«Μια εβδομάδα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική», είπε κάποτε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Χάρολντ Oυίλσον. Εκατό βδομάδες, δηλαδή τα δύο χρόνια Κυβέρνησης ΝΔ, είναι σίγουρα πάρα πολύς χρόνος και δυστυχώς με πολλές αρνητικές εξελίξεις...

«Μια εβδομάδα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική», είπε κάποτε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Χάρολντ Oυίλσον. Εκατό βδομάδες, δηλαδή τα δύο χρόνια Κυβέρνησης ΝΔ, είναι σίγουρα πάρα πολύς χρόνος και δυστυχώς με πολλές αρνητικές εξελίξεις. O κ. Καραμανλής, προεκλογικά, καλλιέργησε υπέρμετρες προσδοκίες. Υποσχέθηκε περισσότερη ευημερία, πάταξη της διαφθοράς, αποτελεσματικότερο κράτος… Όμως η κατάσταση χειροτέρευσε. Oι φτωχοί αυξήθηκαν, το κράτος βουλιάζει από αναποτελεσματικότητα, η διαφθορά γιγαντώνεται… Δεν ήταν μόνο υπερβολικά μεγάλες οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, αλλά και υπερβολικά μικρές οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την κυβέρνηση. Φαίνεται, μάλιστα, τώρα ότι υπήρχε και ένα κρυφό πρόγραμμα εξυπηρέτησης ισχυρών συμφερόντων που αναπτύχθηκε με πρόσχημα κυρίως τις «μεταρρυθμίσεις».

Κάθε καλόπιστος πολίτης συμπεραίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι πριν 2 χρόνια και πολύ κατώτερα των απαιτήσεων των καιρών. Αυτό αντανακλούν και οι δημοσκοπήσεις. O αριθμός των ανέργων αυξάνει από χρόνο σε χρόνο. Η ακρίβεια έχει συνθλίψει τα νοικοκυριά. Μόνο μέσα στο 2005, ανατιμήθηκαν 3.500 προϊόντα και μειώθηκε αισθητά η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Τα δάνεια των νοικοκυριών που δεν εξυπηρετούνται κανονικά, τον τελευταίο χρόνο σημείωσαν αύξηση κατά 32%. Το 50% των νοικοκυριών με μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το χρέος τους. Στην ίδια περίοδο οι τράπεζες σημειώνουν ρεκόρ αυξήσεων κερδών.

Η σύγκλιση μισθών και συντάξεων με το μέσο όρο αυτών της ΕΕ απομακρύνεται χρονικά, ειδικά με την φετινή εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης που επέφερε μειώσεις των πραγματικών μισθών και συντάξεων, αντί αυξήσεων. Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια συρρικνώνεται το πραγματικό εισόδημα του Έλληνα εργαζόμενου.

Το ποσοστό των δημόσιων δαπανών για την παιδεία μειώθηκε, ενώ η σύγκλιση στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΕΕ θα επιτευχθεί σε 50 χρόνια.

Το κράτος έγινε καθαρά πελατειακό και τα νομοσχέδια όσον αφορά στις προσλήψεις που προβλέπουν έχουν στόχο την αποδυνάμωση του ΑΣΕΠ, την καθιέρωση της προφορικής συνέντευξης και την κατάργηση των υπηρεσιακών συμβουλίων για την κάλυψη θέσεων ευθύνης.

Γενικά, η οικονομία είναι σε χειρότερη θέση, με βασική αιτία τη λεγόμενη απογραφή και την επακόλουθη επιτήρηση. Οι αμυντικές δαπάνες επιβαρύνουν δυσανάλογα το έλλειμμα και εξαιτίας της λογιστικής πρακτικής που επέλεξε η Κυβέρνηση – σύμφωνα τώρα και με τη EUROSTAT. Οι δημοπρατήσεις μεγάλων και μικρότερων έργων διακόπηκαν για ένα χρόνο. Μειώθηκαν και έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο οι εισροές από το Γ’ ΚΠΣ. Τα Ολυμπιακά Έργα δεν αξιοποιούνται. Το Κτηματολόγιο έχει παγώσει. Επενδύσεις δε γίνονται. Οι οικονομικά ισχυροί πληρώνουν όλο και λιγότερο φόρο ενώ επενδύουν όλο και λιγότερα στη χώρα. Ο φιλοκυβερνητικός «Αδέσμευτος Τύπος», με αφορμή την επέτειο γράφει: «Επέτειος των δύο χρόνων της νέας κυβέρνησης. Γιορτάζουν, πανηγυρίζοντες οι απανταχού νταβατζήδες».

Όσο για την διαφάνεια στις λειτουργίες του κράτους; 11 μήνες ήταν θαμμένη η υπόθεση των υποκλοπών εν αγνοία του πολιτικού συστήματος. Ο πολίτης και όχι μόνο όσον αφορά στις υποκλοπές, δεν αισθάνεται ότι υπάρχει περισσότερη ασφάλεια στη ζωή του.

Η χώρα οδηγήθηκε στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων και επλήγη το κύρος της στο εξωτερικό. Οι σχέσεις μας με τους γείτονες δεν έχουν ενισχυθεί, στη βάση των διεθνών κανόνων δικαίου. Αγοράσαμε τα πολεμικά «παιγνίδια» των Αμερικανών αλλά αυτοί αναγνώρισαν τα Σκόπια σαν Μακεδονία. Κουμπαριάσαμε με τον ηγέτη της Τουρκίας αλλά αυτός δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Χαρακτηριστική είναι η προφανής έλλειψη προγράμματος και στόχων της σημερινής Κυβέρνησης. Στη μέση της τετραετίας κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες είναι οι προτεραιότητες της διακυβέρνησης, πώς μεθοδεύονται και που θέλουν να οδηγήσουν. Η «Βραδυνή», επίσης φιλοκυβερνητική εφημερίδα, αναφέρει σε φύλλο της που σχολιάζει τα 2 χρόνια της ΝΔ: «Όραμα. Αυτό είναι που μοιάζει να μην υπάρχει σήμερα».

Χωρίς να μου αρέσει να προσωποποιώ, οφείλω να διαπιστώσω ότι ο κ. Καραμανλής της διετούς διακυβέρνησης αναίρεσε αργά αλλά σταθερά, τον κ. Καραμανλή της Αντιπολίτευσης, σε τέτοιο βαθμό που οι υποσχέσεις του μοιάζουν με πικρό ανέκδοτο συγκρινόμενες με τις πράξεις του.

Με την ευκαιρία αυτής της «μουδιασμένης» επετείου των δύο χρόνων Κυβέρνησης ΝΔ και κάτω από τη σκιά της διογκούμενης απογοήτευσης των Ελλήνων πολιτών, όπως καταγράφηκε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δικαιολογημένα αναρωτιέται κάποιος: Αν πριν 2 χρόνια δεν είχε εκλεγεί η ΝΔ αλλά το ΠΑΣΟΚ θα ήταν τα πράγματα τώρα καλύτερα ή χειρότερα; Μετά από σκέψη και με το χέρι στην καρδιά θα καταλήγαμε ότι αν και δεν θα ήμασταν στο παράδεισο, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγουν όλο και περισσότεροι πολίτες που στις τελευταίες εκλογές επέλεξαν τη ΝΔ στη θέση του "κουρασμένου" ΠΑΣΟΚ. Το σημερινό ανασυνταγμένο ΠΑΣΟΚ προβάλει ξανά σαν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας μας.

Ντίνος Βρεττός

Βουλευτής Αττικής

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 123 guests και κανένα μέλος