gerakiou-tzouliaΣε λιγότερο από τέσσερις μήνες καλούμαστε να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τους ανθρώπους που θα υπηρετήσουν τον πολίτη και το φυσικό περιβάλλον, τους ανθρώπους εκείνους που θα δηλώνουν ανεξάρτητοι από παρελθοντικά κομματικά καθεστώτα (θα είναι όμως;;;), όσους υπηρέτησαν και συνεχίζουν να «υπηρετούν» τον πολίτη (τον υπηρέτησαν;;;), όσους είχαν σημαία τους τη διαφάνεια και την ηθική (την είχαν;;;), όσους θα μας υποσχεθούν ένα καλύτερο μέλλον…


Αν θέσουμε ως κύριο χαρακτηριστικό τη διαφάνεια και την ηθική, ομολογουμένως είχαμε πολλούς «σημαιοφόρους». Το πόσοι από αυτούς, καταφέρνουν να μας κοιτάξουν στα μάτια σήμερα, μάλλον σχετίζεται και με την απουσία αισχύνης.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό ενός επάξιου εκπροσώπου μας είναι η ικανότητά του οργανωτικά και επιχειρησιακά, να προσφέρει ΕΡΓΟ. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να παραδεχτούμε ότι απαιτείται μνήμη ώστε να θυμηθούμε και όραση για να δούμε την όποια προσφορά…έργου!!!
Το τρίτο χαρακτηριστικό - αλλά όχι ήσσονος σημασίας - είναι η απόλυτη ελευθερία από κομματικά δεσμά – που ευτυχώς συνειδητοποιήσαμε τα λάθη των προηγουμένων ετών – και διαφαίνεται ότι «αλλάζουμε ρότα». Όπως αποδείχτηκε, οι κομματικές εξαρτήσεις αποδυνάμωναν τον όποιο τοπικό άρχοντα, καθιστώντας τον φερέφωνο και εκφραστή κομματικών σκοπιμοτήτων.

Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.
Αυτές οι εκλογές οφείλουν να είναι ουσιαστικά και όχι τυπικά εκλογές τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Αν διαφοροποιήσουμε ξανά το πραγματικό νόημά τους, φοβάμαι ότι το τίμημα θα έχει αποδέκτες εμάς… ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ.
Πολλές φορές η επιθυμία και η υπόσχεση για το καλύτερο αποτελούν τα ιδεατά όνειρα μιας κοινωνίας που δεν θέλει και δεν πρέπει να χάσει την ελπίδα της.
Γιατί όμως να αποτελούν μόνο ιδεατά όνειρα και όχι μια πραγματικότητα που σίγουρα δύναται να είναι εφικτή; Η απάντηση, καλώς ή κακώς, είναι δεδομένη και συνδέεται άρρηκτα με τις απαντήσεις που όλοι ίσως θα είχατε στο νου σας από τα ρητορικά ερωτήματα που τέθηκαν στις παραπάνω παρενθέσεις. Ο πολίτης είναι αυτός που καθορίζει την πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, την ίδια του την ποιότητα της ζωής του σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς επιλέγει τους εκπροσώπους του.
Οι επερχόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν σε ένα χρονικό πλαίσιο αρκετά δύσκολο για τον Έλληνα, όπου η πτώση της ποιότητας της ζωής του λόγω των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών που επέφερε η οικονομική κρίση, οδήγησαν στη δυσαρέσκεια, στην απώλεια της ελπίδας, στην καχυποψία.


Πολιτικά κόμματα και παρατάξεις προσπαθούν να δώσουν στίγμα εθνικών εκλογών, άλλα να τονίσουν μια αντικυβερνητική αντίδραση και άλλα να αποδώσουν ένα δημοσκοπικό χαρακτήρα στις επερχόμενες εκλογές. Ποιο είναι τελικά το διακύβευμα αυτών των εκλογών;;;.
Η ζωή μας όμως δεν είναι δυνατό να συμμετέχει σ’ ένα πείραμα ή σε οργανωμένα κομματικά παιχνίδια εξουσίας, τα οποία θα επηρεάσουν τη ζωή μας για τα επόμενα πέντε τουλάχιστον χρόνια.
Δυστυχώς, οι πολιτικές αναλύσεις δεν δίνουν μια κατεύθυνση…δίνουν αποκλειστικά και μόνο έναν πολιτικό προβληματισμό…έναν προβληματισμό για το που οδηγείται η ζωή μας αν υποπέσουμε σε λαθεμένες εκτιμήσεις, σε κακές επιλογές προσώπων, σε πολιτικές και κομματικές παγίδες.


