πισωγύρισμα της φύσης και αρνητικό στην υγεία μας
Ξεκίνησε η «θερινή» ώρα. Η ώρα που σε γυρίζει στη νύχτα, αν είσαι πρωινός εργαζόμενος. Κι ενώ μόλις άρχισε η άνοιξη και άρχισες να ξυπνάς με φως ημέρας, γυρνάς ξανά στη νύχτα! Νύχτα ξυπνάς, νύχτα φεύγεις για τη δουλειά σου και νύχτα ξεκινάς την εργασία σου.
Ενα πισωγύρισμα της φύσης και μία απίστευτη ψυχική ταλαιπωρία για τον άνθρωπο. Και λέω πισωγύρισμα της φύσης γιατί εκεί που άρχισες να ξυπνάς με το χάραμα της ημέρας και αποκτούσες μια ευεξία, κι αν ήσουν παραέξω από την πόλη άκουγες και κάποιο πουλάκι να τιτιβίζει, ξαφνικά σε ξαναστέλνουν στο σκοτάδι, στη μουντάδα, στην υγρασία.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο εργαζόμενος αποδίδει περισσότερο. Αντιθέτως πέφτει ψυχολογικά και σωματικά και αργεί να ...πάρει μπρος στην εργασία του. Αλλωστε υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικές που το επιβεβαιώνουν.
Οι μελέτες είναι αμείλικτες.
Βλάπτει σοβαρά την υγεία
«Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «British Sleep Society» κορυφαίοι ειδικοί σε θέματα ύπνου ζητούν να σταματήσει η εναλλαγή χειμερινής-θερινής ώρας εν μέσω φόβων ότι τροφοδοτεί την αύξηση του καρκίνου, των τροχαίων ατυχημάτων και των προβλημάτων ύπνου».
Η απώλεια μιας ώρας ύπνου όταν τα ρολόγια κινούνται προς τα εμπρός μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρος ο πληθυσμός να αισθάνεται πιο κουρασμένος από το συνηθισμένο. Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι ο κίνδυνος θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων αυξάνεται κατά περίπου έξι τοις εκατό μετά την άνοιξη της θερινής ώρας». (Ναυτεμπορική).
Αλλη δήλωση, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sleep Research, τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης της κανονικής ώρας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς ευθυγραμμίζεται περισσότερο με «τους φυσικούς κύκλους φωτός-σκοταδιού της ημέρας και της νύχτας».
Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι η διατήρηση μιας καλής ρουτίνας ύπνου και η έκθεση στο φυσικό φως της ημέρας το πρωί, είναι σημαντικά στοιχεία της ανθρώπινης υγείας και οι διαταραχές σε έναν από τους δύο αυτούς παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
«Την άνοιξη και το φθινόπωρο, η ανατολή του ήλιου είναι λίγο αργότερα. Και αυτό είναι πραγματικά προβληματικό, διότι χρειαζόμαστε το πρωινό φως του ήλιου για να ρυθμίσουμε τα ρολόγια του σώματός μας και για τον βέλτιστο ύπνο», Μέγκαν Κρόφορντ, ανώτερη λέκτορας Ψυχολογίας στο Παν/μιο του Στραθκλάιντ (euronews Health)
Δεν ξέρω πώς το βλέπουν μόνο οικονομικίστικα το θέμα, που σε τελική ανάλυση δεν είναι, και κάθε χρόνο λένε να το σταματήσουν αλλά συνεχίζεται, και η υγεία του πολίτη, ανεπαισθήτως, κατακρημνίζεται.