Με παγκόσμιες τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε η έναρξη του πολυδάπανου πειράματος στα γαλλο-ελβετικά σύνορα για την ανακάλυψη του αποκαλουμένου «σωματιδίου του Θεού», ή-με άλλα λόγια-για την αποκάλυψη των μυστικών της δημιουργίας του σύμπαντος...

Το «σωματίδιο του Θεού»

ή τι ακριβώς έκανε η φοράδα στ’ αλώνι

 

Με παγκόσμιες τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε η έναρξη του πολυδάπανου πειράματος στα γαλλο-ελβετικά σύνορα για την ανακάλυψη του αποκαλουμένου «σωματιδίου του Θεού», ή-με άλλα λόγια-για την αποκάλυψη των μυστικών της δημιουργίας του σύμπαντος. Εξήμισυ δισ. ευρώ-σε πρώτη φάση-στοίχισε η προετοιμασία του πειράματος. Ειλικρινά δεν γνωρίζω εάν εκτός από μερικές χιλιάδες χαζοχαρούμενους δημοσιογράφους του πλανήτη μας, που παίρνουν εντολές: «τώρα γελάτε, τώρα κλαίτε, τώρα επικροτείτε και τώρα καταδικάζετε», θα χαρούν για το πείραμα και τα δισεκατομμύρια λιμοκτονούντων επί γης. Αλήθεια, πόσα αναπτυξιακά έργα που θα καταπολεμούσαν την πείνα στις υπανάπτυκτες χώρες θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν με εξήμισυ δισ. ευρώ;


Δεν είμαι κατά της επιστημονικής έρευνας όταν αυτή υπηρετεί την βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεως των ανθρώπων και σέβεται το περιβάλλον. Είμαι όμως σαφέστατα αντίθετος όταν η επιστήμη τίθεται στην υπηρεσία μερικών χιλιάδων χρυσοκάνθαρων. Διότι έχω την αίσθηση ότι περί αυτού πρόκειται και τώρα. Το «χοντρό» χρήμα που συνήθως τροφοδοτεί τέτοια πολυδάπανα ερευνητικά προγράμματα προέρχεται από τις πολυεθνικές και υπηρετεί τις ανομολόγητες επιδιώξεις τους. Μήπως ακούσατε από τα «ελληνικά», ή τα διεθνή Μ.Μ.Ε. μιά λέξη για την ταυτότητα των χορηγών του πειράματος; Εάν πρόκειται για μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ή ερευνητικά κέντρα, είναι γνωστό ότι οι χορηγίες τους προέρχονται κυρίως από τις πολυεθνικές και ο στόχος των ερευνητικών προγραμμάτων εξυπηρετεί-συνηθέστατα-κάποια βιομηχανία οπλικών συστημάτων, κάποια φαρμακοβιομηχανία ή κερδοσκοπικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στον έλεγχο του ανθρώπινου γονιδιώματος, ή ακόμα και κάποια πολυεθνική τροφίμων όπως η Monsado που επιδιώκει να γεμίσει τον πλανήτη με γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι δαπάνες για την «τρύπα στο νερό» καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από ευρωπαϊκούς κοινοτικούς πόρους, προκύπτει η εξής αντίφαση: Σε εποχή διατυμπανιζόμενων από τους Ευρωπαίους επιτρόπους «ισχνών αγελάδων», σε εποχή που οι Ευρωπαίοι αγρότες των μεσογειακών κυρίως χωρών πιέζονται να συρρικνώσουν τις παραδοσιακές τους καλλιέργειες προς όφελος των πολυεθνικών εισαγωγής και εμπορίας τροφίμων και τέλος σε εποχή που μένουν στα χαρτιά οι ευρωπαϊκές μεγαλοστομίες για χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στις τριτοκοσμικές χώρες, με παράλληλο στόχο την συγκράτηση του μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη, βλέπουμε να περισσεύουν 6,5 δισ. ευρώ για ένα πείραμα αμφιβόλου ωφελιμότητος για την ανθρωπότητα.


Από τα ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη νέων καταστροφικών υπερόπλων μέχρι και τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανώνται ετησίως δήθεν για ερευνητικά διαστημικά προγράμματα-και στην πραγματικότητα για να την κοπανήσουν σε άλλο πλανήτη οι υπεύθυνοι της καταστροφής του δικού μας, όταν θα τον έχουν καταστήσει ακατοίκητο-παίζεται το ίδιο χιλιοειδωμένο έργο. Απωλέσαμε εδώ και χρόνια και την θυμοσοφία των προγόνων μας. Αν ζούσε ο συχωρεμένος ο παππούς μου, επί τω ακούσματι της ειδήσεως για τους νέους «θεούς» και τα κατορθώματά τους θα είχε απλώς αναφωνήσει: «χέ...κε η φοράδα στ’ αλώνι». Εμείς βαράμε παλαμάκια θυμίζοντας το τραγουδάκι του αξέχαστου Μάνου Λοϊζου για τα μικρά μερμυγκάκια που χειροκροτάνε μ’ ενθουσιασμό. Την ίδια ώρα που άλλοι επιστήμονες με συναίσθηση της αποστολής τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η τραγική κατάσταση από την μόλυνση και την υπερθέρμανση του πλανήτη μας είναι μη αναστρέψιμη.


Η κυβέρνηση των Η.Π.Α., μιας χώρας με τεράστιο ποσοστό συνενοχής στην έκλυση αερίων θερμοκηπίου δεν έχει υπογράψει ακόμα το πρωτόκολλο του Κυότο για την επιβολή μέτρων ελέγχου των ρυπογόνων βιομηχανιών. Οι Κινέζοι αγωνίζονται «φιλότιμα» να αποσπάσουν τα πρωτεία των πρωταθλητών-ρυπαντών του πλανήτη από τους Αμερικανούς, αν δεν τα κατέχουν ήδη. Αλλά και οι περισσότερες από τις χώρες που έχουν δεσμευθεί με την υπογραφή τους για την επιβολή των αναγκαίων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, ελάχιστα έχουν πράξει πέρα από λόγια παχειά.

Όταν λοιπόν δεν περισσεύουν χρήματα για την καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας και της υπανάπτυξης, όταν δεν περισσεύουν για να σώσουμε τον πλανήτη που ανήκει σε όλους μας και που τον παραδίδουμε ασθενέστερο και φτωχότερο σε κάθε επόμενη γενιά, αλλά αντίθετα ξοδεύονται προκλητικά, κολοσσιαία ποσά για ερευνητικά προγράμματα αποκαλύψεως της συμπαντικής κοσμογονίας και αποικίσεως άλλων πλανητών, δεν δίνω δεκαράκι τσακιστό εάν οι δέκα χιλιάδες διαβιούντες στον κόσμο τους επιστήμονες ανακαλύψουν το «σωματίδιο του Θεού».


Στην πλειονότητα των κατοίκων της γης μας και στους απογόνους τους επιφυλάσσεται από τους αφανείς-πλην ουσιαστικούς-κυβερνήτες μας ο ρόλος της...κατσαρίδας. Που θα κληθεί να επιβιώσει κάποια στιγμή στο μέλλον σε μιά γη μολυσμένη, με ελάχιστο πόσιμο νερό, ξερή και γυμνή από δάση, τσουρουφλισμένη από τον ήλιο και πλημμυρισμένη σε μεγάλα τμήματά της από την θάλασσα.

Δικαιούμαι επομένως να απαντήσω στον δήθεν παγκόσμιο εκστασιασμό για το «πείραμα του αιώνα» με την φράση του παππού μου: «χέ...κε η φοράδα στ’ αλώνι».

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 124 guests και κανένα μέλος