Η αυξανόμενη δημοτικότητα της τηλεεργασίας (εργασία εξ’ αποστάσεως) και στη χώρα μας, με κάνει να αναφερθώ στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τα οποία αν και είναι ακόμα νωρίς να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα που θα επιφέρει, θα πρέπει να τα έχουμε υπόψη ώστε να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση σε αυτό το νέο μοντέλο εργασίας. Βασικός παράγοντας στη δημοτικότητά της είναι οι ραγδαίες εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες...

Τηλεεργασία

του Θεμιστοκλή Κοσσίδα*

 

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της τηλεεργασίας (εργασία εξ’ αποστάσεως) και στη χώρα μας, με κάνει να αναφερθώ στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τα οποία αν και είναι ακόμα νωρίς να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα που θα επιφέρει, θα πρέπει να τα έχουμε υπόψη ώστε να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση σε αυτό το νέο μοντέλο εργασίας. Βασικός παράγοντας στη δημοτικότητά της είναι οι ραγδαίες εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες.


Τα πλεονεκτήματα για τον εργαζόμενο είναι:

• Η εξοικονόμηση χρόνου καθώς δεν χρειάζεται να μετακινείται προς και από το χώρο εργασίας του.

• Ο περιορισμός του άγχους λόγω του ότι η εργασία από το σπίτι γίνεται σε φιλικότερο περιβάλλον και με τους ρυθμούς που ταιριάζουν στον χαρακτήρα του κάθε εργαζόμενου.

• Η ελευθερία στην επιλογή τόπου κατοικίας, μιας και δεν είναι προτεραιότητα η γειτνίαση του τόπου κατοικίας με τον τόπο εργασίας.

• Η αύξηση των ευκαιριών εργασίας καθώς δεν υπάρχει ο περιορισμός του τόπου εργασίας, ένας κάτοικος της Ελλάδας μπορεί να δουλεύει οπουδήποτε στον κόσμο.

• Τα άμεσα οικονομικά οφέλη, αφού δεν θα ξοδεύει χρήματα για τη μετακίνηση προς και από την εργασία του.

• Τα έμμεσα οικονομικά οφέλη, για παράδειγμα ο γονιός θα προσέχει το μικρό παιδί στο σπίτι και δε θα υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετη επιβάρυνση για  δαπάνες παιδικών σταθμών.


Τα πλεονεκτήματα για την επιχείρηση είναι:

• Η μείωση του κόστους, λόγω της μείωσης των αναγκών απόκτησης και συντήρησης χώρων γραφείου. Τα γραφεία θα καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και το κόστος αγοράς ή μίσθωσης θα είναι μικρότερο, όπως επίσης τα έξοδα συντήρησης (καθαρισμός των γραφείων, επισκευές στους χώρους), λειτουργίας (φωτισμός και θέρμανση των γραφείων) και εξοπλισμού αυτών. Το οικονομικό όφελος για τις επιχειρήσεις είναι σημαντικό και πολλές εταιρίες το λαμβάνουν ήδη σοβαρά υπόψη.

• Η βελτίωση της αποδοτικότητας του κεφαλαίου, μιας και η ανωτέρω εξοικονόμηση θα μπορεί να διοχετευτεί σε άλλες παραγωγικές ανάγκες της επιχείρησης.

• Η αυξημένη παραγωγικότητα των εργαζομένων που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ικανοποίηση που λαμβάνει ο εργαζόμενος από το χώρο εργασίας του. Το μέγιστο της ικανοποίησης ως προς το χώρο εργασίας το λαμβάνει ο εργαζόμενος σε ένα οικείο περιβάλλον και αυτό είναι τις περισσότερες φορές η κατοικία του παρά ο  χώρος της εργασίας του.

• Η μέτρηση της παραγωγικότητας καθώς είναι ευκολότερα μετρήσιμη, λόγω του ότι αναφέρεται σε συγκεκριμένα έργα που έχουν ολοκληρώσει οι εργαζόμενοι. 

