Τα κυκλώματα της χασισοκαλλιέργειας και των άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων στην Κρήτη δεν είναι το σοβαρότερο ζήτημα που θα κληθεί ν' αντιμετωπίσει το ελληνικό κράτος στη Μεγαλόνησο. Πίσω από τις αποκαλύψεις για...  
Από τα Ζωνιανά του 2007
στην «Κρητική Πολιτεία» του 2012...
...κοπέλια θα μας κουζουλάνετε!

 

 

Τα κυκλώματα της χασισοκαλλιέργειας και των άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων στην Κρήτη δεν είναι το σοβαρότερο ζήτημα που θα κληθεί ν' αντιμετωπίσει το ελληνικό κράτος στη Μεγαλόνησο. Πίσω από τις αποκαλύψεις για την ανενόχλητη επί 30 χρόνια τοπική μαφία, υφαίνεται μεθοδικά ο συνωμοτικός ιστός ενός κρητικού αυτονομιστικού κινήματος. Και δυστυχώς, όπως με πολλά άλλα κρίσιμα ζητήματα που ξεκίνησαν ως σπίθα και κατέληξαν σε φωτιά στα μπατζάκια μας, το μακάριο ελληνικό κράτος το αντιμετωπίζει επιπόλαια, ως να επρόκειτο για γραφικότητες κάποιων περιθωριακών. Όμως η «Κρητική Πολιτεία» από το 1912 -που έπαψε να υφίσταται- ως σήμερα, δεν έπαψε ποτέ ν' αποτελεί το από γενιά σε γενιά μεταλαμπαδευόμενο όνειρο, μιάς ισχνής αλλά δυναμικής μειοψηφίας Κρητών. Και τα κοινωνιολογικού και αστυνομικού ενδιαφέροντος φαινόμενα του άβατου των Ζωνιανών δεν είναι άσχετα με τους ευσεβείς πόθους μιάς αυτόνομης Κρήτης. Άλλωστε οι Κρητικοί ανέκαθεν επαίροντο για την αυτοχθονία τους, έναντι όλων των άλλων Ελλήνων.

 

Η απαρχή της «Κρητικής Πολιτείας» βρίσκεται στο 1896, όταν οι τότε μεγάλες δυνάμεις υπό την πίεση ενός διεθνούς κινήματος συμπαραστάσεως προς τους διαρκώς εξεγερμένους Κρήτες, αναγνώρισαν ένα υπό την εποπτεία τους αυτόνομο κράτος, θέτοντας τέρμα στην κυριαρχία των Τούρκων στην Κρήτη. Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε μέχρι το 1912 και η τότε ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αναγνωρίσθηκε με τη συνθήκη του Λονδίνου το 1913. Τα 16 όμως χρόνια που η «Κρητική Πολιτεία» λειτουργούσε με δική της κυβέρνηση, σημαία, νόμισμα και χωροφυλακή, φαίνεται πως συγκινούν ακόμα ως πατροπαράδοτο ιδεώδες κάποιους Κρητικούς. Και ήταν επόμενο ότι αυτό το «καψούλι», θα έσπευδαν να το πυροδοτήσουν οι συνήθεις ορεγόμενοι τα ελληνικά «φιλέτα». Έτσι, ήδη από το1977, πράκτορες της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, μεταμφιεσμένοι σε επιχειρηματίες-επενδυτές, περιέτρεχαν τη Μεγαλόνησο και προσπαθούσαν να πείσουν τους εύπορους κυρίως Κρήτες, ότι η Κρήτη είναι αυτάρκης και θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη. Προς τιμήν τους, η συντριπτική πλειοψηφία των Κρητικών που άκουσαν αυτή την θεωρία, κυνήγησαν τους Ισραηλινούς πράκτορες με πέτρες και μπαλωθιές.

