O αναγνώστης Χαράλαμπος Αρτινός, περιγράφει την συμφόρηση στα σχολεία του Γέρακα.

Αντιπαιδαγωγική συστέγαση 1400 μαθητών

Άκρως αντιπαιδαγωγική και απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης στην περιοχή του Γέρακα Αττικής, όπου συστεγάζονται ή γειτνιάζουν επτά σχολεία, στα οποία φιλοξενούνται 1064 μαθητές.

Κατάσταση η οποία χρονίζει διογκώνοντας το πρόβλημα και για την οποία παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις, τοποθετήσεις, διαμαρτυρίες και παραστάσεις γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών και φορέων της περιοχής ουδεμία επίσημη θέση επί του θέματος έχει καταγραφεί ή παρθεί έως σήμερα από τους αρμόδιους φορείς, παρά μόνο αυτή της πλήρους αδιαφορίας.

Το πρόβλημα πηγάζει από τη μη περάτωση  του 5ου Δημοτικού Σχολείου και του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις των οποίων παραμένουν ανολοκλήρωτες από το 2007. Για το λόγο αυτό το 5ο Δημοτικό Σχολείο συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό, το οποίο εξαιτίας των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεών του και των αυξημένων αναγκών, αφού υποχρεωτικά συστεγάζονται 514 μαθητές, δεν ανταποκρίνεται ούτε στους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας και ασφάλειας, ούτε βεβαίως στους επιβαλλόμενους παιδαγωγικούς όρους.

Το πρόβλημα μεγεθύνεται εκ του γεγονότος πως το 2ο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο που  γειτνιάζουν με τα 1ο και 4ο Δημοτικά, καθώς επίσης με το 3ο Γυμνάσιο και το 2ο Γενικό Λύκειο.

 Τα δύο τελευταία συστεγάζονται από δεκαετίας περίπου, με το απαράδεκτο φαινόμενο να προαυλίζονται στον ίδιο χώρο μαθητές από 11 έως 18 χρονών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία και ασφαλώς τη διαπαιδαγώγηση των μικρότερων σε ηλικία.

Για παράδειγμα επισημαίνω πως όταν οι μαθητές του Λυκείου πραγματοποιούν κινητοποιήσεις και καταλήψεις, οι μαθητές του Γυμνασίου δεν χάνουν μόνο αδικαιολόγητα διδακτικές ώρες, αλλά και… νουθετούνται από τους μεγαλύτερους σε στρεβλούς, ενίοτε, τρόπους αντιμετώπισης και επίλυσης των προβλημάτων τους. Αυτό που λέμε δηλαδή: των πρώτων τα πατήματα, γεφύρι των δευτέρων!

Τα σοβαρά κτιριακά και εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του Γέρακα, στοιβαζόμενοι σε ακατάλληλες ή προκατασκευασμένες αίθουσες και προαυλιζόμενοι σε κοινούς χώρους επισημαίνουν για άλλη μια φορά οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των 7 σχολείων της περιοχής με σχετική τους επιστολή-διαμαρτυρία προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, προς τον οποίο έκαναν και σχετική παράσταση, αιτούμενοι την άμεση αποπεράτωση των δύο σχολείων και δέσμευση για το χρόνο λειτουργίας τους, ώστε να γνωρίζουν πότε και αν θα πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη αποσυμφόρηση των υπαρχόντων σχολείων. Την ίδια επιστολή κοινοποίησαν και σε όλους τους αρμόδιους φορείς εκπαίδευσης προς ενημέρωση, αλλά και με την προσδοκία ουσιαστικής παρέμβασης προς επίλυση του προβλήματος.

Όσο για τη θρυλούμενη εγκατάσταση και νέων προκατασκευασμένων αιθουσών σους προαύλιους χώρους προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της προσεχούς σχολικής χρονιάς, οι διοικήσεις των 7 συλλόγων δηλώνουν αντίθετες, υποστηρίζοντας πως η  τοποθέτησή τους θα επιβαρύνει έτι περισσότερο την παρούσα κατάσταση. Γι΄ αυτό και ζητούν την άμεση αποπεράτωση των δύο σχολείων ώστε να λειτουργήσουν από τη νέα σχολική περίοδο.

Θα εισακουστούν άραγε αυτή τη φορά;

Χαράλαμπος Γαλιάνδρα Αρτινός

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 133 guests και κανένα μέλος