αναγκαία η ενίσχυση ελέγχων για τη μείωση των κατασκευών στους αιγιαλούς

Η Ελλάδα χρειάζεται να περιορίσει την ανεξέλεγκτη δόμηση και να προστατεύσει τους υδάτινους πόρους και τις παράκτιες περιοχές εάν επιθυμεί να διατηρήσει μια υγιή τουριστική βιομηχανία στην ορεινή ενδοχώρα και στα νησιά της, σύμφωνα με έκθεση του «Συνηγόρου του Πολίτη». Η έκθεση προειδοποιεί για αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους και συχνά αυθαίρετη κατασκευαστική δραστηριότητα και καλεί για επείγουσες μεταρρυθμίσεις.

Η οικονομία της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, κάτι που καθιστά την ανάγκη διαχείρισής του με αειφόρο τρόπο ακόμη πιο επείγουσα, αναφέρεται στην έκθεση, ενώ, όπως τονίζεται, η Ελλάδα δεν πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητές της, σπαταλώντας τις και καθιστώντας τους τουριστικούς προορισμούς μη ελκυστικούς σε βάθος χρόνου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση των ελέγχων για τη μείωση των κατασκευών στους αιγιαλούς και για τη μείωση της αποψίλωσης των δασών, που ευνοεί τις πλημμύρες. Επίσης, κρίνει απαραίτητη την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων ενόψει τεράστιων αναγκών για πόσιμο νερό, πισίνες και υδάτινα πάρκα.

Στη Σαντορίνη, ακόμα και οι τουρίστες διαμαρτύρονται για τον μεγάλο αριθμό τουριστών, αναφέρει η έκθεση και καλεί για περισσότερες ρυθμίσεις στην κατεύθυνση μείωσης των παράκτιων κατασκευών και επιβράδυνσης της υλοτόμησης των δασών που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για πλημμύρες.

Ο τουρισμός είναι ένα πεδίο όπου η έλλειψη οράματος και στρατηγικής αναδύεται με ιδιαίτερη ένταση, και η άσκηση μιας ξεκάθαρης τουριστικής διακυβέρνησης είναι τεράστια ανάγκη, καταλήγει η έκθεση.

 

«Ο τουρισμός είναι ένα πεδίο, όπου η έλλειψη οράματος και στρατηγικής αναδεικνύεται με ιδιαίτερη ένταση. Η άσκηση μιας σαφούς τουριστικής διακυβέρνησης αποτελεί αδήριτη ανάγκη της Πολιτείας, με απαραίτητη τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την κοινωνία των πολιτών, προκειμένου να συναποφασιστούν οι μελλοντικές πολιτικές, αφού ληφθεί υπόψη το πραγματικό οικονομικό όφελος για τη χώρα, η βιωσιμότητα του μοντέλου που θα επιλεγεί και η φέρουσα ικανότητα των προορισμών», σημειώνει ο «Συνήγορος του Πολίτη».

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 124 guests και κανένα μέλος