ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΣ

Τηλ. 210 8950241

FAX : 210 8950963

Αθήνα  31 Οκτωβρίου. 2011


ΠΡΟΣ  Τον Αξιότιμον Κον Δήμαρχον   Βουλιαγμένης, Βούλας, Βάρης,

Αρμόδιο Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος,

Υπηρεσία Διαχείρισης Πρασίνου

 

ΘΕΜΑ : Διαχείριση Πρασίνου στον Δήμο μας.


 

ΕΠΕΙΓΟΝ

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Επιτρέψτε μου να σας θέσω υπόψη σας τα παρακάτω:

 

Από πολλά χρόνια με  επιστολές μου προς τον τέως Κον Δήμαρχον Βούλας επεσήμανα ότι γίνεται κακή και καταστροφική διαχείριση στο Πράσινο της περιοχής μας.

  1. Πέραν των όσων αναφέρω στις επιστολές μου αυτές, εφέτος έχει επιδυνωθεί και επεκταθεί η επίθεση και στα δέντρα και τους θάμνους της περιοχής τα οποία κλαδεύονται υπερβολικά με αποτέλεσμα να μειώνεται το ζωογόνο πράσινο που παράγει το οξυγόνο και να γεμίζουν οι λάκκοι και οι χωματερές με καταπράσινα κλαδιά αλλά κυρίως  με κίνδυνο να ξεραθούν  τα απομένοντα δέντρα λόγω αποκοπής των βασικών κλάδων τους.

 

  1. Δυστυχώς από αυτούς που διαχειρίζονται το πράσινο και τα διάφορα πριόνια και χορτοκοπτικά μηχανήματα και τις μεταφορές (μερικοί από αυτούς αυτοσχέδιοι γεωπόνοι),  έχει διαδοθεί σκοπίμως η παραπλανητική θεωρία ότι, όσο περισσότερο κόβεις τα δέντρα τόσο πιο πολύ μεγαλώνουν. !! Όμως συμβαίνει το αντίθετο : παθαίνουν σοκ και ξεραίνονται!

 

  1. Τα δέντρα και οι θάμνοι χρειάζονται περιποίηση, κόψιμο των ξερών μόνο κλαδιών, πότισμα το καλοκαίρι και κλάδεμα μόνο όπου δημιουργείται πρόβλημα όπως εμπόδια για τους πεζούς παρεμπόδιση της ορατότητας κ.λ.π.

 

  1. Η κοπή των αυτοφυών φυτών έχει επεκταθεί και ενταθεί πρόσφατα με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί όλα τα ωραία και μυρωδάτα αυτοφυή φυτά, όπως μαργαρίτες , χαμομήλια, παπαρούνες κ.λ.π. και να απομείνουν μόνο οι αγριάδες και οι μολώχες που είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει.

 

  1. Παράδειγμα το Πάρκο μεταξύ των οδών Κολοκοτρώνη και Νικηταρά στη Βούλα, όπου πριν από λίγα χρόνια εγέμιζε από τα πολύχρωμα αυτά φυτά της φύσης, και ήταν ένα πολύχρωμο χαλί, ενώ σήμερα υπάρχει μόνο χώμα και επικρατεί η σκόνη και η ερημιά.. Ας αφεθεί η φύση να επιλέξει τα κατάλληλα για την κάθε περιοχή φυτά. Είδατε τι πάθαμε με τους εξωγενείς Φοίνικες.!! Σπαταλήθηκαν τεράστια ποσά για φύτεμα και τώρα ξαναπληρώνουμε για να μαζέψουμε τα κουφάρια τους. Βέβαια μερικοί επωφελήθησαν. Αναλογισθήκατε γιατί δεν ξεραίνονται και τα ελαιόδεντρα και άλλα φυτά και δένδρα  που ευδοκιμούν στην Ελλάδα??.
  2. Προφανώς αυτές οι εργασίες είναι και δαπανηρές και προκαλούν και έξτρα έξοδα με τα εργατικά, με την αγορά και χρήση διαφόρων μηχανημάτων, τα καύσιμα, τα αυτοκίνητα αποκομιδής κ.λπ. κ.λ.π.
  3. Βεβαίως και αυτά τα αυτοφυή φυτά πρέπει να κόβονται αλλά μόνο στο τέλος του  Ιουνίου, εποχή που θα έχουν ρίξει τους σπόρους τους για να ξαναφυτρώσουν το επόμενο χρόνο.

