γράφει ο Γιάννης Σκουμπούρης*
Η συγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αποτελεί τοπικό βραχίονα του κράτους

Η χώρα βρίσκεται σε μία περίοδο κρίσης οικονομικής, αλλά κυρίως πολιτικής και αξιακής, χωρίς ακόμη να έχει επιλέξει την πρόταση ανάπτυξης που θα ακολουθήσει για την επόμενη περίοδο, αλλά ούτε και τους πολιτικούς σχηματισμούς που θα εκφράσουν μια συνολική και βιώσιμη εθνική λύση. Το 2014 πέρα από τις διπλές εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και για το ευρωκοινοβούλιο, μπορεί να αποδειχθεί έτος πολλαπλών ανατροπών και σημαντικών αποφάσεων του ελληνικού λαού, ο οποίος θέλει να βαδίσει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης και προοδου, ξεπερνώντας τις παθογένειες του πελατειακού πολιτικού συστήματος, του πελατειακού κράτους και του παρασιτικού οικονομικού μοντέλου που καθόρισε όλα τα παραπάνω.

Η πόλη μας, η Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, έζησε μία τετραετία απραξίας και έριδων της διαλυμένης πλέον παράταξης που διοίκησε αυτήν την περίοδο, χωρίς να καταφέρει να κάνει κάτι από όσα υποσχέθηκε και βρίσκονται καταγεγραμμένα στις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Από την άλλη ο έτερος διαμορφούμενος πόλος, παραδοσιακά εκφράζει παλαιά συμφέροντα γης,   δεσμεύσεις για αλλαγές χρήσης στους μεγάλους οδικούς άξονες της πόλης με εμπορευματοποίησή τους, ενώ σε μεγάλα ζητημάτα της πόλης (π.χ. ελεύθερες παραλίες, β πλαζ βούλας κ.λ.π.) σιωπά πολιτικά, δηλώνοντας έτσι ότι θέλει απλώς να αποτελέσει μία πενταετή διαχειριστική εκδοχή. Κάτι περίπου που θέλει και το κεντρικό κράτος για την τοπική αυτοδιοίκηση συνολικά. Και στο διαχειριστικό αυτό πλαίσιο – πέραν των θεμάτων χρήσεων γης που θα υπάρξει σαφής προσπάθεια να αλλάξουν – συσσωρεύονται ή μεταγράφονται υποψήφιοι με προσωπικά κριτήρια ο καθένας εξ αυτών. (Αν τα κριτήρια ήταν πολιτικά, οι προς μεταγραφή θα ήταν εκεί από τις προηγούμενες εκλογές)



Απέναντι σε αυτή τη διπλή τοπική παθογένεια διαμορφώνεται η ανάγκη ενός σχηματισμού βάσει αρχών και πολιτικών δεσμεύσεων για την πόλη, που θα κάνει τομές, αλλαγές και θα αλλάξει την όψη, τη λειτουργία και το επίπεδο της καθημερινότητας. Ο νέος αυτός σχηματισμός θα πρέπει θεωρώ να βασίζεται στο ακόλουθο σύστημα αρχών και ενδεικτικών δεσμέυσεων.





ΑΡΧΕΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ


Η τοπικη αυτοδιοίκηση σήμερα, που το πολιτικό τοπίο επανακαθορίζεται πρέπει να στοχεύει και να συναντά τις ουσιασιαστικές ανάγκες και αγωνίες των συνανθρώπων μας. Η συγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αποτελεί τοπικό βραχίονα του κράτους, αλλά αυτόνομα από αυτό να βρίσκεται δίπλα και να επιδεικνύει αλληλεγγύη σε κάθε συμπολίτη και συνάνθρωπο.

Οι αρχές μιας νέας δημοτικής κίνησης και αντίληψης, που οφείλει να υπερβεί παθογένειες, να συγκρουστεί με το κεντρικό κράτος, να διεκδικήσει δυναμικά μία σύγχρονη πόλη, θα πρέπει να κινούνται στο ακόλουθο πλαίσιο:



1. Η αρχή της ίσης αντιμετώπισης όλων. Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να είναι μία απολύτως δίκαιη δημοτική αρχή. Δεν κάνει διακρίσεις αντιμετωπίζοντας φίλικά τους πολιτικούς φίλους και αδιάφορα τους άλλους πολίτες ή εχθρικά τους πολιτικούς αντιπάλους. Αντιμετωπίζει και εξυπηρετεί με τον ίδιο φιλικό τρόπο, όλους τους πολίτες. Ο δήμος τίθεται στην υπηρεσία του πολίτη, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Τα εκλεγμένα πρόσωπα κινούνται πάντα με βάση αυτή την αρχή, που ισχύει σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες.

2. Απόλυτος σεβασμός του δημόσιου χώρου. Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να προστατεύει κατά προτεραιότητα το δημόσιο χώρο. Ο δημόσιος χώρος σήμερα, μέσα από τις πιέσεις των οικονομικών συμφερόντων επανακαθορίζεται. Ο δήμος είναι ο θεσμός που προστατεύει με κάθε τρόπο, αλλά και επανακτά το δημόσιο χώρο, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Ο δήμος αντιδρά άμεσα και με τρόπο δυναμικό, εξαντλώντας στον έσχατο βαθμό τα θεσμικά και άλλα μέσα που μπορεί να διαθέτει, σε περιπτώσεις καταπάτησης δημόσιου χώρου.

