Αντί να απομακρυνθούν οι καταστροφείς από το δάσος θα απομακρυνθεί η φύση ως βιομάζα…
Ο Νονός ξέπνοος, λίγο πριν το μεγάλο ταξίδι δίνει τελευταίες οδηγίες στο νομικό σύμβουλο (κονσιλιέρε) και ψυχογιό του:
– «Κονσιλιέρε, ο Ντον Ξαπλοστρέλι θέλει να επεκτείνει την επιχείρηση του στο Πόρτο Αγέλη, καταλαμβάνοντας και ένα τμήμα από την παραλία Κόστα Πλέμπα.
Όπως γνωρίζεις την ακτή τη τρώει το κύμα, ''ακτή οπισθοδρομούσας διάβρωσης'' χαρακτηρίστηκε από το κυβερνήτη της πολιτείας Σάνταιϋλαντ. Για να φτιάξει τον αναγκαίο τοίχο προστασίας των πρανών χρειάζεται άδειες. Κι αυτές δεν δίδονται! Είναι λέει παράνομο, αντιπεριβαλλοντικό! Ο Ντον Ξαπλοστρέλι μπορεί να το φτιάξει σε δεκαπέντε ημέρες, αλλά κάποιοι ενοχλητικοί απειλούν με καταγγελίες. Θέλω να τον βοηθήσουμε».
– «Ντον Κορλεόνε έχω έτοιμη μία διατύπωση που θα περάσει στο κογκρέσο της πολιτείας και κάθε υποψήφιος καταγγέλλων θα κάτσει στα αυγά του.»
«Αβάντι.»
Ο παραπάνω διάλογος δεν συμπεριλαμβάνεται στην εποποιία του Κόπολα με βάση το έργο του Μάριο Πούζο. Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και πράγματα είναι εντελώς συμπτωματική. Αντιστοίχως ο Μαύρος Πιτ, ο Ιζνογκούντ, οι Ντάλτον δεν περιδιαβαίνουν τους διαδρόμους των υπουργείων!
Όμως, η διατύπωση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας (άρθρο 53, παράγραφος 4) σχετικά με τις καταγγελίες για αυθαίρετα, γεννά μεγάλη ανατριχίλα:
«αν υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον καταγγέλοντα» μπορεί να ληφθούν «τα αναγκαία μέτρα για τη προστασία της ταυτότητάς» του, «εφόσον ο καταγγέλων προσδιορίζει ειδικά τις πληροφορίες και τους λόγους, για τους οποίους ζητεί τη λήψη μέτρων εμπιστευτικότητας».
Και ποιος κρίνει τα παραπάνω; Ποιος λειτουργός έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία για να του εμπιστευθεί τη ζωή του; Ποιος εργολάβος πληροφορικής υποστήριξης; Τη διαθέτει το ΤΕΕ;
Έχουν ακούσει στο ΥΠΕΝ για μπράβους που απειλούν ή/και χτυπούν κρατικούς λειτουργούς, επαγγελματίες και κατοίκους;
Για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών»;
Τι λέει όμως ο νομικός κόσμος; Δικαστές και εισαγγελείς, δικηγόροι, λοιποί ειδικοί; Έχουν ξαναδεί ανάλογη διάταξη/ πρόβλεψη;
Στο ΥΠΕΝ και στην Κυβέρνηση προφανώς δεν θέλουν καταγγελίες γενικώς για το περιβάλλον, για την πρόληψη «Τεμπών», «Μάνδρας», «Ματιού»…. Έτσι ενώ στο Υπουργείο Οικονομίας καθιέρωσαν ανταμοιβή για τους καταγγέλλοντες ώστε να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, στο Περιβάλλοντος ζητούν χρήματα από τους καταγγέλλοντες ώστε το φυσικό και δομημένο περιβάλλον να συνεχίσει πανταχόθεν και περί- βαλλόμενο. Που θα πάει αυτή η κατάσταση;
Η αυτοκριτική προσπάθεια των πατέρων της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή και Κωνσταντίνου Τσάτσου, μέσω του Συντάγματος του 1975 για στοιχειώδη σεβασμό στο ήδη τότε βαρύτατα πληγωμένο αγαθό, τη φύση και τους οικισμούς της Χώρας μας, αυτή η προσπάθεια διαπομπεύεται όλο και πιο απροκάλυπτα. Αντιστοίχως οι προσπάθειες Μάνου και Τρίτση καθίστανται απολύτως «γραφικές». Από τους (εν) κλιματικούς ρεαλιστές.
