Εχουμε γράψει κατά καιρούς για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που γίνονται μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), με εργαζόμενους που απασχολούνται στους Δήμους.

Δηλαδή μπορεί οποιαδήποτε ΜΚΟ να πάρει πρόγραμμα για να προσλάβει εργαζόμενους που θα τους μισθώσει - στην ουσία - σε Δήμους. Ηδη τρέχουν κάποια προγράμματα τέτοια σε Δήμους και στην σελίδα 18δημοσιεύουμε την αναγγελία πρόσληψης αρκετών δεκάδων εργαζομένων σε Δήμους της Ανατ. Αττικής και όχι μόνο.

Τα προγράμματα αυτά τα προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, και απορεί κανείς, μέσα σ’ αυτή τη θύελλα της εξαφάνισης των εργασιακών δικαιωμάτων, μήπως είναι αυτός ο στόχος της. Μήπως θέλουν είλωτες και όχι εργαζόμενους;


Παρακάτω δημοσιεύουμε ανακοίνωση των εργαζομένων από το «Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» svemko.espivblogs.net, οι οποίοι συσπειρώνονται και αντιδρούν στο ...δουλεμπόριο.

 

Γράφουν μεταξύ άλλων και καλούν σε διαμαρτυρία:

«Μας λένε ότι είμαστε “ωφελούμενοι” ή ακόμα και “εθελοντές”. Αλλά εμάς, τους 60,000 στα προγράμματα “Κοινωφελούς Εργασίας” μας αναγκάζουν να δουλεύουμε “σα τα σκυλιά”: εντατικά, ελαστικά, με 5μηνες συμβάσεις, συχνά απλήρωτοι και χωρίς δικαίωμα άδειας και απεργίας. Και βέβαια οι ΜΚΟ που μας νοικιάζουν σε κρατικούς φορείς, δε το κάνουν αφιλοκερδώς: μας κλέβουν 5% από το μισθό μας κάθε μήνα. Και όταν πάμε στην επιθεώρηση εργασίας ή την εργοδοσία, όλοι πετάνε το μπαλάκι αλλού και δηλώνουν “αναρμόδιοι”. Με λίγα λόγια, όχι μόνο δεν είμαστε “ωφελούμενοι”, αλλά είμαστε ακραία εκμεταλλευόμενοι!

Χωρίς εμάς δε θα καλύπτονταν οι πάγιες ανάγκες στους δεκάδες δήμους και τα νοσοκομεία, γιατί δε θα αντικαθιστούνταν οι μόνιμοι υπάλληλοι που τέθηκαν σε “διαθεσιμότητα”. Αν και είμαστε λοιπόν πολύτιμοι, τα αφεντικά έχουν βαλθεί να υποτιμήσουν τις ζωές μας.

Να τη βράσουμε την Κοινωφελή Εργασία.

Το νέο κανιβαλιστικό μοντέλο εργασίας επιβάλλει: 57.000 άνεργοι να ανακυκλωνόμαστε από εργοδότριες ΜΚΟ (με 5% μίζα για την ενοικίαση) σε εκατοντάδες δημόσιες υπηρεσίες, με 5μηνες συμβάσεις, για να καλύπτουμε πάγιες ανάγκες.

[...]

Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας είναι σωστή σκλαβιά! Εμείς όμως οργανωνόμαστε συλλογικά και αλληλέγγυα σε κάθε ΜΚΟ, σε κάθε χώρο εργασίας, μαζί με τους συναδέλφους μας, ενάντια στο μέλλον που μας επιβάλλουν και προχωράμε σε μαζικές καταγγελίες».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 191 guests και κανένα μέλος