3. Σεβασμός και προστασία των χρήσεων γης. Ο δήμος σέβεται και προστατεύει με τη δράση του και την πράξη του τις χρήσεις γης. Η νέα δημοτική αρχή δεσμεύεται για μαχητικές αντιδράσεις στις αλλαγές που θα επιχειρηθούν στα ζητήματα των χρήσεων γης. Ο καθορισμός των χρήσεων του χώρου πρέπει να ανήκει στις τοπικές κοινωνίες και τα θεσμικά της όργανα και όχι σε λίγα οικονομικά συμφέροντα.

4. Προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος. Η προστασία του περιβάλλοντος απότελεί ύψιστο καθήκον και προτεραιότητα του δικού μας δήμου. Η απομάκρυνση μη προβλεπομένων δραστηριοτήτων, χρήσεων ή πρακτικών κρίνεται επιβεβλημενη από τη νέα δημοτική αρχή.

5. Δημιουργία σύγχρονου τοπικού κοινωνικού ιστού, προστασίας των πολιτών. Ο δήμος οφείλει πριν απ' όλα να δημιουργήσει ένα τοπικό δίκτυ προστασίας για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Οι πόροι κατά προτεραιότητα διοχετεύονται σε αυτή την κατεύθυνση.

6. Δημόσιες υποδομές παιδείας και πολιτισμού. Ο δήμος δεσμεύεται με ριζικό τρόπο να λύσει τα θέματα των υποδομών παιδείας. Παράλληλα δημιουργεί τις απαιτούμενες υποδομές για τον πολιτισμό και υιοθετεί την αρχή παρουσίασης καταξιωμένων δημιουργών στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, ενώ παράλληλα ενισχύει την ερασιτεχνική προσπάθεια και τους νέους δημιουργούς.

7. Ο δήμος θεωρεί τον αθλητισμό στοιχείο συνοχής της τοπικής κοινωνίας και χώρο ορθής διαπαιδαγώγησης της νεολαίας. Οι αθλητικές υποδομές καθίστανται σύγχρονες και λειτουργικές, ενώ εισάγεται με τρόπο γενικευμένο ο μαζικός αθλητισμός, που αφορά όλους τους πολίτες όλων των ηλικιών.

8. Διαχείριση των αστικών απορριμμάτων με σύγχρονο τρόπο και σύγχρονη τεχνολογία. Η πόλη πρέπει να κερδίσει τη μάχη της πραγματικής καθαριότητας.



Ι. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ


(Α) Απευθέρωση παραλιών της πόλης. Άμεση ανάληψη της διαχείρισης του κάμπιγκ της Βούλας. Ελεύθερη και δημοτική η Β' πλαζ Βούλας από το πρώτο καλοκαίρι της νέας δημοτικής αρχής. Διαχείριση από το δήμο ελεύθερης παραλίας Βάρκιζας. Δημιουργία ελευθέρων παραλιών με διαχείριση από το δήμο.



(Β) Δημιουργία απαραίτητων υποδομών παιδείας. Άμεση εξασφάλιση χώρου για το Γ΄Γυμνάσιο – Λύκειο, με εύρεση κατάλληλου οικοπέδου και άμεση παρατάση δανείων ή άλλου μέσου για εξεύρεση πόρων.

(Γ) Δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ και αναγνωστηρίου σε υπάρχον κτίριο του δήμου, εντός ενός έτους από την ανάληψη της διοίκησης του δήμου. Η δέσμευση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί σε πολυ μικρό χρονικό διάστημα, για να αποκτήσει η πόλη μία βασική υποδομή στο χώρο του πολιτισμού, που θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες.  

(Δ) Μείωση του θορύβου στους μεγάλους οδικούς άξονες της πόλης. Το μεγάλο αυτό πρόβλημα για την ποιότητα ζωής της πόλης μας, έχει επιδεικτικά αγνοηθεί επί χρόνια.

(Ε) Εφαρμογή του προγράμματος “Ελευθερα και ασφαλή πεζοδρόμια για όλους.” Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί με ίδια μέσα του δήμου. Τα πεζοδρόμια της πόλης θα καταστούν ελεύθερα και λειτουργικά. Ο κόσμος θα μπορεί να περπατάει ελέυθερα και με ασφάλεια σε όλη την πόλη. Η απραξία και η πελατειακή λογική των διοικούντων σε μακροχρόνια βάση έχει μετατρέψει πολλά πεζοδρόμια σε προέκταση ιδιωτικών χώρων.

(Στ) Οργανωτική ανασυγκρότηση του δήμου με βάση την αρχή της αξιοκρατίας.

Οι παραπάνω δεσμέυσεις έχουν μόνο ενδεικτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων. Δείχνουν όμως μία κατεύθυνση, που πρέπει να έχει μια δημοτική κίνηση, που θα έλθει να δημιουργήσει μία σύγχρονη πόλη για όλους τους πολίτες.



­––––––––––––

1. Η δέσμευση αυτή δεν λαμβάνεται από τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, γιατί βρίσκεται εκτός της διαχειριστικής λογικής τους.

2. Με βάση την πρότασή μας για παράταση δανείων (όπως έκαναν και οι δήμοι όλης της χώρας) θα εξοικονομούσαμε το ποσό για την αγορά γης για το Γ' Γυμνάσιο Λύκειο Βούλας. Δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, η πρότασή μας αυτή για λόγους θεωρούμε πολιτικών σκοπιμότητων δεν προχώρησε και το αξιέξοδο συνεχίζεται για τριάντα και πλέον χρόνια. Ελπίζουμε όχι ανεεξοδα για τους υπαίτιους αυτής της ανικανότητας σχεδιασμού υποδομών.




* O ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ είναι Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., M.Sc. & Δημ. Σύμβουλος Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 268 guests και κανένα μέλος