 

  1. Πρόσφατα στο παραπάνω Πάρκο τα συνεργεία εκλάδευσαν με βαθύ κόψιμο τα περισσότερα δέντρα και με μπουλντόζες εξερίζωσαν όλα τα μικρά φυτά και έσκαψαν τα πάντα, ώστε να βγεί το χώμα στην επιφάνεια. ! Πολλά από τα παραπάνω θα ξεραθούν σύντομα, όπως έγινε στο παρελθόν με τα ωραιότατα σπάρτα που εξωντώθηκαν οριστικά, γιατί εκτός των άλλων η εποχή για κλάδεμα των δέντρων  και των θάμνων δεν είναι ο  Οκτώβριος αλλά η αρχή της Άνοιξης.!! Δεν το γνωρίζουν οι γεωπόνοι μας??

 

  1. (Τό ίδιο έγινε και την άνοιξη στην παραλία (ΝΟΤΟΣ). Κλαδέφτηκαν υπερβολικά τα αλμυρίκια, μειώθηκε η σκίαση των δένδρων  και το καλοκαίρι περπατούσαμε στον ήλιο!!)

 

  1. Ακούστηκε ότι αυτό έγινε για να φυτευθεί γρασσίδι (γκαζόν).!! Αν είναι δυνατόν.!!

 

  1. Νομίζω ότι αυτό θα είναι μεγάλο λάθος!!  Το γκαζόν δεν είναι για την μεσογειακή, ζεστή και με λειψυδρεία Ελλάδα, αλλά για τις χώρες της Β. Ευρώπης που έχουν άφθονες βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Στην περιοχή μας (Αττική) το νερό έρχεται από τη λίμνη του Μόρνου, που απέχει πάνω από 300 χιλιόμετρα, υφίσταται πολυδάπανη επεξεργασία στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι κ.λ.π. για να είναι πόσιμο και υγειινό. Η χρήση του πρέπει να γίνεται λελογισμένη και να μην το σπαταλάμε χωρίς λόγο.

 

  1. Το γκαζόν είναι υδροχαρές φυτό, θέλει πολύ και συχνό πότισμα, ειδικά το καλοκαίρι και επίσης χρειάζεται συχνό και δαπανηρό κούρεμα.

ΔΕΝ κάνει για την Ελλάδα και ειδικά για τα Νότια Προάστεια. Θα είναι   μεγάλο ΣΦΑΛΜΑ η διαδοσή του στον Δήμο μας. Ποιός ξέρει πότε θα έχουμε νέα λειψυδρία οπότε θα ξεραθούν τα γκαζόν και μόνο τα σωστά δέντρα θα επιβιώσουν.??

     

  1. Εάν στο Δήμο μας υπάρχει πλεονάζον εργατικό προσωπικό και μηχανήματα, όπως υποθέτω,  θα μπορούσε να  χρησιμοποιηθεί για νέες φυτεύσεις δένδρων και θάμνων στους χώρους πρασίνου, και  για δενδροφυτεύσεις σε καμμένες περιοχές, που δεν είναι λίγες και που κάθε χρόνο γίνονται περισσότερες . Ο Δήμος και το προσωπικό του μπορεί να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην αποκατάστση του πράσινου σε αυτές τις περιοχές πρώτα. Ας αρχίσει από τώρα η προετοιμασία . Άνοιγμα λάκκων κ.λ.π., ώστε να γίνει η φύτευση την αρχή της Άνοιξης.

 


Υ.Γ. Τα παραπάνω δεν είναι μόνον δική μου άποψη. Έχω συνεννοηθεί με πεπειραμένους Γεωπόνους και ειδικούς


Με εκτίμηση

Νίκος Μίχας

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 222 guests και κανένα μέλος