Ειλικρινά απορώ, γιατί μιά ιδιαίτερα ανησυχητική πτυχή της υποθέσεως Ζαχόπουλου δεν έχει απασχολήσει ακόμα τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο μας.
      Έχει προ πολλού καταστεί πασίγνωστο και παραδεκτό, ότι ο πρώην γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού είχε από τον Αύγουστο του 2007 εκμυστηρευτεί στον φίλο του σκηνοθέτη Γιώργο Μυλωνά τους φόβους του ότι πρόκειται να πέσει θύμα...

 

Πράκτορες 000

 

Ειλικρινά απορώ, γιατί μιά ιδιαίτερα ανησυχητική πτυχή της υποθέσεως Ζαχόπουλου δεν έχει απασχολήσει ακόμα τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο μας.

      Έχει προ πολλού καταστεί πασίγνωστο και παραδεκτό, ότι ο πρώην γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού είχε από τον Αύγουστο του 2007 εκμυστηρευτεί στον φίλο του σκηνοθέτη Γιώργο Μυλωνά τους φόβους του ότι πρόκειται να πέσει θύμα εκβιασμού. Ο Γ. Μυλωνάς με τη σειρά του ενημέρωσε φίλο του αξιωματικό στη Γενική Ασφάλεια κι εκείνος τον διοικητή της υπηρεσίας. Προτάθηκε τότε στον Χρήστο Ζαχόπουλο να τεθεί υπό 24ωρη παρακολούθηση από πράκτορες της Ε.Υ.Π. ώστε να εντοπισθούν ο εκβιαστής ή οι εκβιαστές. Και ο μεν Ζαχόπουλος  έγινε...Λαγόπουλος μόλις άκουσε για 24ωρη παρακολούθησή του, η δε Ε.Υ.Π. είναι λογικό να έγινε από τότε σκιά του, γιατί πρέπει να είναι κάποιος ιδιαίτερα αφελής για να πιστέψει ότι η κρατική υπηρεσία πληροφοριών δεν θα παρακολουθούσε ένα κυβερνητικό στέλεχος του πολύ στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, το οποίο είχε καταγγείλει υποψίες εκβιασμού του.

      Κι εδώ είναι που προκύπτουν οι ιδιαίτερα ανησυχητικές σκέψεις. Είναι γνωστό ότι η Ε.Υ.Π. ουδέποτε φημιζόταν ως πρότυπο στεγανότητας και ασφάλειας. Οι παραδοσιακά στενές σχέσεις της μυστικής μας υπηρεσίας με τις αντίστοιχες των Αμερικανών –και όχι μόνο- έγιναν ακόμα στενότερες επί υπουργίας Χρυσοχοϊδη, όταν εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων οι Αμερικανοί πράκτορες εγκαταστάθηκαν στην Κατεχάκη ως στενός κορσές. Και δυστυχώς για μας, η εδώ και δεκαετίες παραδοσιακά καλή συνεργασία υπήρξε πάντοτε αποικιοκρατικού χαρακτήρα από πλευράς Αμερικανών και ετεροβαρής. «Γεννήθηκες να παίρνεις, να παίρνεις και να φεύγεις, γεννήθηκα να δίνω κι ας πονώ» που λέει κι ο Τόλης Βοσκόπουλος. Σ’ ένα στίχο όλη η ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων εδώ κι εξήντα χρόνια. Με δεδομένο λοιπόν ότι το περίφημο DVD κυκλοφορούσε επί μήνες στην πιάτσα, ουδείς νουνεχής άνθρωπος πρόκειται να πιστέψει ότι η Ε.Υ.Π. δεν θα εξασφάλιζε ένα αντίτυπο, εφόσον ο Χ. Ζαχόπουλος βρίσκεται στον πυρήνα του περιβάλλοντος του Κώστα Καραμανλή εδώ και 20 χρόνια. Και ουδείς πρόκειται να υπογράψει ποτέ και με τα δυό του τα χέρια ότι το καυτό δισκάκι δεν πέρασε την πόρτα της αμερικανικής πρεσβείας. Ενδεικτικά αναφέρω την περίπτωση του Σταύρου Λάλα που πράκτορες της Ε.Υ.Π. τον έδωσαν στους Αμερικανούς, καθώς και την περίπτωση Οτσαλάν που ενώ υποτίθεται ότι βρισκόταν υπό την προστασία της Ε.Υ.Π. από τη στιγμή που για τελευταία φορά εισήλθε στην Ελλάδα μέχρι και τη στιγμή που κατέφυγε στην πρεσβεία μας στο Ναϊρόμπι, τελικά αποδείχθηκε ότι οι Αμερικανοί ήταν ανά πάσα στιγμή ενήμεροι για τις κινήσεις του, αν δεν τις είχαν υποδείξει κιόλας.