Η Τοπική αυτοδιοίκηση ανάγεται σιγά σιγά, ειδικότερα μετά το Θεσμικό Πλαίσιο του «Καλλικράτη», σε πυρήνα τοπικής ενδυνάμωσης και ανάπτυξης της ποιότητας ζωής των πολιτών, αρκεί να διοικείται από ανθρώπους που γνωρίζουν, από ανθρώπους που πραγματικά επιθυμούν να υπηρετήσουν τα «κοινά», το συνάνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον, με αποδεδειγμένη εμπειρία στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στις πόλεις τις οποίες ζουν, από ανθρώπους ανεξάρτητους, με αξίες και ιδανικά, πραγματικά ηθικούς, όπου όλες οι κινήσεις τους χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, από ανθρώπους που γνωρίζουν τις γειτονιές, τους τοπικούς συλλόγους, τα τοπικά προβλήματα, από ανθρώπους που ήταν παρόντες στα δημοτικά συμβούλια και εκπροσωπούσαν σωστά και θεσμικά τον πολίτη, από ανθρώπους που δεν είναι καιροσκόποι, συμφεροντολόγοι και τυχοδιώκτες οι οποίοι «κυνηγούν» θέσεις και ψάχνουν  απεγνωσμένα να πιαστούν από βάρκες, απλά και μόνο για να σώσουν τον εαυτό τους ή καλύτερα για να τον κρατήσουν στην επιφάνεια μιας κακής δημοσιότητας.


Κουραστήκαμε όλοι να βλέπουμε το ίδιο έργο ξανά και ξανά…κουραστήκαμε όλοι να βλέπουμε να μην προχωράμε στο μέλλον λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Κουραστήκαμε όλοι να παρακολουθούμε δημοτικά συμβούλια να μην διεξάγονται λόγω πολιτικών φιλοδοξιών ή γιατί «πρέπει» να κρατηθεί όμηρος ο εκάστοτε δήμαρχος απλά για να γίνει η αντιπολίτευση ή η αντιπολίτευση στη συμπολίτευση. Γιατί τελικά όμηρος δεν κρατείται ο εκάστοτε δήμαρχος αλλά η πορεία ενός δήμου, μιας ή πολλών πόλεων.
Ήρθε η στιγμή να προβληματιστούμε πολιτικά, και σε αυτές τις εκλογές να κάνουμε τη σωστή επιλογή ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά και την ποιότητα της ζωής μας, να ενισχύσουμε τις πόλεις μας κάνοντάς τες σύγχρονες μα πάνω από όλα ανθρώπινες.


Επιλέγουμε ανθρώπους οι οποίοι θέτουν σε προτεραιότητα:
•    Την ενίσχυση και την αναβάθμιση των κοινωνικών δομών και των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και υγείας – ειδικότερα αυτή τη χρονική περίοδο.
•    Την αντιμετώπιση ζητημάτων και την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.
•    Την ηθική και τη διαφάνεια.
•    Την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προγραμμάτων επιχορηγούμενων από το ΕΣΠΑ.
•    Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών.
•    Την ενίσχυση της παιδείας και της δια βίου μάθησης με έργα αλλά και προγράμματα.
•    Την αναβάθμιση και την ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος με πραγματική προστασία, καθαριότητα και φύλαξη αλλά και δράσεων ανακύκλωσης και φύτευσης.
•    Την δημιουργία έργων με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
•    Αξιοποίηση εθελοντικών ομάδων, φορέων και Συλλόγων με πραγματική προσφορά για το καλό του κοινωνικού συνόλου και του Δήμου.
•    Την απευθείας στήριξη και επικοινωνία με το Δημότη δημιουργώντας ένα Δήμο με κοινωνικό πρόσωπο, δίπλα και μαζί με τον πολίτη.
•    Κάθε ενέργεια στήριξης και ενίσχυσης των παιδιών και των ηλικιωμένων όπως και των δομών αυτών αλλά και κάθε ανθρώπου με ανάγκες (άποροι, ΑμεΑ, άστεγοι κ.α.)
•    Την στήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού με έργα και όχι με λόγια.


Όλα αυτά, είναι αναγκαίο όσο ποτέ να αποτελούν τις προτεραιότητες για κάθε υποψήφιο Δήμαρχο ή Δημοτικό Σύμβουλο, αλλά και να χαρακτηρίζουν κάθε εκπρόσωπό μας στους τοπικούς θεσμούς και στα δημόσια αξιώματα, πόσο μάλλον σε αυτές τις εκλογές όπου ο πολίτης περνάει αρκετά δύσκολα. Άλλωστε, η αρρώστια γιατρεύεται με φάρμακο, δεν γιατρεύεται με δηλητήριο..
Επειδή οι μεγάλες αλήθειες λέγονται με απλές κουβέντες, ας ελπίσουμε κάθε πολιτική ανάλυση από όπου και αν προέρχεται απλά να μας αφυπνίσει…απλά να μας δημιουργήσει έναν πολιτικό προβληματισμό…απλά να μας καθοδηγήσει στη σωστή επιλογή…στο καλύτερο μέλλον!

Τζούλια – Ιουλία Γερακιού
Φαρμακοποιός

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 138 guests και κανένα μέλος