Είμαι κάτοικος Αρτέμιδας και τους τελευταίους μήνες η οικογένεια μου, οι γείτονες μου   και οι υπόλοιποι κάτοικοι των δήμων Αρτέμιδας και Σπάτων,  ζούμε μια τραγελαφική κατάσταση, λόγω του χάους που έχει δημιουργηθεί απο τα ατέρμονα έργα οδοποιίας που η Νομαρχία Ανατ. Αττικής πραγματοποιεί στην περιοχή μας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο την αρχή.

1. Εδώ και περίπου έξι χρόνια ξεκίνησε η ανακατασκευή του δρόμου Σπάτων-Λούτσας και αφού ξαφνικά διαπιστώθηκε ότι ξεκίνησε το έργο χωρίς μέριμνα για τις απαλλοτριώσεις, το έργο «πάγωσε». Στη συνέχεια τέθηκε εκτός λειτουργίας το νοτιότερο τμήμα του δρόμου  στην Αρτέμιδα, δηλαδή  της Λεωφόρου Καραμανλή με την παραλία, με την ανάλογη ταλαιπωρία για ένα εξάμηνο και πλέον. Πρόσφατα αποκλείσθηκε εντελώς το ρεύμα καθόδου της Λεωφόρου Καραμανλή απο τη διασταύρωση με τον Πράσινο Λόφο μέχρι την οδό 25ης Μαρτίου. Παράλληλα έχει εκτραπεί η κίνηση απο τον Πράσινο Λόφο πρός τη Βραυρώνα και απο την άλλη πλευρά μέσω της οδού Αγίας Κυριακής και στη συνέχεια απο το Δρόμο 58 προς την οδό Υπαπαντής και απο εκεί στο κέντρο της Αρτέμιδας. Οι διαδρομές αυτές πέραν του ότι διέρχονται από δρόμους εντελώς ακατάλληλους για να διαχειριστούν τον όγκο της κίνησης (ακατάλληλο και στενό οδόστρωμα), εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους, καθότι η κίνηση των αυτοκινήτων και των λεωφορείων διέρχεται κατοικημένων περιοχών με παιδιά, που παίζουν αμέριμνα, ενώ παράλληλα υπάρχει έντονος θόρυβος και μόλυνση της ατμόσφαιρας.

2. Σαν να μην έφτανε αυτός ο αποκλεισμός, το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου Σπάτων-Λούτσας απο τη διασταύρωση με τον Πράσινο Λόφο μέχρι τα Σπάτα είναι σε τραγική κατάσταση, με συνεχείς παρακάμψεις,  ελλειπή σήμανση, γεμάτος λακούβες και ανωμαλίες με συνέπεια την επικινδυνότητα του οδόστρώματος, την φθορά λάστιχων και αμορτισέρ των αυτοκινήτων μας, καθώς και τη δημιουργία καθυστερήσεων στη διέλευση του συγκεκριμένου τμήματος, αλλά κυρίως την απειλή της σωματικής μας ακεραιότητας.

3. Η τραγελαφική κατάσταση την οποία βιώνουμε καθημερινά δεν σταματά εδώ. Πέραν του δρόμου Σπάτων-Λούτσας, πρόσφατα ξεκίνησαν έργα και στο δρόμο Σπάτων-Κιάφας-Λούτσας, σε σημείο που δεν υπήρχε πρόβλημα βατότητας, ούτε πλημμυρών. Ξαφνικά λοιπόν αποκλείσθηκε ο δρόμος αυτός με αποτέλεσμα να αποκοπεί εντελώς η Αρτέμιδα απο το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της περιοχής.

4. Παράλληλα έχει ήδη  κλείσει η οδός Αγίου Δημητρίου και έχει αποκοπεί η πρόσβαση προς τον Περιφερειακό Υμηττού μέσω του κόμβου Ραφήνας, ενώ η μοναδική πλέον σύνδεση με την Αττική Οδό μέσω του κόμβου Σπάτων είναι άκρως προβληματική και επικίνδυνη, λόγω έργων, παρακάμψεων, ελειπούς σήμανσης και ανύπαρκτου φωτισμού.

