Του Πέτρου Φιλίππου*
Εν όψει των εκλογών των ΟΤΑ

Το τέλος του 2013 βρίσκει τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχει χτυπηθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο φορέα τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από την ίδια την κυβέρνηση.

Ο Καλλικράτης στο σύνολό του απέτυχε να αποδώσει καρπούς όχι μόνο στην Αυτοδιοίκηση αλλά και στην κοινωνία. Η οικονομική μείωση των πόρων προς την Τ.Α. – που ξεπέρασε το 70% - ήταν η μεγαλύτερη που filipouέγινε συγκριτικά με όλους τους άλλους φορείς του δημόσιου.

Η λειτουργία του Οικονομικού Παρατηρητηρίου «στραγγάλισε» την αυτοδυναμία της Αυτοδιοίκησης και τη δυνατότητά της για προγραμματισμό έργων και δραστηριοτήτων προς όφελος της κοινωνίας.

Παράλληλα, η τεράστια γραφειοκρατία που απλώθηκε σε όλες τις δομές και τις λειτουργίες δυσκόλεψαν στο έπακρο κάθε δραστηριότητα της Αυτοδιοίκησης σε βάρος των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών.

Επιπλέον, οι καταργήσεις υπηρεσιών (Δημοτική Αστυνομία, σχολικοί φύλακες) αλλά και οι απολύσεις αναγκαίου (μόνιμου και έκτακτου) προσωπικού που έγιναν στο πλαίσιο της υλοποίησης των επιταγών της Τρόικας, οδηγούν την Αυτοδιοίκηση σε πλήρη διοικητική κατάρρευση.

Η προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού στα μάτια των πολιτών που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια τόσο από την ίδια την κυβέρνηση όσο και από διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς, είναι διαρκής και μόνιμη. Με όλα αυτά που έχουν συμβεί, η Τ.Α. και κυρίως τα όργανά της (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ), δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν έχουν αντισταθεί όπως θα έπρεπε ώστε να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και το κύρος της ίδιας της Αυτοδιοίκησης αλλά και των ανθρώπων που υπηρετούν σε αυτήν.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, το 2014 που έρχεται, βρίσκει την Αυτοδιοίκηση κλονισμένη και το μέλλον της να διαγράφεται δυσοίωνο. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει σύσσωμος ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης – αιρετοί και εργαζόμενοι – να ορθώσουν το ανάστημά τους και να εκφράσουν την έντονη αντίθεση και αντίδρασή τους σε όλα αυτά που η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει και να αντιστρέψουν τις οδυνηρές συνθήκες που οι κυβερνώντες έχουν επιβάλλει στον χώρο.

Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα γίνουν τον Μάιο του 2014, θα πρέπει τα μηνύματα που θα σταλούν προς την κοινωνία να είναι σαφή και ξεκάθαρα. Πρώτα απ’ όλα να αντιδράσουμε και να αντισταθούμε στις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, της φτώχειας και της ανεργίας με έναν καθαρό πολιτικό αυτοδιοικητικό λόγο.

Θα πρέπει ξεκάθαρα να διεκδικηθεί από το κεντρικό κράτος η πραγματική αποκέντρωση και η αυτοδυναμία της Αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει η Τ.Α. να έχει ως στόχο τη στήριξη της κοινωνίας και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η λαίλαπα των μνημονίων.

Η Αυτοδιοίκηση είναι ο μοναδικός θεσμός που στέκεται δίπλα στον πολίτη στην καθημερινότητά του και στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και θα πρέπει με συντονισμένες και προγραμματισμένες πολιτικές να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Το μήνυμα λοιπόν για το 2014 είναι ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να σταθεί η κοινωνία ξανά στα πόδια της και η Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη να μπορέσει να δώσει πάλι τον τόνο της ελπίδας και της αισιοδοξίας σε όλες τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.

Θα πρέπει δε από τις δημοτικές εκλογές του 2014, η κυβέρνηση και το μνημονιακό κατεστημένο να λάβει ένα δυνατό μήνυμα ότι η κοινωνία αντιστέκεται και ότι έχει απορρίψει τις μνημονιακές πολιτικές.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, ευχόμαστε σε όσους ασχοληθούν με την Αυτοδιοίκηση καλό αγώνα και καλά αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας. Είναι ο μόνος δρόμος για να είναι καλύτερο και πιο δημιουργικό το 2014.

* Πέτρος Φιλίππου, Δήμαρχος Σαρωνικού

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 144 guests και κανένα μέλος