H ευθύνη των πολιτικών

 

«Οτως ταλαίπωρος τος πολλος ζήτησις τς αληθείας, καί πί τά τομα μλλον τρέπονται»
(Θουκυδίδης Α, 20, 3)
 
Την ίσκα1 για το σημερινό μου σημείωμα την άναψαν δύο άτομα που εκτιμώ, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Νάντια Βαλαβάνη, στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώτου, «Ανίκητοι Ηττημένοι», στο Γκάζι (Τεχνόπολη) την περασμένη Δευτέρα 10.10.17. Δεν θα παρουσιάσω, ούτε θα κρίνω το βιβλίο, πρώτα γιατί δεν το έχω διαβάσει και κύρια, γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός της στήλης.
 

Μετά την παρουσίαση από αξιόλογους και γλαφυρούς ομιλητές (Β. Βασιλικός, Νάντια Βαλαβάνη, Ν. Θεοχαράκης) και δυο λόγια του συγγραφέα, δόθηκε ο λόγος στο κοινό που είπε τον... πόνο του. Δόθηκε και σε μένα για να πω ότι μ’ αυτά που εξιστορούνται στο βιβλίο και οι θέσεις που διατυπώθηκαν από τους ομιλητές, μου δημιούργησαν ένα αίσθημα θυμού: «Φεύγω πιο θυμωμένος, απ’ ότι είμαι, κυρίως, τα τελευταία χρόνια» και ρώτησα τους δυο τ. Υπουργούς αν γνωρίζουν – και εάν «ναι» πώς αντέδρασαν – ότι η «κυβέρνηση» Λουκά Παπαδήμου ήταν παράνομη συνταγματικά.

«Να μας πουν οι δυο Υπουργοί και οι Συνταγματολόγοι, πού στηρίζεται η νομιμότητά της, γιατί αν είναι παράνομη, όπως ισχυρίζομαι κι έχω επιστημονικά αποδείξει, και όπως έχουν παραδεχτεί ο ίδιος ο Παυλόπουλος (νυν ΠτΔ) και οι επίσης Συνταγματολόγοι, Ευαγγ. Βενιζέλος και Γ. Κατρούγκαλος, οι πράξεις της, δηλαδή το δεύτερο ΜΝΗΜΟΝΙΟ και οι εφαρμοστικοί νόμοι, είναι ανυπόστατες»! Απάντηση δεν πήρα και τούτο λόγω συγγνωστής άγνοιας. Ο μεν ένας είναι μεν διεθνούς κύρους οικονομολόγος και διατείνεται με υπερηφάνεια ότι δεν είναι και δεν θέλει να είναι πολιτικός(;), η δε Νάντια, αν και εθήτευσε παραγωγικά ως Υπουργός Οικονομικών, και είναι επίσης οικονομολόγος, εσιώπησαν!

«Χρή σιγάν κρείσσονα σιγής λέγειν» Πυθαγόρας. (= Πρέπει να σωπαίνεις ή να λέγεις κάτι καλύτερο από τη σιωπή)!

Εσιώπησαν, γιατί προφανώς δεν είχαν να πουν κάτι καλύτερο από τη σιωπή!

Γιατί μπορεί να είναι καλοί άνθρωποι, αγωνιστές βαθείς γνώστες και θεράποντες της επιστήμης τους, αλλά «δεν είναι πολιτικοί», τουλάχιστον ο Βαρουφάκης, κατά δήλωσή του.

Κατά την άποψή μου, αφού υπηρέτησαν (και απήλαυσαν) τα κοινά, τα της «πόλεως», είναι πολιτικοί. Από εκεί κι έπειτα όμως τίθεται θέμα πληρότητας σε έκταση και βάθος της πολιτικής ικανότητας.

Εξηγούμαι: είναι δυνατόν κάποιος να είναι ικανότατος γιατρός, βαθύς γνώστης της επιστήμης του, ευσυνείδητος. Αυτό, σε καμμία περίπτωση όμως δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλος και ικανός να νομοθετεί και να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια «κυβέρνηση», σαν του Παπαδήμου, που τον έκαναν και πρόεδρο της Ακαδημίας! Άρα;

Άρα, αν θέλει να ‘ναι πολιτικός, βουλευτής κ.λπ., οφείλει να διαβάσει – να μελετήσει – ένα μικρό βιβλιαράκι που λέγεται ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Δεν λέω ότι αρκεί· ας διαβάσει κι ένα απλό σύγγραμμα Συνταγματικού Δικαίου. Το ίδιο αν είναι εργάτης, γεωπόνος, μηχανικός ή οικονομολόγος. Άλλως, ΔΕΝ είναι ευσυνείδητος και ικανός πολιτικός. Είναι ανεπαρκής! Και στην πολιτική η ανεπάρκεια είναι ΖΗΜΙΑ για το κράτος, για το λαό, για την πατρίδα!

