Η ανοδική πορεία των επιτοκίων δεν είχε μόνο αρνητική επίπτωση στις Ελληνικές οικογένειες. Η αύξηση των δόσεων των κάθε λογής δανείων επηρέασε αρνητικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε πολλούς από εμάς....

 

Καταθέσεις και επενδύσεις

σε απλές και σύνθετες μορφές


Η ανοδική πορεία των επιτοκίων δεν είχε μόνο αρνητική επίπτωση στις Ελληνικές οικογένειες. Η αύξηση των δόσεων των κάθε λογής δανείων επηρέασε αρνητικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε πολλούς από εμάς.

Ταυτόχρονα όμως, αυξήθηκαν οι αποδόσεις των καταθέσεων και των επενδύσεων με σταθερή απόδοση. Σήμερα οι καταθέτες απολαμβάνουν επιτόκιο από 3% έως 3,5% στους απλούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Επίσης η απόδοση στις προθεσμιακές καταθέσεις και στα ομόλογα μπορεί να φτάνει το 5,5% πάντα σε συνάρτηση με το ποσό της τοποθέτησης και το χρονικό ορίζοντα της επένδυσης.


Πολλές οικογένειες την εποχή που τα επιτόκια ήταν υψηλά ζούσαν ή συμπλήρωναν το εισόδημά τους από τόκους καταθέσεων. Αυτή η εποχή όμως πέρασε και όσο πατάμε πάνω στο ισχυρό ευρώ δεν θα την ξαναζήσουμε. Τα χρήματα τα οποία αποταμιεύουμε συνήθως βγαίνουν με πολύ κόπο και γι’ αυτό η τοποθέτησή τους πρέπει να γίνεται σωστά και αφού πρώτα συζητήσουμε σχετικά με τον οικονομικό ή επενδυτικό μας σύμβουλο.

Ο μεγαλύτερος σύμμαχος στην απόδοση μιας επένδυσης είναι ο χρόνος. Ο σημαντικότερος όμως παράγοντας επιτυχίας σε μια τοποθέτηση χρημάτων είναι η διασπορά. Ποτέ δεν βάζουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Το ποσοστό της διασποράς το διαμορφώνουμε εμείς ανάλογα με τις υποχρεώσεις τα μηνιαία εισοδήματα και τα πάγια έξοδά μας. Πάντα πρέπει να αφήνουμε ένα ποσό στο ταμιευτήριο ή σε κατάθεση πρώτης ζήτησης για τις τρέχουσες ανάγκες.


Για χρήματα τα οποία έχουμε για μακροπρόθεσμη επένδυση, οι τράπεζες έχουν φτιάξει προϊόντα ειδικού τύπου τα οποία επενδύουν σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και έχουν εγγύηση κεφαλαίου στην λήξη. Τα συγκεκριμένα προϊόντα συνδυάζουν επένδυση και ασφάλεια ζωής με δυνατότητα φοροαπαλλαγής.


Επενδύοντας σε ένα τέτοιο προϊόν ο πελάτης έχει τη δυνατότητα μιας υψηλότατης απόδοσης στην οποία μόνο οι μετοχές μπορούν να δώσουν, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μηχανισμός που προστατεύει το κεφάλαιό του. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στις χρηματιστηριακές αγορές σε δεδομένες χρονικές στιγμές δεν έχουν άμεση επίπτωση σε αυτά τα σύνθετα πρωτοποριακά επενδυτικά προϊόντα.

Πάντα βέβαια υπάρχει η δυνατότητα για τον κάθε ένα από εμάς να επενδύσει απευθείας σε μετοχές μέσω κάποιας τράπεζας ή κάποιας χρηματιστηριακής εταιρείας, αλλά σε αυτή την περίπτωση αναλαμβάνουμε το 100% του ρίσκου.


Σήμερα, μεγάλη ιδιωτική τράπεζα προσφέρει προνομιακό επιτόκιο σε προθεσμιακή κατάθεση 5% στους πελάτες που θα την επιλέξουν για στεγαστικό δάνειο. Επιπλέον υψηλό επιτόκιο δίνουν οι τράπεζες στην κατηγορία των λογαριασμών μισθοδοσίας.

Σ’ αυτή την περίπτωση αν κάποιος επιλέξει μια τράπεζα για πίστωση της σύνταξής του ή της μισθοδοσίας του θα έχει απόδοση έως 7% στα χρήματά του. Με δεδομένη την μάχη των τραπεζών για την απόκτηση μερίδιου αγοράς στο κομμάτι των καταθέσεων βλέπουμε ότι οι καταθέτες – επενδυτές βλέπουν τις αποδόσεις των λογαριασμών τους να είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

 

Γιώργος Ναυπλιώτης

Διευθυντής  EFG Eurobank Ergasias Κατάστημα Βάρης

 

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 230 guests και κανένα μέλος