«Είμαστε αντιεξουσιαστές της εξουσίας» τόνισε ο Πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου (Γ.Α.Π. χάρη συντομίας) στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο (7/10/09) και το επανέλαβε στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας (Κ.Ο.) του κόμματος (14/10), διερμηνεύοντάς το(;) με τη φράση: «Μια κυβέρνηση που καθημερινά ελέγχεται, πρώτα απ’ όλα από τους ίδιους τους βουλευτές της, αλλά και που παράγει έργο μαζί τους».
Κρατάμε την επιφύλαξη ως προς την εννοιολογική ερμηνεία του όρου «αντιεξουσιαστής», δεχόμενοι καλόπιστα ότι αποτελεί μια φραστική αποτύπωση εντυπωσιασμού μιας πρόθεσης αντιαυταρχικής διακυβέρνησης.

Στο προηγούμενο σημείωμά μου(10/18) είχα αναφερθεί ετεροχρονισμένα στα λόγια του Κ. Καραμανλή στην Κ.Ο. της Ν.Δ. το Μάρτη του 2004, αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Τι ωραία και καλά που ήσαν και πόσο (δεν) τηρήθησαν. Τώρα θα λειτουργήσει επίκαιρα. Θ’ αναφερθώ σε δεσμεύσεις και επισημάνσεις του ΓΑΠ. (Γ. Παπανδρέου) για να τα έχουμε μπροστά μας όταν θα τον κρίνουμε.
Η σκεπτικιστική αντίληψη, «μα, τώρα πιστεύεις τι λένε;», δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Scripta manent (τα γραπτά μένουν). Τώρα πια και τα λόγια μένουν. Κι εμείς θεωρούμε πως ότι δημόσια λέγεται, δεσμεύει αυτόν που τα λέει.
Γι’ αυτό πρέπει να σκέπτεται ότι λέει και κυρίως ότι καταγράφεται, ή γράφει. Αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα: διεθνή, επικράτειας, τοπικά και διαπροσωπικά.
Ας συγκρατήσουμε λοιπόν κάποια σημεία των αξιών, των κατευθύνσεων και αντιστοίχως των δεσμεύσεων του Γ. Παπανδρέου:

Στην παραπάνω πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μίλησε για «επίμονη και επίπονη σύγκρουση με την διαφθορά».
«Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε τα προβλήματα και όχι για να τα κρύψουμε. Θα τα αναδείξουμε για να τα λύσουμε, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς».
«Έχουμε εθίσει τον κρατικό μηχανισμό να λειτουργεί με αδιαφάνεια και η διαφθορά έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας».
Επιπλέον, τόνισε ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και η λειτουργία της διοίκησης υπέρ των Ελλήνων, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.
Επισήμανε δε σε αντιδιαστολή με το αμίμητο: «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» ότι «το τυπικά νόμιμο δεν είναι (οπωσδήποτε) και ηθικό».
«Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά βασικών αξιών, με γνώμονα τις οποίες θα πορευθεί η κυβέρνηση:
– Πρώτα ο πολίτης
– Πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον και ο σεβασμός στον πλούτο της χώρας.
– Διαφάνεια παντού
– Διαβούλευση και συμμετοχή, ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση στο έργο της στη βάση μιας εθνικής κοινωνικής συναίνεσης.
– Αξιοκρατία. «Τέλος στο ρουσφέτι και το βόλεμα. Δεν θα αντικαταστήσουμε το «γαλάζιο» κράτος με ένα «πράσινο» είπε χαρακτηριστικά.
– Αξιολόγηση και λογοδοσία
– Αλληλεγγύη
– Τήρηση αρχών δεοντολογίας
».
Στη σύσκεψη δε της Κοινοβουλευτικής ομάδας (Κ.Ο.) υπογράμμισε πως όλα τα κακά «έχουν ένα κοινό παρανομαστή: την απουσία ενός ευνομούμενου κράτους, που «στηρίζει τις προσπάθειες των υγιών και δημιουργικών δυνάμεων, που είναι δίπλα στους πολίτες, που δουλεύει αποτελεσματικά, που εγγυάται το αυτονόητο, την προστασία των δικαιωμάτων τους, το βιός τους, την περιουσία τους, το περιβάλλον τους, την ευημερία τους, τη χρηστή αξιοποίηση του κοινού μας πλούτου και την προάσπιση των κοινών μας συμφερόντων, του δημοσίου συμφέροντος» και συνέχισε: «βασικός εχθρός μας είναι η εμπεδωμένη πελατειακή νοοτροπία, όπου το βόλεμα του ενός σημαίνει το ξεβόλεμα του διπλανού. Όπου πολίτες και πολιτικοί χάνουμε την ουσία και ψάχνουμε μόνο την εξουσία. Πελατειακές σχέσεις που οδηγούν μαθηματικά στη διαφθορά, στην αδιαφάνεια, στην αυθαιρεσία, στην αδικία. Το δίκιο του ισχυρού, αντί της ισχύος του δικαίου. Τον κατακερματισμό στις προσπάθειές μας, δηλαδή την επικράτηση του «εγώ» απέναντι στο «εμείς». Την πεποίθηση ότι τίποτα δεν αλλάζει και άρα πρέπει να παρακάμψουμε κάθε κανόνα για να επιβιώσουμε».

Με γνώμονα όλα αυτά που είπε και όσα ακόμα για λόγους οικονομίας χώρου παραλείψαμε θα κρίνουμε το έργο της Κυβέρνησης και της Βουλής. Δεν ευχόμαστε, απευχόμαστε ν’ αποτύχει και αυτή η Κυβέρνηση. Θα ‘ναι καταστροφή.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 74 guests και κανένα μέλος