Εκσυγχρονισμένη η καρδιολογική Μονάδα Ασκληπιείου Νοσοκομείου

 

Για τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης καρδιοπαθών είχαμε ξαναγράψει· ήταν το κύριο θέμα της ΕΒΔΟΜΗΣ προ ετών (17.12.2011), μετά τα εγκαίνια της εκσυγχρονισμένης Μονάδας του καρδιολογικού τμήματος του Ασκληπιείου, Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Βούλας.

Έκτοτε δεν μας είχε απασχολήσει (ευτυχώς), πράγμα που όλως αναπάντεχα συνέβη πρόσφατα και λέω πάλι «ευτυχώς».

Αναπάντεχα, γιατί κάποια συμπτώματα – πόνου στο στήθος, εφίδρωση, υψηλή πίεση – με οδήγησαν εσπευσμένως στις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες, στο παρακείμενο Ασκληπιείο, στα επείγοντα περιστατικά κι από κει λίγο αργότερα στην εντατική μονάδα του Καρδιολογικού τμήματος.

Επειδή είχα εισαχθεί για πρώτη φορά το 1993 και δεύτερη το 2005, οφείλω να πω πως παρά τη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμουν, μ’ ένα καινούργιο «μεταμνημονιακό» έμφραγμα, ένιωσα ένα ευχάριστο αίσθημα ασφάλειας τόσο από πλευράς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και από πλευράς κτιριακής και νοσηλευτικών εγκαταστάσεων. Βρισκόμουν πλέον σε μια υπερσύγχρονη νοσηλευτική μονάδα:

- Πολυ-μορφική κλίνη, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη, όπισθεν της οποίας υφίσταται ένα ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό «εργαστήριο»: Μόνιτορ, οξυγόνο, ενδείκτες κ.λπ. Η πίεση και οι παλμοί μετριούνται και καταγράφονται αυτόματα. Παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας και των παλμών, καθώς και της οξυγόνωσης. Κι όλα τα απαραίτητα στοιχεία καταγράφονται και μεταφέρονται αυτομάτως στις κεντρικές οθόνες που βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση των νοσηλευτών, σε ορισμένο γι’ αυτό το σκοπό, χώρο της μονάδας.

Αυτή τη στιγμή οι κλίνες έχουν αυξηθεί σε οκτώ από έξι που ήταν το 2011.

Την επομένη το πρωί και κάθε πρωί γίνεται η καθιερωμένη επίσκεψη της ομάδας των ιατρών προς ενημέρωση και λήψη κατευθύνσεων.

Την πρώτη φορά που σας επισκέφθηκα ήταν προ ετών, στα εγκαίνια της μονάδας, ως δημοσιογράφος, λέω στον Διευθυντή Αθανάσιο Μανώλη. Τώρα σας επισκέπτομαι ως ασθενής!

Α, πώς τα βλέπετε, απαντά με ένα πλατύ χαμόγελο ο διευθυντής. Αν κι είναι καλύτερα τα βλέπετε απέξω!

― Όχι. Από μέσα βλέπεις καλύτερα, κι ας μην είναι ευχάριστο. Τώρα κάνω πραγματικό ρεπορτάζ, απάντησα.

Και είναι έτσι. Ο μηχανικός εξοπλισμός, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, η οργάνωση και διαχείριση της λειτουργίας της μονάδας και η συνεργασία με τον ασθενή – και είναι αλήθεια ότι ορισμένοι είναι «δύσκολοι» - είναι (σχεδόν) άψογη. (Βάζω το «σχεδόν», γατί πάντα υπάρχει το καλύτερο).

Μια «πινελιά» ακόμη. Την επομένη έκανα στεφανιογράφημα και ακολούθως αγγειοπλαστική δηλαδή «μπαλονάκι» για διάνοιξη της στενοθείσας αρτηρίας και τοποθέτηση μεταλλικού πλέγματος (stent), για τη στερέωση της διάνοιξης.

Επειδή το είχα ξανακάνει το 2006, με κορυφαίον στο είδος ιατρό, διευθυντή στο Τζάνειο, τότε ...Ολύμπιο, οφείλω να σημειώσω, ότι είδα στην πράξη τη χρησιμότητα του «στεφανιογράφου – αγγειογράφου», που με πολύ πείσμα και με οριακή πλειοψηφία πέρασε την έγκριση της προμήθειάς του, ο τότε διευθυντής του Ασκληπιείου Ηρακλής Καραγιώργος το 2007 από το Διοικητικό συμβούλιο. Το μηχάνημα αυτό, απ’ ότι ως ασθενής – ρεπόρτερ διαπίστωσα, δεν υπήρχε στο Τζάνειο.

Να θυμίσω, όχι για να τους «καλοπιάσω» ή για να τους υμνήσω, ότι μεγάλο μέρος του μηχανικού εξοπλισμού και τις κτιριακές ανακαινίσεις έγινε με δωρεές των συμπολιτών μας Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου καθώς και της εταιρείας Naftomar της οικογένειας Ζέιν. Πιθανότατα και άλλων που διέφυγαν της πρόχειρης έρευνάς μου ή που θα τους μιμηθούν στο μέλλον.

Αυτά επειδή πολλές φορές, τα ‘χουν βάλει με το Νοσοκομείο, όπως και προχθές στη συζήτηση για το ρυμοτομικό του Ασκληπιείου στο Δήμο 3Β, ή και το εποφθαλμιούν κάποιοι συχνά.

Το Νοσοκομείο που σώζει ζωές, που πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να αναβαθμιστεί, το Νοσοκομείο που είναι άρρηκτα δεμένο με τη γένεση και ανάπτυξη αυτής της πόλης, της «Κάτω Βούλας» της συνοικίας Ευρυάλη.

Για το Ασκληπιείο Νοσοκομείο και την πέριξ περιοχή του, απαιτείται συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Διοίκησης του Νοσοκομείου και των Κοινωνικών φορέων. Παράδειγμα ο βασιλιάς Πελασγός που λέει στις “Δαναΐδες Ικέτιδες”: «Ας νοιαστεί όλος ο λαός τη γιατρειά να βρει. Εγώ δεν μπορώ πιο μπροστά υπόσχεση να δώσω, αν δεν μιλήσω γι’ αυτά σ’ όλους τους συμπολίτες μου»!* Αυτή ήταν “διαβούλεση” και τόσο δημοκράτες ήτανε οι βασιλείς προτού καβαλικέψουν το καλάμι!...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 313 guests και κανένα μέλος