Θ’ αφήσουμε το φασισμό να ξανασηκώσει κεφάλι;
Γράφει ο Δημήτρης Τσουκαλάς

tsoukalas-d
Η δολοφονία του Π. Φύσσα έναν χρόνο πριν λειτούργησε ως σοκ για τις συντηρητικές δυνάμεις του τόπου, αφού εκτός των άλλων το θύμα ήταν Έλληνας, νέος, αντιφασίστας και δημοφιλής μουσικός. Η δολοφονία του ανέτρεψε ισορροπίες και πρακτικές στον χώρο των ακροδεξιών δυνάμεων, όχι λόγω ευαισθησίας, αλλά κυρίως γιατί φάνηκε ότι το συστημικό συντηρητικό κατεστημένο διατηρούσε στενές σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή. Έγινε καταφανές ότι η ακροδεξιά ομάδα της Ν.Δ. είχε απολέσει τον έλεγχο του φασιστικού μορφώματος, το οποίο δρούσε και για δικούς του σκοπούς. Επιπλέον, απωλέσθη ο έλεγχος της δημοσιότητας του φόνου αυτού καθ’ εαυτού, που έλαβε διαστάσεις μεγαλύτερες από αυτές που θα μπορούσε να διαχειριστεί το μηντιακό σύστημα, όπως συνήθιζε με τα εγκλήματα των μελών του νεοναζιστικού μορφώματος.

Παρά ταύτα η όλη υπόθεση, με τη δημοσιότητα που έλαβε, εντάχθηκε στους μύχιους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την «κακή» Χ.Α. που είχαν ανοίξει μετά το «σπάσιμο» του ακροδεξιού μονοπωλίου της ιδεολογικής αξιοποίησης της περιβόητης «Πηγάδας» του Μελιγαλά. Τριάντα δύο φάκελοι με αδικήματα, εγκληματικούς ακτιβισμούς και κακουργήματα μελών και στελεχών της Χ.Α., βγήκαν από τα συρτάρια και διαβιβάστηκαν εσπευσμένα στους αρμόδιους εισαγγελείς από τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης & ΠΡΟ – ΠΟ, κ. Δένδια. Ο κ. Δένδιας, που ήταν πάντα δυσκίνητος στην αντιμετώπιση αυτών που συνέβαιναν δεξιά του, αλλά ευκίνητος σαν αίλουρος έναντι των τεκταινομένων στα αριστερά του, έγινε εκών άκων η αιχμή του δόρατος της δίωξης των εγκληματικών πράξεων της Χρυσής Αυγής και της ομάδας που εμφανίζονταν ενώπιον του ελληνικού λαού ως ηγεσία της.

Ένα χρόνο ωστόσο μετά την άνανδρη δολοφονία του Π. Φύσσα από το πρωτοπαλίκαρο του τάγματος εφόδου και αναπληρωτή οικονομικό υπεύθυνο της Χ.Α. Νίκαιας, η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει ακόμα προσαχθεί σε δίκη και επιπλέον ψιθυρίζεται ότι μεθοδεύεται νομοθετικά η πτώση τους στα μαλακά με αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Βέβαια ο Ρουπακιάς και οι συνεργοί του θα θυσιαστούν στο βωμό της κάθαρσης του νεοναζιστικού μορφώματος.

Είναι εξοργιστικό ένα χρόνο μετά να ξεθαρρεύουν οι νεοναζί και να βγαίνουν και πάλι παγανιά στις γειτονιές, στέλνοντας στο νοσοκομείο μετανάστες και ομοφυλόφιλους, οργανώνοντας παράλληλα μαζικές επιθέσεις σε χώρους αλληλεγγύης. Επίσης εξοργιστική είναι η αισχυντηλή προσπάθεια μιας εκ νέου εμφάνισης του φασιστικού λαϊφστάιλ στα ΜΜΕ της διαπλοκής, που εξέθρεψαν και προέβαλαν ως αξιοθέατο αυτό το φαινόμενο. Βέβαια εξόχως εξοργιστική και συνάμα επικίνδυνη, είναι η άσκηση βίας από «θύλακες» στην αστυνομία που δηλώνουν εκκωφαντικά την παρουσία τους σε κάθε αντιφασιστική εκδήλωση και προβαίνουν σε πράξεις αναίτιας σκληρότητας, όπως πχ στον Βύρωνα ή σε συναυλίες και πορείες αλληλεγγύης. Βέβαια τα γεγονότα στο Βύρωνα κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Είχαν την οσμή οργανωμένης πρόκλησης. Υπήρξε άραγε εμπλοκή εκπροσώπων της ιεραρχίας της ΕΛ.ΑΣ., ή ήταν «αυθόρμητη» συμπεριφορά των μονάδων καταστολής; Ήταν ‘μεμονωμένες’ εκδηλώσεις υπερβολικού ζήλου οργάνων της τάξης ή απλώς υπερβολές θερμόαιμων νεαρών αστυνομικών;

Το ειδύλλιο Μπαλτάκων και Κασιδιάρηδων έχει βαθιές ρίζες απ’ ότι φαίνεται στον χώρο της ακροδεξιάς. Ο κ. Μπαλτάκος, άλλωστε, σύμφωνα με δημοσιεύματα «καθοδηγούσε» τους βουλευτές της Χ.Α. στις ψηφοφορίες. Ο ίδιος ως πολιτικός φέρεται να προχωρεί στην ίδρυση ακροδεξιού κόμματος. Για να έχουμε επιτέλους «μια πιο σοβαρή Χρυσή Αυγή» για να μπορούν να συνεργαστούν μαζί της οι δυνάμεις του μνημονιακού κατεστημένου.

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα γίνεται φανερό ότι ο φασισμός δεν θα αντιμετωπισθεί από ενέργειες αποφασιστικής πλην βραδυπορούσας δικαιοσύνης και πολύ περισσότερο από τους κρατικούς μηχανισμούς και τα όργανα της συγκυβέρνησης. Φυσικά όλοι κρίνονται σ’ αυτή την υπόθεση, πρόσωπα και θεσμοί. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει παλιότερα, ο φασισμός θα αντιμετωπισθεί κύρια από τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού, σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας, στα πεδία του πολιτικού, του κοινωνικού, της οικονομικής δημοκρατίας και στο προνομιακό πεδίο του πολιτισμού και της παιδείας. Μόνον έτσι θα εκριζωθεί η κοινωνική αυτή πανούκλα, μόνον έτσι θα ολοκληρωθεί το μετέωρο βήμα της Δημοκρατίας μας και θα βρει δικαίωση η θυσία του Παύλου Φύσσα…

 

*Ο Δημήτρης Τσουκαλάς είναι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 229 guests και κανένα μέλος