Σε συνέχεια του θέματος της προηγούμενης εβδομάδας, θα αναφερθούμε στον νόμο για τα αυθαίρετα. Η συνέπεια της ανεξέλεγκτης δόμησης είναι ένας τεράστιος στόλος από αυθαίρετα κτίρια και αυθαιρεσίες σε άλλα νόμιμα.

Ν.4178/13: Επειδή τίποτα δεν γκρεμίζεται στην Ελλάδα, επινοήθηκε η δυνατότητα για “πρόσκαιρη νομιμοποίησή” τους (30 χρόνια απαλλαγή από κατεδάφιση και πρόστιμα). Έτσι μιλάμε για τακτοποίηση αφού νόμιμο αυθαίρετο δεν μπορεί να υπάρξει.

Τα συνήθη ερωτήματα που ακούμε είναι: Μετά τα 30 χρόνια τι; Ποιός είναι ο σκοπός ψήφισης του νόμου; Με συμφέρει να το τακτοποιήσω; Μπορώ να κάνω μερική τακτοποίηση; Θα βγει κι άλλος νόμος;

Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Ο σκοπός εφεύρεσης του νόμου είναι ο ίδιος με το χαράτσι, τα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ., τις έκτακτες εισφορές, τις μειώσεις συντάξεων κτλ: εισπρακτικός! Οι κυβερνήσεις ψάχνουν απεγνωσμένα για έσοδα και τα αυθαίρετα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία. Απεγνωσμένα, γιατί ο 4178 είναι ο τρίτος για τα αυθαίρετα, με τον 4014 να βγαίνει αντισυνταγματικός! Απεγνωσμένα, γιατί χαρίζει χρέη ΙΚΑ και παλιά πρόστιμα διατήρησης. Απεγνωσμένα γιατί μπορείς να τακτοποιήσεις αυθαίρετο 70 τετραγωνικών με 8.500€, δηλ. πολύ κάτω απ’ την αξία αγοράς του.

Είναι πολύ πιθανό το Φλεβάρη (που λήγει ο υπάρχων) να ψηφιστεί άλλος νόμος μιας και δεν υπάρχει ακόμα μεγάλη ανταπόκριση απ’ τον κόσμο. Δεν γνωρίζουμε όμως για τυχόν καλύτερους ή χειρότερους όρους. Μετά τα 30 χρόνια πάντως, είναι πολύ πιθανό να επανέλθει το κράτος και να ζητήσει αντίτιμο για νέα παράταση της ‘’ημινόμιμης’’ οδού. Μερική τακτοποίηση σημαίνει να τακτοποιήσω κάποια απ’ τα παράνομα τετραγωνικά (για μικρές παραβάσεις δεν ενδείκνυται) αποδεχόμενος όμως ότι είμαι το ίδιο ευάλωτος όπως πριν σε καταγγελίες και πρόστιμα. Γλιτώνω όμως τους σημαντικότερους χώρους που με ενδιαφέρουν. Τέλος στο αν συμφέρει να κάνω τακτοποίηση, η απάντηση έχει δυο σκέλη. Ναι, συμφέρει αυτούς που θέλουν να τακτοποιήσουν κύρια κατοικία ή μαγαζί και έχουν εκκρεμείς καταγγελίες και πρόστιμα διατήρησης, αφού συμψηφιστικά θα τους κοστίσει πολύ λιγότερο. Όχι, αν δεν υπάρχει εκκρεμής καταγγελία ή αν οι παραβάσεις είναι εύκολα κατεδαφιστέες απ’ τον ιδιοκτήτη, γιατί μπορεί να ρισκάρει την διατήρηση τους και είτε να τις τακτοποιήσει με κάποιο νέο νόμο όταν θα ‘χει λεφτά, είτε να τις κατεδαφίσει πληρώνοντας ένα μόνο πρόστιμο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευόμαστε έναν μηχανικό.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 130 guests και κανένα μέλος