4. Όμως η ταλαιπωρία μας δεν τελειώνει εδώ, γιατί πρόσφατα εκτέλεσθηκαν έργα στον περιφερειακό των Σπάτων, στην οδό Χρ. Μπέκα, με αποτέλεσμα στο ρεύμα καθόδου προς το δρόμο Σπάτων-Λούτσας να είναι  κλειστή η μία λωρίδα κίνησης και η διέλευση των οχημάτων να γίνεται ξαφνικά απο τη μία λωρίδα, ενώ στη δισταύρωση της Χρ. Μπέκα με το δρόμο Σπάτων- Πικερμίου στο ύψος του κέντρου υγείας Σπάτων, να υπάρχει εγκάρσια τομή, που εδώ και τρείς εβδομάδες παραμένει ακάλυπτη.

Συνέπεια  των παραπάνω είναι  οι οδηγοί που διέρχονται την Χρ. Μπέκα να αναγκάζονται να σταματούν μόλις αντιληφθούν την τομή (δεν υπάρχει προειδοποιητικό σήμα), με αποτέλεσμα την μεγάλη πιθανότητα ατυχημάτων.

Αλλά δυστυχώς αυτά που ανέφερα δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα. Πρίν λίγο καιρό υπήρξε ανακατασκευή τμημάτων της λεωφόρου Σπάτων στο 19ο χιλιόμετρο, σε σημεία που δεν υπήρχε κανένα απολυτως πρόβλημα στο οδόστρωμα. Μετά απο αυτές τις παρεμβάσεις το οδόστρωμα υποχώρησε και δημιουργήθηκαν μικρές υψομετρικές διαφορές, με τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο ενός νέου ανθρώπου. Μετά απο αυτό το τραγικό συμβάν τοποθετήθηκε επιπλέον άσφαλτος και τώρα το οδόστρωμα στα σημεία αυτά είναι αρκούντως επικίνδυνο για τη διέλευση των οχημάτων.

Η ταλαιπωρία την οποία υφιστάμεθα είναι μεγάλη και διαρκής και αν κάποιος ήθελε ισχυριστεί ότι η ταλαιπωρία είναι προσωρινή χάριν των έργων που θα βελτιώσουν τις υποδομές της ευρύτερης περιοχής, θα του αντέτασσα, ότι μάλον η ταλαιπωρία είναι μόνιμη, αφού τα έργα έχουν ξεκινήσει εδώ κα έξι χρόνια (η γέφυρα Ρίου Αντιρίου, κατασκευάστηκε σε συντομότερο χρονικό διάστημα) και ακόμα είναι σε εξέλιξη και δυστυχώς καθημερινά παρατηρούμε ότι μόνο μία μέρα την εβδομάδα εκτελούνται εργασίες στο υπο ανακατασκευή τμήμα του δρόμου Λούτσας -Σπάτων.

Είναι επίσης απορίας άξιον, γιατί  αποκλείστηκαν όλοι οι δρόμοι ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων κατοίκων, την οικονομική αιμοραγία των καταστημάτων της Αρτέμιδας σε ήδη χαλεπούς καιρούς, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος λόγω της άυξησης της κίνησης, τη φθορά των αυτοκινήτων και τον κίνδυνο για τη σωματική μας ακεραιότητα.

Επιτέλους κυρίες και κύριοι της Νομαρχίας, ας μας εξηγήσετε τι επιδιώκετε.

Περιμένουμε μεγαλύτερη ευαισθησία για του πολίτες που κατοικούν στην περιοχή της αρμοδιότητας σας, περιμένουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράματα, περιμένουμε εξηγήσεις για το χάος που έχετε δημιουργήσει.

 

Μπούγιας Βασίλης

Κάτοικος Αρτέμιδας

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 471 επισκέπτες και κανένα μέλος