Η κλιματική κρίση χρησιμοποιείται για να μοιραστούν τα ύστατα χρήματα και σε αμφίβολα ή/και ολοφάνερα καταστρεπτικά έργα κι όποιος έχει το κουράγιο να αντισταθεί υπονομεύεται αν δεν προειδοποιείται.
Προσπαθούν κάποιοι να αποφύγουν, να ακυρώσουν την ανώνυμη καταγγελία ανεξαρτήτως της τεκμηρίωσής της, ενόσω σε όλο τον κόσμο θεωρείται πολύτιμη και προς αξιοποίηση. Η διατύπωση του νομοσχεδίου πλήττει ευθέως το φρόνημα, το ηθικό όσων υπερασπίζονται τη χώρα, τη γη και τη βλάστηση, νερά, ζώα, αέρα, τοπίο. Όχι μόνο πολιτών αλλά και υπαλλήλων, λειτουργών του κράτους! Κι εδώ προκύπτουν ερωτήματα: οι συντάκτες του νομοσχεδίου έχουν όνομα; Γιατί δεν δηλώνεται; Έχουν ζητήσει «εμπιστευτικότητα»; Ενεκρίθη υπό του διαχειριστού; Μήπως να καταστεί μία επιβεβλημένη υποχρέωση για κάθε προτεινόμενη διάταξη, ώστε πέρα από υπουργούς που συνυπογράφουν να φαίνονται και οι γραμματικοί;
Ποιος από την πολιτική ηγεσία έχει μπει στο ντουρβά της τεκμηρίωσης και καταγγελίας για περιβαλλοντικές ή/και άλλες παραβάσεις, ως πολίτης, αρχηγός κόμματος, αντιδήμαρχος ή/και δήμαρχος; Πώς (δε) γνωρίζουν το ζόρι; Πάλεψαν για το ίσιο μέσα στη διοίκηση κόντρα σε παρανομίες, φθάρθηκαν επώνυμα και αποτελεσματικά πριν εκλεγούν ή διοριστούν στη κεντρική σκηνή;
Αν ένας πολίτης αντιληφθεί μεταφορά παράνομη, υγειονομικών αποβλήτων, τοξικών, πτητικών υγρών π.χ. τολουόλης και συνακόλουθη αποθήκευση σε εμφανώς παράνομη εγκατάσταση, τι να κάνει ο πολίτης που φοβάται π.χ. φουσκωτούς επιχειρηματίες οι οποίοι συνευρίσκονται μετά πολιτικών τινών προσώπων στην ποδοσφαιρική πιάτσα; Να καταγγείλει αιτούμενος εμπιστευτικότητα κι αν γουστάρει ο μεγαλόθυμος διαχειριστής του την παρέχει;
Δε ρωτάνε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να τους πει τι τράβηξε ο επιθεωρητής περιβάλλοντος μέσα στο νοσοκομείο «Αττικόν» προ ολίγων ετών;
Να σημειώσουμε επίσης πως με το παρόν νομοσχέδιο και την αφαίρεση αρμοδιοτήτων ελέγχου από τις τοπικές υπηρεσίες, ουσιαστικά με «καινούργια αρχή» παραγράφονται ντε φάκτο όλες οι πρότερες παρανομίες! Πάμε σαν άλλοτε…
Άντε να ΣτΕριώσει πολιτική περιβάλλοντος!