Στα μέσα της δεκαετίας του'80 η Κρήτη γνωρίζει μιά εκρηκτική οικονομική άνθηση, χάρη στην εξάπλωση των θερμοκηπίων με κηπευτικά και στην καταξίωσή της σε έναν εκ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών της Μεσογείου. Οι πλασιέ της αυτονομίας δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη κι έπιασαν και πάλι δουλειά. Οι τοπικές αρχές έδωσαν σημασία στα καμπανάκια του κινδύνου το 1990, όταν πλέον οι τρεις επάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν δώσει την - δια χειρός Κατσίκη - κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και ερευνήθηκε τότε η προέλευση κάποιων περίεργων ευχετήριων καρτών με παραλήπτες τοπικές εφημερίδες και την απεικόνιση μιάς Ελλάδας-τέρατος να στραγγαλίζει την Κρήτη. Για να εντοπισθούν ως αποστολείς των καρτών, κάποιοι Κρητικοί, μόνιμοι κάτοικοι Γερμανίας και να σταματήσει η έρευνα εκεί. Τον Απρίλιο του 2007, στη διάρκεια του τελικού του πρωταθλήματος της Ενώσεως Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου, συνελήφθη μιά παρέα νεαρών επειδή άπλωσαν στις κερκίδες μιάν υπερμεγέθη σημαία της «Κρητικής Πολιτείας» με την επιγραφή «Ανεξαρτησία 2012». Λίγες ώρες αργότερα αφέθησαν ελεύθεροι, αφού δεν τους απαγγέλθηκε καμμία κατηγορία. Το 2012 θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και οι οπαδοί μιάς ανεξάρτητης «Κρητικής Πολιτείας» προπαγανδίζουν-και μέσω Ίντερνετ- την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφανθεί ο κρητικός λαός επί του ζητήματος της αυτοδιαθέσεώς του. Λησμονούντες, δήθεν, ότι οι πρόγονοί τους έχυσαν το αίμα τους για λευτεριά και ένωση με την Ελλάδα. Εκτός κι αν αυτά τα αντράκια θεωρούν τους εαυτούς τους πιό άντρες, πιό επαναστάτες και πιό Κρητικούς από τον Λευτέρη Βενιζέλο.

Οι ελληνικές αρχές ασχολήθηκαν και πάλι με το ζήτημα, όταν -κυρίως στον νομό Ηρακλείου- κυμάτιζαν οι σημαίες της «Κρητικής Πολιτείας» σε όλο και περισσότερα σπίτια και το έμβλημά της κυκλοφορούσε με τα πολυτελή αυτοκίνητα κάποιων μεγαλοσχημόνων Κρητικών. Και αφού πρώτα είχε χτυπήσει ένα ακόμη καμπανάκι τον Μάϊο του 2007. ‘Οταν η κρητική αποστολή στους Αγώνες Ευρωπαϊκών Νήσων στην Κορσική είδε κατάπληκτη τους διοργανωτές να εμφανίζουν την κρητική συμμετοχή με την σημαία της «Κρητικής Πολιτείας». Γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του περιφερειάρχη Κρήτης κι ένα «λάϊτ» διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Η χλιαρή έρευνα σταμάτησε και πάλι-όπως και το 1990-στη διαπίστωση ότι κάποιοι Κρητικοί, μόνιμοι κάτοικοι Γερμανίας, χρηματοδοτούν και υποκινούν την αυτονομιστική προπαγάνδα. Έχοντας όμως δει σημεία και τέρατα στη νεοελληνική Οδύσσεια, δεν μας είναι εύκολο να πεισθούμε ότι η άκρη του νήματος της νέας «Κρητικής Πολιτείας» βρίσκεται στα χέρια μιάς χούφτας «βλημάτων». Άλλωστε το κράτος του Ισραήλ και η Διεθνής του Σιωνισμού, έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει μέσω ημιεπίσημων διαύλων τους, χάρτες που συμπεριλαμβάνουν και την Κρήτη στην πρέπουσα ισραηλινή επικράτεια. Και δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Αμερικανός διοικητής της βάσεως των Γουρνών, ύψωσε σε δεξίωση το ποτήρι του στην υγεία της...53ης πολιτείας των Η.Π.Α., εννοώντας την Κρήτη και ισχυριζόμενος ότι είχε πιεί κάτι παραπάνω και ...αστειεύτηκε. Όταν όμως σε όλες τις κρητικές πανεπιστημιακές σχολές λειτουργούν αυτονομιστικές γιάφκες από τα ενεργούμενα των εξω-ελλαδικών συμφερόντων, μόνο αστείο δεν είναι το όλο θέμα.

Γι' αυτό και καλά θα κάνουν οι Κρητικοί, που δικαίως υπερηφανεύονται ότι η Κρήτη αποτελεί μιά από τις πιο κοφτερές και ένδοξες αιχμές στο ελληνικό δόρυ, να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά. Είναι πολλοί εκείνοι που ορέγονται το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο». Κι όπως με τη μαφία της «φούντας», έτσι και με τους οπαδούς μιάς ανεξάρτητης Κρήτης, δεν υπάρχει καταλληλότερος χειριστής τους από τον ίδιο τον περήφανο κρητικό λαό. Που οφείλει ξεκάθαρα να δείξει σε τέτοια «φρούτα», ότι δεν θα αφεθούν να αμαυρώνουν το τιμημένο όνομα της Κρήτης.

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 286 guests και κανένα μέλος