Προς πιθανόν ευγενείς εν τη προθέσει τους και εμφανώς μπουνταλάδικες εν τη εφαρμογή τους αυτοδιοικητικές φιλοδοξίες.

Φίλτατε ταγέ της εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης λαμβάνω την αμφίβολη τιμή να σου ψιθυρίσω λίγα φωνήεντα στ’ αυτάκι, με την αναγκαία προσθήκη συμφώνων τινών χάριν ευφωνίας, ευελπιστών ότι δεν θα τα γράψεις εις την πλέον γνωστήν περγαμηνήν.

Εάν, σώνει και καλά, η ασυγκράτητη εφηβική ορμή σου φλέγεται να οικοδομήσει κάτι εντελώς νέο επί του κατά βούλησιν βομβαρδιζομένου παλαιού, τότε σχεδίασε πρώτα μέχρις ακρόνυχος το νέο και μετά κατεδάφισε το παλαιό.

Είναι σημαντικό να προσέξεις ώστε οι φιλόδοξοι συνεργάτες σου, να χρήζουν μόνον της δικής σου εποπτείας και όχι εκείνης ψυχιάτρου.

Η επιλογή των κατά τομέα αρίστων διοικούντων υπαλλήλων του Δήμου δεν πρέπει να γίνεται με μόνο κριτήριο το ποιόν ψήφισε έκαστος στις πρόσφατες εκλογές, με συνέπεια να τίθενται υπό τις εντολές τού αμφιβόλων προσόντων νεοσσού εκλεκτού σου μπαρουτοκαπνισμένοι παλαίμαχοι με 30 χρόνια εμπειρία. Εξόχως πιθανόν ο εκλεκτός σου να είναι ένας συμπαθής ή και ασυμπαθής βλαξ που δεν μπορεί να χωρίσει δυό γαϊδουριών άχυρα, ή ένας μνησίκακος εμπαθής που εφορμά να διοικήσει όπως ακριβώς οδηγούν τινές συνάνθρωποί μας, οι οποίοι δεν βγαίνουν στον δρόμο για να πάνε στον προορισμό τους, αλλά για να γ……. τους άλλους οδηγούς.

Δεν ευθύνεσαι εσύ για τον δολίως επιβληθέντα “Καλλικράτη”, αλλά μη ρίχνεις νερό στον μύλο του. Θα έχεις σίγουρα ψυχανεμιστεί ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει -εκτός όλων των άλλων- αποκέντρωση και όχι υδροκέφαλο υπερσυγκεντρωτισμό του κερατά. Έχεις λοιπόν στα χέρια σου δύο, τρεις, τέσσερεις πρώην Δήμους που βάσκανη μοίρα τούς “καλλικράτισε” στη γνωστή συγκολλημένη ομορφιά ωσάν εκείνο το ουρλιάζον από πόνο και απόγνωση τέρας του Δρος Φρανκενστάϊν. Πρέπει λοιπόν ν’ αφήσεις στις πόλεις-πρώην δήμους -και νυν φτωχούς συγγενείς του “μεγάλου”- κάποιες στοιχειωδώς αναγκαίες και επιτοπίως εδρεύουσες υπηρεσίες, όπως προσωπικό και οχήματα καθαριότητας ή συνδεδεμένους με την κεντρική διοίκηση υπολογιστές για να μην επιβαρύνεις με μετακινήσεις και ταλαιπωρία τους κατοίκους των “επαρχιακών” σου πόλεων, για ένα πιστοποιητικό. Μόνον ο Σκρούτζ Μακ Ντακ ήθελε να έχει όλο του τ﨔βιός” μπροστά του για να το μετράει και να χαίρεται.

Δεν κάνει να τα μαντρώνεις όλα κι όλους σ’ ένα μαντρί, γιατί που να χτυπιέσαι κάτω, οι όπως-όπως συνενωθέντες πρώην Δήμοι δεν παύουν να είναι δύο, τρεις, τέσσερεις διαφορετικές και ευκόλως διακριτές πόλεις με τις ιδιαιτερότητές τους που χρήζουν σεβασμού και όχι μπουλντόζας.

Μάθε να ακούς, δεν θα χάσεις. Σκέψου πόσο πιο απλά και γόνιμα θα ήταν για σένα τα πράγματα εάν είχες καλέσει τους αποδεδειγμένα επαϊοντες του τομέα καθαριότητας φερ’ ειπείν και τους ζητούσες τη γνώμη τους για το πώς ο τομέας ευθύνης τους θα μπορούσε να γίνει πιο ευέλικτος και αποδοτικός. Θα έβγαινες κερδισμένος; ναι ή όχι;

Κάθε μέλος, χέρι, πόδι κλπ, από το συγκολληθέν ον του Φρανκενστάϊν, όταν ανήκε στο δικό του το κορμί, είχε να παρουσιάσει κάτι καλό, είτε λεγόταν καθαριότητα, είτε πράσινο, πυρασφάλεια κ.ο.κ. Ρώτα για να μάθεις -η ξερολίαση είναι ασθένεια, καταπολέμησέ την- σεβάσου για να σε σεβαστούν, πρόσθεσε ή έστω διατήρησε, μην καταστρέφεις.

Πιστεύω ότι θα τα ξαναπούμε, μάλλον αναπόφευκτα και από πλευράς μου καλοπροαίρετα. Αν θέλεις, μπορούμε να τα πούμε και από κοντά, αλλά να ξέρεις ότι δεν με εντυπωσιάζουν οι τίτλοι και τα αξιώματα. Κάποτε τα έφαγα με το κουτάλι και δεν μού λένε απολύτως τίποτε. Βλέπω μόνο ανθρώπους, προσω- πικότητες, ψυχές. Η δημόσια παραδοχή του λάθους τιμά όποιον την τολμά και τον ανεβάζει όσο δεν φαντάζεσαι στα μάτια των συμπολιτών του.

Να είσαι καλά, το εννοώ και το εύχομαι.  

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 183 guests και κανένα μέλος