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ
Υπάρχει όμως στη δημόσια συζήτηση και η μελέτη πυροπροστασίας των εντός και εγγύς του δάσους: Τι επιδιώκεται; Μα η ευρεία ενοχοποίηση. Το περαιτέρω κάθισμα της κοινωνίας. Πότε ξαναέγινε κάτι ανάλογο; Μα στους υμιϋπαίθριους. Πίσω από το προπέτασμα «όλοι μαζί αυθαιρετήσαμε», δεν πειράχτηκε ο μηχανικός και ο εργολάβος που δημιούργησαν ταυτόσημους, ιδίας τυπολογίας ημιϋπαίθριους, παρά μόνο ο στεγασμένος «μουτζούρης», ο ένοχος ιδιοκτήτης. Μήπως ακούσατε κάτι από το σύμβουλο της πολιτείας, το ΤΕΕ, το πολυπλατφορμούχο διαχειριστή οργανισμό;
Συμφέροντα δασοφάγων /οικοπεδοφάγων στον ίδιο κουβά με τους δασόβιους Ζαγορίσιους, τους Ικαριώτες, τους Σκιαθίτες, κατοίκους στη Θάσο, στο Πάρνωνα, στη Πίνδο, στα Πιέρια και στα Πομακοχώρια, δίπλα στο «πίσω αυλή» Αιγάλεω και Υμηττό, στο όριο του Σείχ Σου, απέναντι από το πάρκο του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα, αλλά και στην Κυψέλη δίπλα στο πεδίο του Άρεως.
Ποιοι θα αξιοποιήσουν τη διαδικασία; Μα οι παράνομοι μέσα στο δάσος. Σπεύδοντας να φανούν σύννομοι, να κουτσουρέψουν τη φυσική βλάστηση και όπως είναι διάσπαρτοι να μετατρέψουν το συμπαγές δάσος… σε συστάδες!
Αυτός είναι ο στόχος. Αντί να απομακρυνθούν οι καταστροφείς από το δάσος θα απομακρυνθεί η φύση ως βιομάζα… Και μέχρι να πάρει χαμπάρι η μάζα, πολύτιμοι παράνομων ψήφοι θα γεμίσουν την κάλπη. Αναγκαία εδώ η νομοθέτηση αφαίρεσης πολιτικών δικαιωμάτων για τον εκτός σχεδίου παραβάτη. Το έγκλημα δεν είναι ζωοκλοπή, είναι ζωής κλοπή!
Τι καλείται να κάνει ο ιδιοκτήτης ακινήτου: Να προσλάβει μηχανολόγο μηχανικό για την πυροπροστασία του κτιρίου και δασολόγο για την εκτίμηση του δασικού κινδύνου. Δύο ειδικότητες και όχι μία. Το υπουργείο αποφεύγει να ορίσει τις ειδικότητες… Στην Ιαπωνία ο δρόμος για τους οδηγούντες το κράτος σε Crazy state, ενόσω ήδη Failed state σε πλείστους τομείς, θα ήταν μονόδρομος.
Απαιτείται τσίπα κι αν υπάρχει θα έπρεπε ήδη να είχαν παραιτηθεί. Η πυροπροστασία των οικισμών είναι συλλογική υπόθεση, κεντρική ή/και τοπική διοίκηση να αναλάβουν την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών με δημόσιους πόρους. Αντί για απροκάλυπτη παράδοση των δασών σε ελάχιστες επιχειρήσεις μέσω κολεγιάς με δασεργάτες και απώτερο στόχο την εξόρυξη δικαιωμάτων ρύπανσης, ας κατευθύνουν τους βαλτωμένους πόρους στην ουσιαστική μελέτη, εκπαίδευση, σχεδιασμό και έργα.
Αν θέλουν και τη ντροπή ας χαρατσώσουν και τους περίοικους με 10-20 ευρώ για τα τυποποιημένα μέτρα που αφορούν το σπιτικό τους.
Μέχρι τότε η Βουλή των Ελλήνων ας αναρτήσει τη δική της πρότυπη μελέτη λόγω γειτνίασης με τον Εθνικό Κήπο. Το Υπουργείο Παιδείας ας μας ενημερώσει πόσα χρήματα χρειάζεται για οχύρωση των εκτός κέντρου πανεπιστημίων. Αντιστοίχως το Εθνικής Άμυνας, αλλά και το Τουρισμού.
Κίμων Ε. Φουντούλης
Γεωλόγος, εθελοντής δασοπυροσβέστης γύρω από το Δαφνί και λοιπό Χαϊδάρι