Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, έκανε μια συνταρακτική αποκάλυψη. Σε ερώτηση βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. για την πιθανότητα δημοψηφίσματος αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων....

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, έκανε μια συνταρακτική αποκάλυψη. Σε ερώτηση βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. για την πιθανότητα δημοψηφίσματος αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, δήλωσε ότι οι πολίτες δεν έχουν την ωριμότητα να κρίνουν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Άρα είναι προτιμότερο να εμπιστεύονται εν λευκώ τον χειρισμό τους στην πολιτική ηγεσία του δικομματισμού που έχει αποδείξει ότι είναι ώριμη. Υπερώριμη. Κι ίσως νά ‘χει ήδη κατακτήσει και το επόμενο στάδιο της υπερ-ωριμάνσεως. Τη σήψη, ή κατά το κοινώς λεγόμενο, σαπίλα. Γιατί μόνο σε μια δημοκρατία που σαπίζει, αποστερείται από τους πολίτες η προβλεπόμενη από το σύνταγμα δυνατότητα να αποφασίζουν με δημοψήφισμα για ύψιστης σημασίας ζητήματα.

Είμαι συντετριμμένος. Γιατί ακόμα ηχούν στ' αυτιά μου οι προεκλογικές εκκλήσεις των δύο κομμάτων εξουσίας στους «υπεύθυνους» Έλληνες πολίτες, να τους δώσουμε γιά μία ακόμα φορά την πολυπόθητη -και ασύδοτη- αυτοδυναμία τους. Και ξαφνικά, με οδύνη και συντριβή συνειδητοποιώ ότι είμαι «υπεύθυνος πολίτης των 60 δευτερολέπτων ανά τετραετία». Όσο χρειάζεται, δηλαδή, για να πάρω από την εφορευτική επιτροπή τα ψηφοδέλτια, να μπω στο παραβάν, να κλείσω την προτίμησή μου στον φάκελο και να την ρίξω στην κάλπη. Ύστερα καταπίπτω και πάλι σε άκρα ανευθυνότητα και ανωριμότητα για τέσσερα χρόνια. Και καλά θα κάνω ν' αφήνω τους εθνοπατέρες και εθνομητέρες μας ν' αποφασίζουν ανενόχλητοι για κορυφαίας εθνικής σημασίας θέματα, επί των οποίων ουδεμία αναφορά υπήρχε στα προεκλογικά τους προγράμματα.

Κάπως έτσι δεν τά ‘χε πει και ο Νίτσε; «Αν δεν μπορείς να κάνεις τ' άστρα να περιστρέφονται γύρω σου, σκύψε τον τράχηλο κι άσε να περάσουν από πάνω σου οι δυνατοί. Αυτοί που γνωρίζουν για δικό σου καλό, το καλό το δικό τους». Είναι βεβαίως ζητούμενο, το πόσο «δυνατοί» είναι οι ηγέτες μιας εξουσίας δοτής, όχι από την τυπική εξουσιοδότηση των Ελλήνων πολιτών, αλλά από την ουσιαστική των ιδρυμάτων Ροκφέλερ. Εάν σε τέτοιους «ηγέτες» αντιπαραθέσεις έναν Ελευθέριο Βενιζέλο ή έναν Ανδρέα Παπανδρέου, αναπόφευκτα θα θυμηθείς και τη ρήση ενός άλλου, αληθινά μεγάλου Έλληνα ηγέτη, του Χαριλάου Τρικούπη για τον αντικαταστάτη του: «Ανθ' ημών...Γουλιμής».

Κι εκεί που πάλευα να σταθώ στα πόδια μου, έχοντας δεχθεί κατάμουτρα την αποκάλυψη της Ντόρας για την ανωριμότητά μου, ήρθε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να με αποτελειώσει με το γερμανικό του μοντέλο. Εκείνο που προβλέπει την εκλογή του ενός τρίτου των βουλευτών με λίστα. Για αρχή, κι ύστερα βλέπουμε γιά τα άλλα δύο τρίτα. Ήταν που ήταν μια καρικατούρα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, η δημοκρατία μας, ήρθε η ώρα να τη βάλουμε γιά τα καλά στη θέση της. Να την κάνουμε δικτυακό τόπο δίπλα στο Google Earth, τη Wikipedia και τα άλλα αγαπημένα διαδικτυακά παιχνιδάκια του Γιώργου Παπανδρέου. Βουλευτές λίστας. Σαν να λέμε «παιδιά του σωλήνα». Βουλευτικές «Ντόλυ» με κλωνοποίηση του μεγάλου αρχηγού. Και ώ του θαύματος, για μία ακόμα φορά στα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά από εκείνο το βροντερό «ναι» στο σχέδιο Ανάν, συμφωνεί με τον Γιώργο και η Ντόρα. Για το «γερμανικό μοντέλο». Που θυμίζει γερμανικό καπέλο. Δηλαδή κράνος της Βέρμαχτ. «Άϊν τσβάϊ τραγουδάμε, άϊν τσβάϊ περπατάμε, άϊν τσβάϊ ψηφίζουμε και προσκυνάμε.

Οι οργανώσεις βάσεως των κομμάτων πρέπει να αποτελούν τον συνδετικό κρίκο των τοπικών κοινωνιών με τις κομματικές ηγεσίες και να μεταφέρουν τις απόψεις μελών και φίλων γιά τις βουλευτικές υποψηφιότητες. Η κατάργηση αυτής της δυνατότητας και η παράλληλη κατάργηση του σταυρού προτιμήσεως, συνιστά μιάν εξόφθαλμα αντιδημοκρατική και αντισυμμετοχική πρακτική που οδηγεί στην κομματική δημοκρατία του ενός και της παρέας του. Και σε μιά Βουλή χειροκροτητών. Γιατί είναι ηλίου φαεινότερον, ότι στη λίστα θα μπαίνουν μόνο οι κολλητοί και οι υπάκουοι.

Αλλά αφού συμφωνεί η Ντόρα με τον Γιώργο, εμείς οι άλλοι, οι ανώριμοι, μπορούμε να κάνουμε ένα δημοκρατικότατο τουμπεκί. Δηλαδή να το βουλώσουμε. Άλλωστε θα συμφωνήσει και ο Γιώργος με τη Ντόρα όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η σύνθετη ονομασία των Σκοπίων. Το προανήγγειλε και ο μπαμπάς της Ντόρας: «Μόνο ο ΛΑ.Ο.Σ. θα καταψηφίσει», είπε ο Επίτιμος. Αν αυτό δεν είναι εθνική ομοψυχία, τότε τι είναι; Μη με βάλετε στον πειρασμό να απαντήσω. Όλες οι απαντήσεις που μου έρχονται στον νου, εμπίπτουν στον νόμο «περί ασέμνων».

Μέχρι τις επόμενες εκλογές που οι ηγέτες του δικομματισμού θα με καλέσουν να ξαναγίνω υπεύθυνος πολίτης, μπορώ να χαρώ την ανευθυνότητά μου. Και για αρχή σκέφτομαι να πάω να παίξω χιονόμπαλες στην Καστοριά της... Κάτω Μακεδονίας!

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 201 guests και κανένα μέλος