Η καθημερινή κυκλοφορία με αυτοκίνητο στους δρόμους της Αθήνας είναι μια τρέλα. Κάθε χρόνο δε, τα αμάξια πληθαίνουν, η κίνηση γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορη και ο εκνευρισμός των οδηγών χτυπάει κόκκινο.
Οι ψυχολόγοι λένε ότι ο τρόπος που οδηγούμε αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα μας. Έχετε αναλύσει ποτέ τη δική σας  οδηγική συμπεριφορά; Θα διαπιστώσετε ότι επιβεβαιώνονται...

Περνάω τα φανάρια με κόκκινο… ΔΟΞΑΣΤΕ ΜΕ!Η καθημερινή κυκλοφορία με αυτοκίνητο στους δρόμους της Αθήνας είναι μια τρέλα. Κάθε χρόνο δε, τα αμάξια πληθαίνουν, η κίνηση γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορη και ο εκνευρισμός των οδηγών χτυπάει κόκκινο.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι ο τρόπος που οδηγούμε αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα μας. Έχετε αναλύσει ποτέ τη δική σας  οδηγική συμπεριφορά; Θα διαπιστώσετε ότι επιβεβαιώνονται.


Οι περισσότεροι οδηγοί που εμπλέκονται σε επιθετική οδήγηση είναι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 26 ετών. Όμως το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί σε οδηγούς, άνδρες ή γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας εάν βρεθούν σε ορισμένες καταστάσεις ή είναι σε κακή ψυχολογική διάθεση.

Στην εποχή μας με τις πιέσεις, απαιτήσεις και το στρες που τη χαρακτηρίζουν, δυστυχώς τα κρούσματα επιθετικής οδήγησης όλο και αυξάνονται. Οι βίαιες συμπεριφορές στον τομέα αυτό μπορεί να έχουν εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες.

Τα τελευταία χρόνια, ανθεί μια νέα κατηγορία οδηγών. Η κατηγορία «παρανομώ και είμαι ο καλύτερος».

Αμέτρητες φορές μου έχει τύχει στον δρόμο να περνάω το φανάρι μου με πράσινο και να πετάγεται μπροστά μου ένα αυτοκίνητο που πέρασε με κόκκινο. Όταν λοιπόν εγώ κορνάρω, θέλοντας να επιστίσω την προσοχή στον παρανομούντα οδηγό, εκείνος γυρνάει, βγάζει το χέρι έξω και με μια αφοπλιστική μαγκιά και επιθετικότητα με «βάζει στη θέση μου».

Κατά τον Χάρι Κλιν, δηλαδή, «Περνάω με κόκκινο…Δοξάστε με».

Βέβαια, δεν συζητάω να κάνεις το λάθος να του μιλήσεις και να του πεις «καλά δεν το είδες το stop ή το κόκκινο». Γιατί η «μόδα» τώρα επιβάλει, όχι να «παίξετε μπουνιές» όπως κάνανε κάποιοι οδηγοί κολλημένοι στην γεμάτη πάθη εφηβική ηλικία, αλλά να σε απειλήσουν ότι θα βγάλουν όπλο!!

«Θα σου αρέσει αν φας μια σφαίρα στο κεφάλι», μου είπε ένας που «τόλμησα» να μην τον δοξάσω για την παρανομία του, που παραλίγο να μου κοστίσει ένα τρακάρισμα (με ό,τι αυτό επακολουθεί).


Το περιστατικό αυτό και άλλα παρόμοια με έβαλαν σε σκέψεις. Πού ζω; Σε καμία κακόφημη γειτονιά της Αμερικής; Κι αν αυτή η συμπεριφορά (μπλόφα ή όχι) υποδηλώνει τον χαρακτήρα του ανθρώπου αυτού, από πού πηγάζει όλη αυτή η βία; Μήπως φταίει η ελλιπέστατη τελικά παιδεία που έχουμε ως πολίτες, σε συνάρτηση με τους ρυθμούς της ζωής που μας γεμίζουν με άγχος; Ο υπέρμετρος εγωισμός και το αίσθημα ανωτερότητας που διακατέχει τους «ιππότες της ασφάλτου»;

Η αντίληψη του Έλληνα οδηγού δεν είναι να διευκολύνει την κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων, διευκολύνοντας έτσι και τη δική του, αλλά να επιδείξει τις ικανότητές τις δικές του και του αυτοκινήτου του, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των συνανθρώπων του.


Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για πιο ήρεμη οδήγηση, όμως μπορούμε ακολουθώντας τρεις βασικές αρχές, να προστατευθούμε ως ένα σημείο.

Μην προκαλείτε, μην εμπλέκεστε, προσαρμοστείτε στην φιλοσοφία του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, δηλαδή, στην ασφαλή συνύπαρξη οχημάτων και ανθρώπων στους δρόμους με σεβασμό προς όλους. 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 160 guests και κανένα μέλος