Η 3η Δεκεμβρίου έχει ονομαστεί Παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.Αν και τα τελευταία χρόνια γίνεται κάποια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι...

1.000.000 πολίτες, είναι Άτομα με ειδικές ανάγκες!

 

Η 3η Δεκεμβρίου έχει ονομαστεί Παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αν και τα τελευταία χρόνια γίνεται κάποια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι άνθρωποι με αναπηρίες ως ίσοι πολίτες, απέχουμε πολύ από το να το κερδίσουμε.

Οι εξαγγελίες που κάθε χρόνο γίνονται μένουν συνήθως κατά το πλείοστον στα χαρτιά.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο βουλευτής Μ. Βορίδης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, όταν βρέθηκε στην εκδήλωση στον Τύμβο του Μαραθώνα και είδε ότι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.

Ο Νομάρχης Λεων. Κουρής, παραδέχθηκε ότι «υπολειπόμεθα ως κοινωνία και ως χώρα σε τέτοιες υποδομές», και εξήγγειλε ότι το κτίριο της Νομαρχίας αποκτά σε ενάμισυ μήνα περίπου ασανσέρ για άτομα με κινητικά προβλήματα.

 

Τόνισε δε ότι η απόφαση που είχαν πάρει στην αρχή του χρόνου να κάνουν κάποιες υποδομές σε διάφορους Δήμους και Κοινότητες έμεινε στα χαρτιά, αφού η ανταπόκριση από τους ΟΤΑ ήταν μηδενική!!

 

Όπως ανέφερε και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Νίκος Πέππας (άτομο με ειδικές ανάγκες και παραολυμπιονίκης): "Γιατί τελικά έγιναν Ολυμπιακοί στην Ελλάδα, έγιναν Παραολυμπιακοί και είχα κάνει μια ευχή τότε, όταν θα σβήσουν τα φώτα να μείνει κάτι απ' αυτό για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Και διαπιστώνω τώρα,  τρία χρόνια μετά, ότι εντέλει δεν ξέρω τι έμεινε. Ίσως μόνο οι φωτογραφίες και οι αναμνήσεις".

 

Νέα προσπάθεια της Νομαρχίας
"Αττικός Πρωτέας"

 

Παρ' όλα αυτά η Νομαρχία εγκαινιάζει νέα της πρωτοβουλία για την υλοποίηση του προγράμματος "Αττικός Πρωτέας" μέσω του οποίου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτεί μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους και  τις Κοινότητες της επικράτειάς της, την κατασκευή και εγκατάσταση μηχανικών μέσων (αναβατόρια, πλατφόρμες ανύψωσης κλπ) για να αποκτήσουν τα ΑΜΕΑ πρόσβαση σε χώρους και εγκαταστάσεις συνάθροισης.

Οι χώροι θα υποδεικνύονται από τους Δήμους και τις Κοινότητες και θα εντάσσονται ανάλογα με την αμεσότητα σε πρόγραμμα υλοποίησης. 

 

Παράλληλα, με ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία θα διανεμηθούν στους πολίτες της Ανατολικής Αττικής, το πρόγραμμα "Αττικός Πρωτέας" θα δώσει την δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους και συνειδητοποιημένους πολίτες να προτείνουν περαιτέρω επέκταση του προγράμματος αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς των επιχειρηματιών της περιοχής για την εφαρμογή αντίστοιχων ενεργειών στις επιχειρήσεις τους.

 

Παρέμβαση για την ημέρα των ΑΜΕΑ έκανε και η δημοτική σύμβουλος Βούλας Νανά Καραγιάν, στην συνεδρίαση της 5/12/07, όπου ζήτησε να συσταθεί επιτροπή για να μελετήσει πού και πώς μπορεί να προσφέρει ο Δήμος στους δημότες με κινητικά προβλήματα.

 

Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης

1.000.000 συμπολίτες μας ζουν

κυριολεκτικά στο... έλεος του Θεού

 

Στο ...έλεος του Θεού, με σοβαρά χρόνια  προβλήματα και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες  ζουν  περίπου  1.000.000 συμπολίτες μας, που είναι Άτομα με Αναπηρία.

Απ αυτούς το 50% τουλάχιστον θα μπορούσαν να ζήσουν μια φυσιολογική λειτουργική ζωή, με τη φροντίδα   Φυσιάτρου, χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά (με εκατοντάδες  εκατομμύρια ευρω λόγω αναπηρικών συντάξεων το κράτος) και ψυχολογικα τις οικογενειες τους.

 

Αυτό τονίστηκε σε Ημερίδα που πραγματοποίησε το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου στο Ανατολικό Αμφιθέατρο  του Γεν. Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

 «Οι συνάνθρωποι μας αυτοί ζουν κυριολεκτικά στο... έλεος του Θεού, αφού η πλειοψηφία τους στερείται της επιστημονικής φροντίδας των Ελλήνων φυσιάτρων, η οποία μπορεί να τούς μετριάσει τον πόνο και να δώσει λύση στα  καθημερινά τους προβλήματα» τόνισε χαρακτηριστικά η  Ξανθή Μιχαήλ, Πρόεδρος της  Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης  (Ε.Ε.Φ.Ι.&Α).