      Είναι ενδεικτικό πως κυκλοφορεί μετ’ επιτάσεως η πληροφορία ότι δύο-τρεις μέρες πρίν την παραλαβή του επίμαχου DVD από τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γιάννη Ανδριανό, ο Κώστας Καραμανλής ακούστηκε στη διάρκεια δημόσιας εμφανίσεώς του να λέει στον Χ. Ζαχόπουλο: «να μη σε ξαναδώ στα μάτια μου». Κι εδώ έρχεται να κουμπώσει η μαρτυρία του δημοσιογράφου του Mega Δ. Καμπουράκη ότι το DVD εκτός από πλούσιο θέαμα περιείχε και ακατάσχετη λογοδιάρροια του Χ. Ζαχόπουλου για προσωπικά δεδομένα του πρωθυπουργού, της συζύγου του και κορυφαίων υπουργών. Η εν γένει συμπεριφορά του Χ. Ζαχόπουλου και οι εμφανείς αδυναμίες του, τον καθιστούσαν εδώ και καιρό εύκολο θήραμα με όρους διατροφικής αλυσσίδας. Κι όπως τα αιλουροειδή της αφρικανικής σαβάνας δεν διαλέγουν στην τύχη το υποψήφιο θήραμά τους μέσα από τα εκατοντάδες ζώα ενός κοπαδιού, αλλά επιλέγουν το πιο αδύναμο, έτσι πράττουν και οι θηρευτές της διεθνούς πολιτικής ζούγκλας. Ο Ζαχόπουλος ήταν ο προφανής εύκολος στόχος, η ενδιάμεση μπάλλα του μπιλιάρδου που θα χτυπούσε από σπόντα την επιθυμητή· η αχίλλειος πτέρνα του Μαξίμου.

      Η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβερνήσεως να πείσει ότι δεν εκβιάζεται είναι θεμιτή και κατανοητή, όμως το κατά πόσο θα γίνει πιστευτή θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και στα ελληνοτουρκικά. Καθώς επίσης και από τα πακέτα των εξοπλιστικών προγραμμάτων όταν αυτά αποκτήσουν ονοματεπώνυμο. Το βέβαιο είναι ότι το ενοχλητικό DVD βρίσκεται ήδη στα χέρια πάρα πολλών ώστε ο πρωθυπουργός μας να μπορεί να κοιμάται ήσυχος τα βράδια. Η σκανδαλώδης πτώση στα μαλακά του Θέμου Αναστασιάδη που πιάστηκε με μέλι 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στα δάχτυλα χωρίς να μπορεί να υποδείξει την κυψέλη, αποδεικνύει – κατά την προσωπική μου άποψη - τη συνδιαλλαγή στο παρασκήνιο, όπως και η ευνοϊκή αντιμετώπισή του από την υπηρεσία ειδικών ελέγχων. Το αλλοιωμένο DVD που παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη από το Μαξίμου και από το οποίο είχαν σβυστεί οι εκμυστηρεύσεις Ζαχόπουλου στη φίλη του, μας δίνει μιάν ιδέα για το πως ακριβώς εννοεί ο Κώστας Καραμανλής ότι η κυβέρνησή του δεν εκβιάζεται. Έλα όμως που δεν είναι το μόνο που κυκλοφορεί μιά που κανείς εκβιαστής δεν βάζει όλα του τ’ αυγά σ’ ένα καλάθι.


      Κι επανέρχομαι στην εμπλοκή της Ε.Υ.Π. Συνιστά για μένα-και όχι μόνο-το κορυφαίο ζητούμενο της Ζαχοπουλιάδας. Πως δηλαδή η κρατική υπηρεσία πληροφοριών απεδείχθη ανίκανη να προστατεύσει τον πρωθυπουργό της χώρας από την κινούμενη βόμβα Ζαχόπουλου ενώ τον είχε θέσει υπό στενή παρακολούθηση από τότε που αποκάλυψε στην Ασφάλεια τα περί εκβιασμού του. Εδώ είναι το ζουμί κι όχι στις ροζ ιστορίες και στα νομότυπα σκάνδαλα στο Υπουργείο Πολιτισμού και σίγουρα όχι στον καβγά μεταξύ δημοσιογράφων. Απεδείχθη, δηλαδή, για μία ακόμα φορά ότι κανείς Έλληνας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος για την προστασία των εθνικών του μυστικών από την ελάχιστα μυστική και ελάχιστα αποτελεσματική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Οι αλλαγές ονομασιών και διοικητών δεν φέρνουν τελικά κανένα αποτέλεσμα στο “άβατο”  της Κατεχάκη.

 


Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 81 guests και κανένα μέλος