 

Τα πλεονεκτήματα για την κοινωνία είναι:

• Ο περιορισμός του κυκλοφοριακού κατά τις εργάσιμες ώρες αφού οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη θα μειωθούν.

• Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συνέπεια του περιορισμού του κυκλοφοριακού.

• Η μερική αποκέντρωση μιας και πολλοί άνθρωποι θα επιλέξουν να ζήσουν σε όλο και πιο απομακρυσμένα προάστια, με καλύτερη ποιότητα ζωής και όχι στο κέντρο της πόλης.

• Η ανάπτυξη της υπαίθρου και ο περιορισμός της αστυφιλίας, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να βρουν εργασία εξ’ αποστάσεως, με αποτέλεσμα να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που εγκαταλείπουν την επαρχεία για «μία καλύτερη τύχη». Βασική προϋπόθεση είναι η βελτίωση των τηλεπικοινωνιών της υπαίθρου με ρυθμούς ανάλογους των αστικών κέντρων.  


Ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις της τηλεεργασίας είναι:

• Η πιθανή κατάργηση ή τροποποίηση κάποιων επαγγελμάτων αφού θα χαθεί ο λόγος ύπαρξής τους, καθώς ο εθισμός στη χρήση της τεχνολογίας θα καταστήσει τις συναλλαγές και άλλες εργασίες μέσω των νέων τεχνολογιών, να είναι πιο οικονομικές, ταχύτερες και ευκολότερες. Ήδη χρηματιστηριακές, τραπεζικές, ταξιδιωτικές, μεσιτικές υπηρεσίες πραγματοποιούνται με τις νέες τεχνολογίες.

• Η απομόνωση και ο περιορισμός του ομαδικού πνεύματος, προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται με την υιοθέτηση μεικτού συστήματος εργασίας, δηλαδή μία ή δύο ημέρες παρουσία του εργαζομένου στο χώρο εργασίας και τις υπόλοιπες από το σπίτι.

• Η απασχόληση φθηνού εργατικού δυναμικού από τον τρίτο κόσμο. Πολλές εταιρίες κατασκευάζουν λογισμικά προγράμματα και παρέχουν πληροφορίες και υπηρεσίες με Ινδούς εργαζομένους στην Ινδία, αντί να χρησιμοποιούν τους ντόπιους, που θα έχουν πολλαπλάσιες απολαβές και θα είναι σαφώς πιο ακριβοί εργαζόμενοι.


Παρά τα ολοφάνερα πλεονεκτήματα της τηλεεργασίας, πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να εργαστούν από το σπίτι γιατί φοβούνται ότι:

• Οι προϊστάμενοι τους δε θα τους αναθέτουν σημαντικά έργα.

• Δεν θα προτιμούνται στις προαγωγές.

• Η εργασία τους δεν θα αναγνωρίζεται και δεν θα εκτιμάται.

• Δεν θα θεωρούνται ενεργά μέλη της επιχείρησης.


Παρ’ όλους τους φόβους και τις όποιες αμφιβολίες, η τηλεεργασία είναι πια πραγματικότητα και κομμάτι της ζωής όλο και περισσότερων εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις που θέλουν να την εφαρμόζουν, για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της, θα πρέπει να προβούν σε απαραίτητες ενέργειες προσαρμογής των εργαζομένων που σκοπό θα έχουν: α) να περιορίσουν το φόβο παραγκωνισμού, β) να καθορίσουν τον τρόπο μέτρησης της παραγωγικότητας, γ) να εκπαιδεύσουν το προσωπικό στις νέες απαιτήσεις της τηλεεργασίας και δ) να υπάρξει μία περίοδος προσαρμογής.


* Ορκωτός – Ελεγκτής

Ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ «Οργάνωση για τα Δικαιώματα των Μελλοντικών Γενεών».

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 135 guests και κανένα μέλος