Η ανακύκλωση άρχισε επιτέλους να γίνεται πραγματικότητα.
Το 2007 ήταν το έτος σταθμός για την Ανακύκλωση στην Ελλάδα. Οι Δήμοι την εντάξανε στο πρόγραμμά τους, ο κόσμος ενημερώθηκε, ένα μέρος ευαισθητοποιήθηκε και ανταποκρίθηκε και οι μπλε κάδοι γέμισαν.
Η ανακύκλωση όμως δεν τελειώνει εκεί. Τι γίνονται μετά τα υλικά που ρίχνουμε στους μπλέ κάδους; Τι στάδια περνάνε μέχρι να επαναφερθούν στον φυσικό οικονομικό κύκλο; Ας το παρακολουθήσουμε...

Η ανακύκλωση μπήκε στη ζωή μας


Η ανακύκλωση άρχισε επιτέλους να γίνεται πραγματικότητα.

Το 2007 ήταν το έτος σταθμός για την Ανακύκλωση στην Ελλάδα. Οι Δήμοι την εντάξανε στο πρόγραμμά τους, ο κόσμος ενημερώθηκε, ένα μέρος ευαισθητοποιήθηκε και ανταποκρίθηκε και οι μπλε κάδοι γέμισαν.

Η ανακύκλωση όμως δεν τελειώνει εκεί. Τι γίνονται μετά τα υλικά που ρίχνουμε στους μπλέ κάδους; Τι στάδια περνάνε μέχρι να επαναφερθούν στον φυσικό οικονομικό κύκλο; Ας το παρακολουθήσουμε.

Πριν γίνει οποιαδήποτε επεξεργασία χωρίζονται τα υλικά αυτά σε χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο. Για να γίνει αυτό υπάρχουν δύο τρόποι.

Η διαλογή των χρήσιμων υλικών να γίνει πριν τη συλλογή των απορριμμάτων, που λέγεται «διαλογή στην πηγή» και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης του κόστους συλλογής και μεταφοράς. Προϋπόθεση όμως για την επιτυχία του συστήματος αυτού είναι η συμμετοχή των κατοίκων που θα διαχωρίζουν τα υλικά και θα τα αποθηκεύουν σε διαφορετικά δοχεία, πράγμα δύσκολο τουλάχιστον για τα Ελληνικά δεδομένα.

Έτσι στην Ελλάδα, χρησιμοποιούμε την διαλογή με μηχανικά μέσα, μετά από τη φάση της συλλογής μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι εμείς απλά βάζουμε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά σε ένα δοχείο και ο διαχωρισμός γίνεται σε ειδικά εργοστάσια.


Στο Δήμο Βούλας η ανακύκλωση μετράει 18 μήνες λειτουργίας με 540 κάδους συλλογής και δύο οχήματα ανακύκλωσης.  Τον Ιανουάριο του 2007 που ξεκίνησε υπήρχαν 250 κάδοι και ένα μόνο όχημα.

Όπως μας ενημέρωσε ο Β. Καφογιαννάκης, προϊστάμενος καθαριότητας του Δήμου Βούλας, «ο μέσος όρος χρήσιμων υλικών που περισυλλέχθηκαν και στάλθηκαν στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου το 2007 ήταν 79.479kgr ενώ το 2008(6μήνες) έχουμε φτάσει τα 140.116kgr». Αύξηση της τάξεως του 75%! Το αποτέλεσμα πολύ εντυπωσιακό. Ο όγκος χρήσιμων υλικών που μαζεύουν απαιτεί δύο δρομολόγια προς Ασπρόπυργο. Και όσο ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά στην ανακύκλωση θα χρειαστεί και τρίτο δρομολόγιο. Πράγμα δύσκολο λόγω της απόστασης του εργοστασίου. Έτσι οι άνθρωποι του Δήμου προτείνουν να γίνεται μεταφόρτωση στο χώρο μας. Δηλαδή να γίνεται απ’ όλη τη Βούλα η περισυλλογή να φορτώνονται στα κοντέινερ και να πηγαίνουν μια και καλή προς τον Ασπρόπυργο. Μ’ αυτό επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων. 

 

Στο εργοστάσιο Ασπροπύργου


Εκεί γίνεται η διαλογή. Τα βασικά στάδιά της είναι ο τεμαχισμός, το κοσκίνισμα, ο μαγνητικός διαχωρισμός και ο αεροδιαχωρισμός. Έτσι ξεχωρίζονται τα μέταλλα, τα γυαλιά, το χαρτί και τα πλαστικά. Ο,τι απομένει είναι οργανική ουσία κατάλληλη για παραγωγή ζωοτροφής και λίπασμα.

Τελευταίος σταθμός είναι οι διάφορες εταιρείες – βιομηχανίες, που έχουν δημιουργήσει μονάδες ανακύκλωσης και αναλαμβάνει η κάθε μια να ανακυκλώσει το υλικό της. Όπως για παράδειγμα ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Πλαστικών, ή εταιρείες στην Κίνα που αγοράζουν από το εργοστάσιο του Ασπροπύργου το νάιλον.


Όλη αυτή η διαδικασία πρόσθεσε στους Δήμους ένα extra έξοδο διόλου ευκαταφρόνητο, υπαλλήλους, αυτοκίνητα, κάδους. Για το λόγο αυτό ζητάνε οι Δήμοι τώρα, να έχουν ένα κέρδος από τους τόνους ανακυκλώσιμων υλικών που στέλνουν στα εργοστάσια διαλογής.

«Ο κόσμος άρχισε σιγά – σιγά να το συνειδητοποιεί και βλέπουμε εκπληκτικά αποτελέσματα» τόνισε ο Β. Καφογιαννάκης και συνέχισε «όσο βλέπουν τους κάδους άδειους, τόσο πιο πολύ τους γεμίζουν».

Εμείς ελπίζουμε η ανακύκλωση να έχει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και γι’ αυτό θα κάνουμε μια πρόταση στους Δήμους.

Να τοποθετήσουν μικρά καλάθια ανακύκλωσης στις πλατείες και τα πάρκα, δίπλα ακριβώς απ’ αυτά των απορριμμάτων, γιατί όπως θα έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι, το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων στους κάδους των πάρκων είναι μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, σακουλάκια από τρόφιμα κ.α. (η φωτογραφία με το καλάθι ο αδιάψευστος μάρτυρας), δηλαδή ανακυκλώσιμα υλικά.

Είναι κρίμα να πηγαίνουν στα σκουπίδια.

 


Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 236 επισκέπτες και κανένα μέλος