οπαδοί!...

Το «Σεμινάριο»

Κι έρχομαι στην τρίτη παρατήρηση του αναγνώστη μας: «ποιο «σεμινάριο» οργανώσατε...».

Η απορία του είναι απολύτως δικαιολογημένη και υποχρεούμαι να διευκρινίσω:

Στο άρθρο της περασμένης εβδομάδας, για το οποίο γίνεται λόγος, τη λέξη «σεμινάριο» την είχα σε εισαγωγικά, γιατί τυπικά δεν ήταν σεμινάριο, αλλά η παρουσίαση ενός σημαντικότατου βιβλίου – κατά τη γνώμη των ειδικών, αλλά γενικά και των βιβλιοκριτικών, καθώς και των ανθρώπων του πνεύματος: του γνωστού βιβλίου «Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ» του Φλωρεντινού πολιτικοφιλόσοφου Νικολό Μακιαβέλλι, σχολιασμένο σελίδα – σελίδα από τον μεγάλο στρατηλάτη Ναπολέοντα Βοναπάρτη, το οποίο παρουσίασαν τρεις επιφανείς πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ο αναπληρωτής Πρύτανης του Παν/μίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης και ο ακαδημαϊκός της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας των Παρισίων, Αναστ. – Ιωάν. Μεταξάς. Ήταν ή δεν ήταν λοιπόν «σεμινάριο» με τέτοιους ομιλητές και με το ίδιο το βιβλίο, με προλόγους εκτός από τον υπογράφοντα εκδότη, τον Μαραβέγια, τον καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας Θεόδωρο Γεωργίου και μια θαυμάσια αναλυτική και διαφωτιστική εισαγωγή του πρ. Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, υπουργού και κυρίως διανοούμενου Βύρωνα Πολύδωρα. Κι όλα αυτά σε μια αίθουσα επιβλητική πλησίον της Βουλής.

Προσεκλήθησαν άπαντες ένας – ένας προσωπικά, χωρίς εξαίρεση, αλλά ...«έλαμψαν δια της απουσίας των» και της αδιαφορίας των, πλην των ...τεσσερισήμισι!

Παρευρέθηκαν και προσήλθαν εγκαίρως οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Νίκος Μανιός, Χρ. Παππάς, ο τέως Υπουργός Παν. Κουρουμπλής και ο πρώην Υπουργός Πέτρος Δούκας, που δεν είναι βουλευτής - γι’ αυτό είπα 4,5.

Για να είμαι δίκαιος, όπως τους δικαιολόγησα και στην παρουσίαση, είχαν τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, οι Περιφερειάρχες κ.λπ. ήσαν σε έκτακτο συνέδριο στα Γιάννενα, κάποιοι Δήμαρχοι είχαν δημοτικά συμβούλια και βραβεύσεις, και κάποιοι όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις. Μου ‘καναν έτσι την τιμή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά κι αφού μας ευχαρίστησαν μας είπαν ότι αδυνατούν να παρευρεθούν. Ενδεικτικά, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικ. Βούτσης, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο Γεώργιος. Κουμουτσάκος, ο Υφ. Εξωτ. Τέρενς Κουΐκ κ. άλλοι.

Θα πρόδιδα τον εαυτό μου, εάν απέκρυπτα την ενδόμυχη κριτική μου σκέψη (Όχι “πικρία”· αποκρούω αυτό τον όρο). Όταν κωλυόμεθα, για να αποδείξουμε έμπρακτα τη λύπη μας και το ενδιαφέρον μας, παριστάμεθα με αντιπρόσωπο και αναζητούμε ένα βιβλίο που μας είναι πολύ χρήσιμο γιατί δεν τα ξέρουμε όλα. Και τούτο το βιβλίο είναι σχολείο! Αλλά όπως λέει κι ο Ναπολέων σχολιάζοντας, «οι ηγεμόνες ΔΕΝ διαβάζουν!». «Δεν διαβάζουν, να προσθέσω, γιατί τα ξέρουν όλα!».

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 414 guests και κανένα μέλος