Το βάθος των γνώσεων (η εξειδίκευση), δεν πρέπει ν’ αποβαίνει εις βάρος του εύρους. Το βάθος, χωρίς το εύρος της επιστήμης, αποβαίνει τελικά εις βάρος της ίδιας της επιστήμης.

Για παράδειγμα, όπως είπε ο Βαρουφάκης – και το γράφει νομίζω, στο βιβλίο του, ο Ντάϊσεμπλουμ, στο Eurogroup συζήτησαν για την Ελλάδα αποκλείοντας τον εκπρόσωπο της Ελλάδας! Τον Βαρουφάκη. Κι όταν ρώτησε τη νομική υπηρεσία αν δικαιούται ο Πρόεδρος του Eurogroup να αποκλείσει τον Έλληνα Υπουργό, η απάντηση ήταν θετική!

Ναι· δικαιούται, γιατί το Eurogroup δεν είναι τυπικό όργανο κι επομένως δεν έχει θεσμοθετημένους κανόνες λειτουργίας. Αυτή την απάντηση υπαγορεύει η πρόχειρη εξειδικευμένη εις βάθος γνώση του ευρωπαϊκού και Διοικητικού Δικαίου. Η ευρύτητα όμως των νομικών γνώσεων, μας διδάσκει για τους Γενικούς Κανόνες Δικαίου, για το «συγγενές δίκαιο» από το ρωμαϊκό (mutatis Mutandis)2 (Όμοια, ομοίοις).

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιατρική και σ’ όλες τις επιστήμες.

Δεν μπορεί για παράδειγμα ένας εξειδικευμένος σπουδαίος καρδιολόγος να λέει στον ασθενή, που του παραπονείται ότι πονάει, στο στήθος χαμηλά, ότι δεν πονάει(!), ή ότι δεν «έχει τίποτα», επειδή το καρδιογράφημα δεν δείχνει τίποτα το παθολογικό. Μπορεί να έχει πόνο ο ασθενής είτε λόγο απόφραξης της χολής, είτε στο πάγκρεας ή δεν ξέρω τι άλλο, γιατί δεν είμαι γιατρός.

Τα λέω όλα αυτά γιατί είμαι θυμωμένος. Και είμαι θυμωμένος γιατί εδώ κι αρκετά χρόνια έχω διαπιστώσει ότι οι πολιτικοί μας, ακόμη κι αν δείξουν κάποια διάθεση ν’ ακούσουν τον πολίτη ή να πληροφορηθούν, ή ΔΕΝ είναι σε θέση να αξιολογήσουν καταστάσεις, και δεν καταβάλλουν την επιμέλεια να προσπαθήσουν, ή δεν ενδιαφέρονται, ή λόγω φιλαυτίας θεωρούν ότι τα γνωρίζουν όλα – δεν τίθεται, βεβαίως, θέμα για την κριτική τους ικανότητα – ή αρκούνται στη γνωμοδότηση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, που εκτελεί εντολές της Εκτελεστικής Εξουσίας, προσπαθώντας να τις επενδύσει με νομιμοφάνεια (πάντοτε ‘βρίσκεις ερείσματα, έστω και σαθρά), ή, ακόμη χειρότερα αρκούνται στη «γνωμοδότηση» της κομματικής γραμματείας, ή στις εκ του προχείρου «γνώσεις» τους, όπως των «ποδοσφαιρικών» συζητήσεων στα καφενεία.

Ο πολιτικός πρέπει να έχει σπουδάσει «πολιτικές επιστήμες» ή να έχει ενσκύψει στα Oικονομικά και Νομικά κυρίως και στους δύο αυτούς τομείς, Ιστορία σε βάθος και έκταση και σε επιμέρους κάθε φορά επιστήμες, συμβουλευόμενος ειδικούς και εμβαθύνοντας κατά περίπτωση.

Βέβαια υπάρχει και η «εύκολη» λύση, ν’ ακολουθούμε τις οδηγίες του κόμματος!

Είναι εκείνο που είχε πει, ο σχεδόν τα πάντα ειπών Θουκυδίδης για την πολιτική επιστήμη, στην αρχή του παρόντος (μότο): «Τόσον απρόθυμοι είναι οι περισσότεροι άνθρωποι να μπουν στον κόπο ν’ αναζητήσουν την αλήθεια και τρέπονται μάλλον στο να τα βρίσκουν όλα έτοιμα».

Τρέπονται ή τέρπονται, με το εύκολο, όπως λέει γνωστός μας φιλόλογος-φιλόσοφος, αναγραμματίζοντας το «ρε» και λογοπαίζοντας προς τέρψιν(!) εαυτού και αλλήλων.


    1. ίσκα - φυτίλι.
    2. Mutatis mutandis: λατ. τηρουμένων των αναλογιών, δηλαδή τα ανάλογα.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 181 guests και κανένα μέλος