Στις 17 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε η «καταγγελία» που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), κατά της ΔΕΗ & του ΛΑΓΗΕ, για την δήθεν προνομιακή μεταχείριση των οικιακών φωτοβολταϊκών.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΠΕΦ «ταράζει» τα λιμνάζοντα νερά με τις «πρωτοποριακές» του ιδέες και προτάσεις !!!

 

Θυμίζω την άκρως ριζοσπαστική του πρόταση, για μεσοσταθμική περικοπή 30% στα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά, που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση «Οι θέσεις του ΣΠΕΦ στην πρόσκληση ΥΠΕΚA για New Deal» της 2ας Αυγούστου 2013.

 

Δεν χρειάζεται να μπούμε σε καμία ανάλυση της διαφορετικότητας των περιπτώσεων οικιακών και επαγγελματικών φωτοβολταϊκών. Και ο πλέον αδαής μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι λάθος να συγχέουμε ανόμοια πράγματα.

 

fotoboltaikaΟ ΣΠΕΦ όμως, που ουδόλως αδαής είναι, με τις τολμηρές του προτάσεις τείνει να μας κάνει να παραδεχθούμε αυτό που όλη η αγορά πλέον ψιθυρίζει…..….

 

Ότι, δηλαδή, λειτουργεί ως ο «λαγός» του Υπουργείου.

 

Ότι καλλιεργεί ένα πρόσφορο έδαφος, προκειμένου να πέσουν στα μαλακά οι όποιες δύσκολες κυβερνητικές αποφάσεις.

 

Ότι δίνει στο υπουργείου τον τόσο απαραίτητο μανδύα της συναίνεσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Ότι παρέχει την στήριξη της «αγοράς», για την ανατροπή των όρων λειτουργίας της.

 

Η τελευταία του όμως παρέμβαση, αυτή για την δήθεν προνομιακή μεταχείριση των οικιακών φωτοβολταϊκών, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υποκρισίας.

 

Ήταν η καθοριστική κίνηση, για να πέσουν οι μάσκες.

 

Πλέον, και ο πλέον καλόπιστος μπορεί να αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται πίσω από τις πλάτες μας.

 

ΟΧΙ, σκοπός του ΣΠΕΦ δεν είναι η προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αλλά η ανατροπή όλων των νόμιμων συμβάσεων και δομών που έχει ο κλάδος. Και αυτό μπορεί εύκολα να επιτευχθεί μέσω του κατακερματισμού του.

 

Όταν δεν υπάρχει μία ενιαία εκπροσώπηση, μία ενιαία φωνή, όλων των εμπλεκομένων, τότε όλος ο κλάδος γίνεται βορά στις ορέξεις αυτών που επιβουλεύονται τον αφανισμό του.

 

Και ο ΣΠΕΦ, δυστυχώς, συμβάλει σε αυτό.

 

Σήμερα επιτίθεται έναντι των οικιακών φωτοβολταϊκών, γιατί δήθεν οι ιδιοκτήτες του πιστώνονται έγκαιρα (σύμφωνα με τις συμβάσεις τους), σε αντίθεση με τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά.

 

Και αυτό, γιατί δήθεν όλα τα χρήματα εκταμιεύονται από τον ίδιο κορβανά…

 

Και τι προτείνει λοιπόν…… Το λέει ξεκάθαρα, μέσω της διαπίστωσης που κάνει:

 

«Η πρακτική αυτή της ΔΕΗ αποστερεί σημαντικούς κάθε φορά πόρους από τον Λειτουργό, που προορίζονται για την σύμμετρη μεταχείριση όλων των συμμετεχόντων στην αγορά, εξασφαλίζει προνομιακή διακριτή μεταχείριση στους συμβαλλομένους της και σε βάρος των υπολοίπων και εν τοις πράγμασι «στριμώχνει» ασύμμετρα στον ΛΑΓΗΕ και στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ κάθε συγκυριακό έλλειμμα λόγω της ανεισπραξιμότητας των λογαριασμών κατανάλωσης». 

 

Άρα λοιπόν, έμμεσα μας λέει «μην πληρώνεται έγκαιρα ούτε τα οικιακά φωτοβολταϊκά, γιατί αυτή  η πρακτική αποστερεί σημαντικούς πόρους (!!!!) από τον Λειτουργό και οδηγεί σε έλλειμμα (!!!!).

 

Η λογική αυτή είναι κορυφαία.

 

Ας σκεφτεί  καθένας και ας βγάλει τα συμπεράσματα του, πού μπορεί να φτάσει η αγορά, όταν οδηγείται στην λογική της ζούγκλας. Όταν αρχίσει ο καθένας να επιτίθεται στον άλλο, προκειμένου να επικρατήσει ο πιο ισχυρός.

 

Οι μάσκες έπεσαν κυρίες και κύριοι .....!!!!

 

 

Γιάννης Βορινός

Ιδιοκτήτης Οικιακού Φωτοβολταϊκού

 

Πηγή Ήλιος

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 269 guests και κανένα μέλος