Θαλής ο Μιλήσιος…. έφασκε τριών τούτων ένεκα χάριν έχει τη Τύχη πρώτον μεν ότι άνθρωπος εγενόμην και ού θηρίον, είτα ότι ανήρ και ου γυνή, τρίτον ότι Έλλην και ου βάρβαρος.          (Διογένoυς Λαερτίου Ι, 33).

Ο Θαλής   ο Μιλήσιος... υποστήριζε ότι όφειλε ευγνωμοσύνη στην θεά Τύχη για τρία πράγματα. Πρώτον γιατί γεννήθηκε άνθρωπος και όχι ζώον, έπειτα γιατί έγινε άνδρας και όχι γυναίκα και τρίτον γιατί ήταν Έλληνας και όχι βάρβαρος.

Με άλλα λόγια: παρ’ όλον   το αντιφεμινιστικότατο ότι είναι καλύτερα να είσαι άνδρας παρά γυναίκα, δεσπόζει η δήλωση ενός δη των επτά σοφών της Αρχαίας Ελλάδας, του Θαλού, ότι η Τύχη τον ευνόησε και του χάρισε το μεγαλύτερο αγαθό, να είναι Έλληνας και όχι άλλης εθνικότητας.

Την περασμένη εβδομάδα, στην πόλη μας, την Βούλα, είδα μια αφίσα ότι πρόκειται να μιλήσει ο καθηγητής κ Χ. Γιανναράς με τίτλο: «Προσόν ή μειονέκτημα να είσαι Έλληνας σήμερα» και απόρησα: Μπα Χριστός και Παναγία! Τι είναι καλύτερο η Αρρώστια ή η Υγεία, αλλά μετά σκέφθηκα ότι μάλλον θα πρόκειται να υπερτονίσει ο ομιλητής το πόσο σπουδαίο είναι να είσαι Έλληνας ( έστω και αν μερικοί... έφαγαν κάποια εκατομμυριάκια) αυτό δεν μειώνει την Ελληνικότητα.

Δεν παραβρέθηκα στην διάλεξη, ούτε είχα σκοπό να προβληματιστώ επί τούτου.

Τυχαίνει να νοιώθω τόσο… υψηλή γιατί είμαι Ελληνίδα σε τέτοιο σημείο, ώστε δεν βλέπω γύρω και παραπέρα, ούτε εχθρούς ή αν τους διακρίνω κάπου ξέρω να λέω: «Καλύτερα να σε μισούν και να σε ζηλεύουν παρά να σε λυπούνται».

Βέβαια κινδυνεύω να παρεξηγηθώ από μερικούς- μερικούς για τον πατριωτισμό μου.

Το γεγονός όμως ότι μιλάω την Ελληνική γλώσσα μου φθάνει, να βλέπω τις άλλες γλώσσες της Γης πτωχές και ότι μου χρωστούν πολλά· προ πάντων στις επιστήμες, στις ορολογίες, στις έννοιες, στην ηθική, στην δημοκρατία.

Είναι κάτι που έκανε την κ Mc Donald να ξοδέψει όλη την περιουσία της για να καταγράψει αυτόν τον αμύθητο θησαυρό, τον μοναδικό τροφοδότη λογαριασμό των γλωσσών όλου του κόσμου, από τον οποίο αντλούν μέχρι σήμερα λέξεις και ιδέες όλοι οι διανοούμενοι.

Την γλώσσα που όταν την μιλάς ακούγεται η μοναδικότητά της, ο λόγος της ηχεί ως ένα μυστικό τραγούδι. Είναι αυτή που έκανε τους Βάσκους Ευρωβουλευτές να προτείνουν την καθιέρωση της Ελληνικής γλώσσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα computer, κάτι που οι δικοί μας ...προοδευτικοί να λοιδορήσουν.

Άλλωστε κάποτε λέγεται, ότι στην Αμερική προτάθηκε η Ελληνική ως επίσημη γλώσσα της, αλλά κέρδισε η Αγγλική με μια ψήφο διαφορά και έχασαν οι Αμερικάνοι το θεϊκό αγαθό να μιλούν την πλουσιότερη, την σπουδαιότερη, την μοναδική!

 

Μετ’ εκπλήξεως έμαθα από τους ακροατές του ομιλητή καθηγητή ότι υποτίμησε γλώσσα και υπόσταση Ελληνική, ότι μείωσε τόσο την υπερηφάνεια τους, ώστε έφυγαν …..κοντύτεροι και ταπεινωμένοι, από τα λεγόμενά του.

Δεν κατάφερα να μάθω πολλά, κανείς από τους ερωτηθέντες δεν είχε καταλάβει περισσότερα και παρά τις προσπάθειές μου με άφησαν με απορίες και ερωτηματικά και επειδή δεν έχω πλήρη γνώση της διάλεξης είναι καλύτερα να σταματήσω εδώ.

Εκείνο όμως που θα ήθελα να δηλώσω είναι ότι η κ Μ. Μαυραγάνη θα τα έλεγε καλύτερα.

Τουλάχιστον θα εμψύχωνε και θα ενθάρρυνε τους Έλληνες ακροατές, όπως κάνει κάθε φορά.

                                

Βούλα Λαμπροπούλου

10-5-2012

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 92 guests και κανένα μέλος