Το τελευταίο που έμεινε για τη σκιαγράφηση του έσχατου νόμου περί του τοπικού ή Νομαρχιακού ή επαρχιακού τύπου όπως είχε καθιερωθεί ν’ αποκαλείται, είναι το πρώτο!

Το τελευταίο που έμεινε για τη σκιαγράφηση του έσχατου νόμου περί του τοπικού ή Νομαρχιακού ή επαρχιακού τύπου όπως είχε καθιερωθεί ν’ αποκαλείται, είναι το πρώτο!

Το πρώτο που πρέπει να ορίζεται σε κάθε συζήτηση, σε κάθε νομοθέτημα, πολύ περισσότερο. Το εννοιολογικό περιεχόμενο των λέξεων «Αρχή σοφίας, η των λέξεων επίσκεψις» κατά τον Αριστοτέλη.

Ακούσαμε και καταγράφηκε κατά τη συζήτηση στη Βουλή, και από τον αρμόδιο Υπουργό και από εισηγητές της πλειοψηφίας ότι ο νόμος εκτός της κωδικοποίησης(;) των διάσπαρτων διατάξεων επιτέλους περιγράφει αναγκαίους ορισμούς: Περιφερειακός τύπος που (ευτυχώς) κατέληξε «Νομαρχιακός», τοπικός τύπος, Νομός. Και βέβαια, ως Νομοσχέδιο, πέρασε και από την Επιστημονική Επιτροπή…

Οι ονομασίες, οι ορισμοί δεν δίνονται ανάλογα με τις εκάστοτε επιθυμίες και επιδιώξεις μας, αλλά πρέπει να είναι συμβατοί, να ταυτίζονται ορθότερα, με το εννοιολογικό περιεχόμενο των λέξεων, αν μη τι άλλο, για να μη δημιουργείται σύγχυση.

Τοπικός Τύπος είναι ο «τύπος» με περιορισμένη γεωγραφική εμβέλεια και ως προς την ύλη που περιέχει και ως προς την κυκλοφορία του. Αυτό σε συνδυασμό μάλιστα, προς τον τύπο εμβέλειας επικράτειας (πανελλαδικές εφημερίδες). Από κει και πέρα, ανάλογα με την έκταση που καλύπτουν οι εφημερίδες, μπορούν να χαρακτηριστούν: Περιφερειακές, Νομαρχιακές, Δημοτικές (εμβέλεια πόλεως), Συνοικιακές.

Το Παγκράτι και η Κυψέλη (που είναι συνοικίες της Αθήνας) ε.π. δεν μπορούν να διαθέτουν τοπικό τύπο; Δεν είναι μεγαλύτερη η Καλλιθέα, απλά είναι Δήμος.

Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν είναι κατανοητό, γιατί η εφημερίδα που βγαίνει στην Τρίπολη (πρωτεύουσα του Νομού Αρκαδίας) να ονομάζεται «νομαρχιακός τύπος», ενώ εκείνη που βγαίνει στην Παλλήνη (πρωτεύουσα του νομού Ανατ. Αττικής) να ονομάζεται, όχι «Νομαρχιακός», αλλά «τοπικός τύπος».

Αλλά παρουσιάστηκε και το εξής …ωραίο! Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, που ψηφίζουν νόμους, να μη γνωρίζουν ότι η Αττική (γεωγραφικός όρος), δεν είναι Νομός.

Η Αττική είναι τέσσερις Νομοί (με την έννοια της διοικητικής διαίρεσης της χώρας). Είναι όμως Περιφέρεια. Με την ευκαιρία, κατά την ψήφιση αναθεωρήσεων άρθρων του Συντάγματος, ακούστηκε και τούτο από το προεδρείο της Βουλής: «ψηφίζουν οι βουλευτές του Υπολοίπου Αττικής». Όταν από το προεδρείο της Βουλής ακούγονται αυτές οι ανυπόστατες φράσεις, τι να περιμένω από τους κοινοτικούς υπαλλήλους! Μερικοί βουλευτές δυστυχώς και «διοικητικοί» έχουν μείνει στο «δημοτικό» της εποχής τους.

Άλλο στοιχείο «σοβαρότητας!!» είναι ότι μία εφημερίδα για να είναι «σοβαρή» πρέπει να έχει πολλές σελίδες!! Κι ας κυκλοφορεί σε 500 αντίτυπα σε πληθυσμό 100.000 ή 50.000. Τέτοια κρίση και τέτοια «σοβαρότητα» προκειμένου να ικανοποιήσουμε κάποια λαμόγια. ‘Η κάποιες σκοπιμότητες ή βλέψεις.

Αφήνω την Eπιστημονική Eπιτροπή της Βουλής, που δεν αντελήφθη τις παραπάνω λογικές ανακολουθίες, αλλά έκανε υποδείξεις για κάποιες… συντακτικές διορθώσεις! Κι ακόμα δεν είναι το σοβαρότερο, όπως δεν το είδε και το Υπουργείο Οικονομικών, που άφησε τον Υπουργό να υπογράψει: «… ως έδρα νοείται ο τόπος τον οποίο δηλώνει η εφημερίδα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ….» φαίνεται αθώο και μακάρι να είναι. Πολύ φοβάμαι όμως ότι αποτελεί διατύπωση για κατά βούληση παρερμηνεία από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου. Όταν μία επιχείρηση εκδίδει δύο εφημερίδες σε διαφορετικές περιοχές, πού θα έχει την έδρα της η κάθε εφημερίδα, αφού μόνο ένα ΑΦΜ δικαιούται να έχει μία επιχείρηση!

Κι αν η εκδοτική επιχείρηση έχει την έδρα της εφημερίδα της στο υποκατάστημά της;

Κι ένα τελευταίο, σκόρπιο, γιατί δεν έχουν τελειωμό τα ελαττώματα του περίφημου νόμου, γιατί ο νόμος, όχι απλά, δεν είναι τέλειος, όπως παραδέχθηκε ο Υπουργός, αλλά πάσχει. Και ας μην επικαλείται το διάλογο γιατί κι αυτός πάσχει.

Ένα απλό ερώτημα, κύριε Υπουργέ. Εκείνο το «επίκαιρη ύλη» εννοεί την αναλογία της προς τη συχνότητα έκδοσης; Η «εβδομαδιαία» δηλαδή έχει επικαιρότητα της τρέχουσας εβδομάδας; Η ημερήσια έχει την επικαιρότητα της παρελθούσας ημέρας; Η ημερήσια δηλαδή πρέπει να γράφει αυτά που συνέβησαν χθες, άντε και προχθές. Γιατί με… συνεντεύξεις των 600 συμβούλων και δημάρχων της Ανατ. Αττικής, μπορώ να καλύψω την ύλη 2 ετών.

Και τέλος, είναι «Νομαρχιακή» η εφημερίδα της… Τρίπολης όταν γράφει μόνο για την πόλη της Τρίπολης και όχι του νομού Αρκαδίας; Τις απαντήσεις θα τις πάρω στην πράξη.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 152 guests και κανένα μέλος