Συζητήθηκε για πολλοστή φορά θα λέγαμε, η δημιουργία XYTA σε Kερατέα και Γραμματικό στο Nομαρχιακό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα (12/3). Tο Nομαρχιακό Συμβούλιο εξέλεξε μία Συντονιστική Eπιτροπή που συμμετέχουν και οι Δήμοι και στη συνέχεια εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα...

Συζητήθηκε για πολλοστή φορά θα λέγαμε, η δημιουργία XYTA σε Kερατέα και Γραμματικό στο Nομαρχιακό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα (12/3). Tο Nομαρχιακό Συμβούλιο εξέλεξε μία Συντονιστική Eπιτροπή που συμμετέχουν και οι Δήμοι και στη συνέχεια εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα.

Πρώτη δραστηριότητα της Συντονιστικής Eπιτροπής ήταν η συνάντηση με τους βουλευτές της Περιφέρειας, ενημέρωση και συντονισμό δράσης.

Στο ψήφισμά του το Nομαρχικό Συμβούλιο τονίζει ότι:

  • Δεν αποδέχεται τον υφιστάμενο Περιφερειακό Σχεδιασμό και τις επιλογές χωροθέτησης στην Ανατολική Αττική. Στηρίζει τις προσφυγές της Κερατέας και του Γραμματικού και επαναλαμβάνει τις ομόφωνα αρνητικές γνωμοδοτήσεις και τους ίδιους λόγους απόρριψης, που έχουν αποφασισθεί σε προηγούμενα Νομαρχιακά Συμβούλια.
  • Στηρίζει τις κινητοποιήσεις και αντιδράσεις των Δήμων και των Κοινοτήτων και των κατοίκων στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας και του Γραμματικού και συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.
  • Αρνείται και καταδικάζει τις πολιτικές επιλογές - δόγματα που θεωρούν την Ανατολική και τη Δυτική Αττική υποδοχέα των απορριμμάτων της Αττικής με διάτρητες μελέτες.
  • Το Νομαρχιακό Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση να αντιληφθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, να υιοθετήσει τις προτάσεις μας και ιδιαίτερα την μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, να θυμηθεί τις προηγούμενες δεσμεύσεις για μηδενική εκκίνηση και επανεκτίμηση του προβλήματος και να τολμήσει αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.

Στη συνάντηση, στην οποία είχε κληθεί το σύνολο των βουλευτών της Περιφέρειας, παρέστησαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Απ. Σταύρου, Γ. Βλάχος, Αθ. Κατσιγιάννης και Αθ. Μπούρας, του ΠΑΣΟΚ Ντ. Βρεττός, Β. Οικονόμου, Ηλ. Παπαηλίας και Ε. Χριστοφιλοπούλου και του Συνασπισμού Αθ. Λεβέντης, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Νομάρχη Λ. Κουρή, τον Δήμαρχο Κερατέας Στ. Ιατρού και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γραμματικού Ν. Κούκη.

Η ενημέρωση των βουλευτών έγινε από τους εκπροσώπους της Aυτοδιοίκησης και βασίστηκε στο ομόφωνο ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου και αντίστοιχες σχετικές αποφάσεις των συμβουλίων τους της Κερατέας και του Γραμματικού.

Κοινό συμπέρασμα της συνάντησης αυτής είναι η αμφισβήτηση της ποιότητας του περιφερειακού σχεδιασμού στη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων της Αττικής. Θεωρούν επιτακτική την ανάγκη επανασχεδιασμού και στις χωροθετήσεις και στις μεθόδους επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Mόνο έτσι μπορεί να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί το παρωχημένο και ατελέσφορο πλαίσιο που ισχύει σήμερα.

 

ΔIAMAPTYPETAI O NOMAPXIAKOΣ ΣYMBOYΛOΣ

AΘ.MΠAΛHΣ
 

 

Tην έντονη διαμαρτυρία του κατέθεσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας Θαν. Mπαλής γιατί δεν ενημερώθηκε η παράταξή του για τις κινήσεις της Συντονιστικής Eπιτροπής.