Όπως τονίστηκε στην Ημερίδα, που είχε ως βασικό θέμα «Γηράσκοντας με αναπηρία» ή καλύτερα, «Μεγαλώνοντας με Αναπηρία», παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλών μορφών αναπηρίες - που προήλθαν από διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις - τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας αυτοί είναι πολλά και κοινά.

Ο πόνος είναι πολύ μεγάλος παράγοντας της καθημερινής ζωής ανθρώπων που ζουν με ακρωτηριασμό κάτω άκρων, κάκωση νωτιαίου μυελού, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση και μετα-πολιομυελιτιδικό σύνδρομο. Ακόμη οι τραυματισμοί από υπέρχρηση (overuse injuries) διαφόρων μυοσκελετικών δομών είναι επίσης συνήθεις.

Η περιορισμένη ικανότητα βάδισης και η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου σχετίζονται με καθιστικό στυλ ζωής.

Το γεγονός αυτό προδιαθέτει σε παχυσαρκία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολή του λιπιδαιμικού προφίλ και καρδιαγγειακή νόσο, συχνά σε σχετικά νεαρή ηλικία. Tα πιο συχνά παραπονα που εκφράζουν με την πρόοδο της ηλικιας τα άτομα με κινητικές αναπηριες περιλαμβάνουν πόνο, κόπωση και αίσθημα αδυναμίας.

Ειδικοτερα, στην ημερίδα παρουσιάσθηκαν διάφορα προβλήματα όπως οι αλλαγές στους μύες και τις αρθρώσεις λόγω γήρατος, η άσκηση, η φυσική δραστηριότητα, η κόπωση στους ηλικιωμένους, το φαινόμενο των συχνών πτώσεων των ηλικιωμένων και τέλος η εκτίμηση και αντιμετώπιση του πόνου ανθρώπων που μεγαλώνουν με αναπηρία.

«Αυτά τα προβλήματα και τα συμπτώματα, τόνισε από την πλευρά του ο Αντιπροεδρος και Προεδρος της Επιτροπης Εκπαιδευσης της  Ε.Ε.Φ.Ι.&Α, Αλέξανδρος Παπαδεάς, έχουν πολύ σοβαρή επίπτωση στη λειτουργικότητα των ατόμων που ζουν μ' αυτές τις ασθένειες. Επιπλέον, οι περιορισμένες οικονομικές πηγές, η αδυναμία πρόσβασης σε μεταφορικά μέσα, η αδυναμία πρόσβασης  σε ειδικούς ιατρούς και σε ανθρώπους που ξέρουν να τους φροντίζουν δημιουργούν επιπλέον φραγμούς που πρέπει να ξεπεράσει αυτός ο εύθραυστος πληθυσμός. Προς το τέλος της ζωής, προκύπτουν ηθικές και νομικές προκλήσεις που επηρεάζουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους γιατρούς τους».

Η εκτίμηση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων και των συμπτωμάτων των ατόμων που μεγαλώνουν με συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις, από τις πιο συχνές που προκαλούν αναπηρία, όπως η κάκωση νωτιαίου μυελού, η κρανιοεγκεφαλική κάκωση η πολλαπλή σκλήρυνση και  η κάρδιο-αναπνευστική νόσος, αποτελούν αντικείμενο εξειδίκευσης και ιδιαίτερης γνώσης.

 

ΟΙ   ΕΛΛΗΝΕΣ    ΦΥΣΙΑΤΡΟΙ 

 

Οι μόνοι που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα  και να  βοηθήσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής  των ατόμων με αναπηρία είναι οι Έλληνες φυσίατροι, καθώς αυτό είναι το αντικείμενο της επιστημονικής τους ειδίκευσης. Συγκεκριμένα το αντικείμενο της ειδίκευσης των Ελλήνων φυσιάτρων είναι η θεραπεία, η ιατρική αποκατάσταση, και η φροντίδα (πρώιμη και όψιμη) ατόμων με αναπηρία.

 

Εν τουτοις  η Ελληνική Πολιτεία δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ουσιαστικα για την παροχη ισων ευκαιριων φροντιδας και νοσηλειας για  τα ατομα  με αναπηρία στην πορεια της ζωής τους.

Κι αυτό γιατί δεν εχει ενδιαφερθει  να δημιουργησει νεες Κλινικες Φυσικης Ιατρικης και Αποκαταστασης, (που τα τελευταια 20 χρονια περιορίζονται μόνο σε περιπου 180 και πάντα μόνο στην Αθήνα), γεγονός που οδηγεί σε αδυναμία ανάπτυξης θέσεων εκπαίδευσης για νέους γιατρούς  στην ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (μονο 6 νεοι γιατροί κάθε χρόνο μπορούν να ξεκινήσουν εκπαίδευση στην ειδικότητα), με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμος των ειδικευμενων να μην ξεπερναει τους 200 φυσιατρους ενώ η ειδικοτητα υπαρχει από 33 χρονια.!!!!

 

Αντίθετα, επιχορηγείται η ίδρυση  ιδιωτικών κέντρων Αποκατάστασης, που φυτρώνουν σαν μανιτάρια σ' όλη την Ελλάδα, χωρίς κανέναν έλεγχο από την Πολιτεία για  την ποιότητα παρεχομένων Υπηρεσιών, και με κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία   κλειστού νοσηλείου που είναι το χαμηλότερο  σ' όλη την Ευρώπη.

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 81 guests και κανένα μέλος