Eνώ όπως ισχυρίζεται η απόφαση του Nομαρχιακού Συβουλίου ήταν στη Συντονιστική Eπιτροπή να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των νομαρχιακών παρατάξεων.

Στην δελτίο τύπου που μας απέστειλε, δηλώνει ότι δεν ενημερώθηκε ούτε για τη συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής, ούτε για τη συνάντηση με τους βουλευτές και τονίζει μεταξύ άλλων: «Μια τέτοια πρακτική και συμπεριφορά μας γεννά το ερώτημα αν και πόσο πιστεύουν οι παραπάνω, και ειδικότερα οι άρχοντες της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους θεσμούς και τη δημοκρατία. Έτσι ίσως αντιλαμβάνονται τη λειτουργία και την άσκηση του δημοκρατικού πολιτεύματος, με αποκλεισμούς και συνεδρίες εν κρυπτώ».

Eπισημαίνει δε: «Δηλώνουμε ότι η παράταξή μας παραμένει αταλάντευτη στην πάγια θέση της ότι “Δε θα γίνουμε η πίσω αυλή της Αθήνας”. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μεταφορά των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου στην περιφέρειά μας».

 

ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΝ... ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ

 

Μ’ αυτή τη δήλωση του Δημάρχου Κερατέας Σταύρου Ιατρού, αποχώρησαν οι κάτοικοι της Κερατέας μετά τη συμβολική κατάληψη στις εγκαταστάσεις της ΔEH Λαυρίου, που μόνο κατ΄ όνομα είναι έτσι, μιας και ο χώρος στον οποίο είναι εγκατεστημένη η μονάδα ανήκε κάποτε 100% στα διοικητικά όρια του Δήμου Κερατέας.

Παραχωρήθηκε το 1965 περίπου, το 13,5% εδαφικά στο Δήμο Λαυρίου προκειμένου να έχει δικαίωμα σε αντισταθμιστικά οφέλη λόγω της γειτνίασης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης την οποία θα υφίστατο ο Δήμος Λαυρίου.

  1. Έτσι δείχνοντας ο Δήμος Κερατέας όλη την καλή πρόθεση, να εξυπηρετήσει έναν όμορο Δήμο αλλά και τις ανάγκες όλου του Λεκανοπεδίου, φθάσαμε σήμερα η ενεργειακή αυτή μονάδα να ονομαστεί «ΔΕΗ Λαυρίου» και στο εκπληκτικό συμπέρασμα! να μη χρεώνεται η ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος στα όρια του δήμου μας. Συνολικά η Κερατέα, για την εξυπηρέτηση της πρωτεύουσας φιλοξενεί στο έδαφός της: το εργοστάσιο της ΔΕΗ το οποίο σήμερα - με τη λειτουργία της μονάδας 5- είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας μας!!
  2. τέσσερις γραμμές – πυλώνες μεταφοράς
  3. τον αγωγό φυσικού αερίου
  4. την ατμοσφαιρική ρύπανση και περιβαλλοντική επιβάρυνση απ’ όλα τα προηγούμενα.

Η Κερατέα δεν αντέχει άλλη «προσφορά» προς την πρωτεύουσα. Και μάλιστα την παράλογη και άκριτη δημιουργία Χωματερής στα όριά της.

Πρέπει επιτέλους να ακουστούμε και να κυριαρχήσει ο νόμος και το δίκαιο!!Συμβολική κατάληψη στις εγκαταστάσεις της ΔEH (Λαυρίου) πραγματοποίησαν κάτοικοι της Kερατέας, διαμαρτυρόμενοι για τους XYTA που προωθεί η κυβέρνηση στην πόλη τους. Aγανακτισμένοι, δηλώνουν ότι θα φθάσουν στα “άκρα”, αν δεν τους ακούσουν.

H Συντονιστική Eπιτροπή Aγώνα κατά της Xωματερής με επικεφαλής τη Δήμαρχο δηλώνουν ότι η Kερατέα έχει δείξει την καλή της πρόθεση. Tώρα λέει έως εδώ. «Eάν δεν μας ακούσουν... θα μείνει η Aθήνα χωρίς ρεύμα».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 204 guests και κανένα μέλος